ΑΘΗΝΑ
19:57
|
11.10.2024
Στη διατήρηση της στρατηγικής ισορροπίας στην περιοχή αναφέρθηκε το υπουργείο Άμυνας της Ινδίας αναφερόμενο στην έγκριση της κατασκευής δύο επιθετικών υποβρυχίων.
Φωτογραφία που φέρεται να εικονίζει το στρατηγικό υποβρύχιο INS Arihant της Ινδίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση της Ινδίας έδωσε την Τετάρτη την πολυαναμενόμενη άδεια για ένα έργο κατασκευής δύο πυρηνοκίνητων επιθετικών υποβρυχίων, μετέδωσαν τα εθνικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγές. Το κόστος του έργου εκτιμάται σε περίπου 450 δισεκατομμύρια ρουπίες (5,4 δισεκατομμύρια δολάρια).

Το Νέο Δελχί συμφώνησε επίσης να αποκτήσει 31 οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9B Predator από τις ΗΠΑ για επιπλέον 4 δισεκατομμύρια δολάρια, ως μέρος ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου για την αντιμετώπιση της Κίνας στην περιοχή, ανέφεραν πηγές στους Times of India.

Το άρθρο σημείωσε ότι και οι δύο οπλικές πλατφόρμες θα είναι σε θέση να «συλλέγουν αθόρυβα πληροφορίες, να παρακολουθούν εχθρικούς στόχους σε εκτεταμένες εμβέλειες και στη συνέχεια να τους καταστρέφουν εάν απαιτείται».

Μια πηγή είπε στην εφημερίδα ότι θα χρειαστούν 10 έως 12 χρόνια για να τεθούν σε λειτουργία τα υποβρύχια που θα φέρουν αντιδραστήρα ελαφρού νερού υπό πίεση 190 MW και εκτόπισμα σχεδόν 10.000 τόνων.

«Τα δύο SSN [ship submersible nuclear] θα είναι περίπου 95% αυτόχθονα, με ξένη βοήθεια μόνο για κάποια συμβουλευτική σχεδιασμού», είπε μια πηγή.

Αρχικά, το Νέο Δελχί σχεδίαζε να κατασκευάσει έξι τέτοια υποβρύχια. Τα άλλα τέσσερα θα πληρωθούν σε μεταγενέστερο στάδιο, σημείωσε η πηγή. Εκτός από πυραύλους κατά πλοίων και τορπίλες που στοχεύουν εχθρικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια, τα σκάφη θα διαθέτουν επίσης πυραύλους κρουζ για επιθέσεις στην ξηρά.

Μόνο λίγα κράτη τα κατασκευάζουν επί του παρόντος -η Κίνα, η Γαλλία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ. Η Ινδία ενοικίασε προηγουμένως δύο πυρηνικά επιθετικά υποβρύχια, το 1998 και το 2012, αλλά τα επέστρεψε μετά τη λήξη της σύμβασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Μόσχα για τη μίσθωση ενός άλλου τέτοιου πλοίου.

Τα στρατηγικά υποβρύχια

Τον Αύγουστο, η Ινδία παρήγγειλε το δεύτερο πυρηνοκίνητο στρατηγικό υποβρύχιο της, το INS Arighaat, μεγαλύτερης κατηγορίας (SSBN), εξοπλισμένο με βαλλιστικούς πυραύλους με δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικής κεφαλής. Σε αντίθεση με τα επιθετικά υποβρύχια, τέτοια σκάφη χρησιμοποιούνται γενικά για στρατηγική αποτροπή και όχι για συμβατικό πόλεμο. Η χώρα έχει ήδη ένα στρατηγικό υποβρύχιο, το INS Arihant, ενώ σχεδιάζει να εισάγει ένα τρίτο, το INS Aridhaman, στις αρχές του επόμενου έτους.

Ο Ινδός υπουργός Άμυνας, Ράτζναθ Σινγκ, ο οποίος παρήγγειλε το σκάφος, είπε ότι η νέα προσθήκη θα ενισχύσει περαιτέρω την πυρηνική τριάδα της Ινδίας, θα ενισχύσει την αποτροπή, θα βοηθήσει στη διατήρηση της στρατηγικής ισορροπίας και της ειρήνης στην περιοχή και θα διαδραματίσει «αποφασιστικό ρόλο» στη διατήρηση της εθνικής ασφάλειας.

«Μαζί με την οικονομική ευημερία, χρειαζόμαστε έναν ισχυρό στρατό. Η κυβέρνησή μας εργάζεται για να διασφαλίσει ότι οι στρατιωτικοί μας διαθέτουν κορυφαίας ποιότητας όπλα και πλατφόρμες κατασκευασμένες σε ινδικό έδαφος», τόνισε ο Σινγκ.

Η εξέλιξη έρχεται καθώς η Ινδία αυξάνει την εστίασή της στη ναυτική ισχύ και στη μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές, αναπτύσσοντας εγχώριες δυνατότητες.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΣΥΡΙΖΑ για Τέμπη: Αρχιτέκτονας της συγκάλυψης ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Κασσελάκης: Αποσύρει το εξώδικο στον ΣΥΡΙΖΑ για τη διαρροή του πόθεν έσχες

Νέα επίθεση Ισραηλινών στον στρατό του Λιβάνου με δύο νεκρούς

Σερβία: Η κυβέρνηση Βούτσιτς μεταξύ πολυπολικότητας και σιωπηρής εγκατάλειψης του Κοσόβου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα