ΑΘΗΝΑ
20:31
|
11.10.2024
«Η ειρήνη είναι ένα εύθραυστο λουλούδι», δήλωσε με το δώρο του ο Πάπας Φραγκίσκος με τον Ζελένσκι να αποκρίνεται με τη «Σφαγή της Μπούτσα».
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρουσιάζει το δώρο του προς τον Πάπα Φραγκίσκο κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Βατικανό στις 11 Οκτωβρίου 2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε το Βατικανό στις 11 Οκτωβρίου για συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο, στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής περιοδείας του προέδρου της Ουκρανίας.

Οι συνομιλίες μεταξύ του ποντίφικα και του Ζελένσκι διήρκεσαν 35 λεπτά, από τις 9:45 έως τις 10:20, ανέφερε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Η δεύτερη κατ ιδίαν ακρόαση του Ζελένσκι στο Βατικανό έρχεται εν μέσω μιας ανήσυχης ατμόσφαιρας μεταξύ της Αγίας Έδρας και του Κιέβου που προκλήθηκε από ορισμένες από τις προηγούμενες δηλώσεις του Πάπα σχετικά με τον πόλεμο Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ο Πάπας χάρισε στον αρχηγό του κράτους της Ουκρανίας ένα χάλκινο ανάγλυφο με ένα λουλούδι και την επιγραφή, «η ειρήνη είναι ένα εύθραυστο λουλούδι», ανέφερε το ANSA.

Ο Ζελένσκι από την άλλη, φέρεται να έδωσε στον Πάπα Φραγκίσκο μια ελαιογραφία με το όνομα «Η Σφαγή της Μπούτσα – Η Ιστορία της Μαρίτσκα», σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο.

Οι λεπτομέρειες των συνομιλιών μεταξύ του Ζελένσκι και του Πάπα δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί.

Η έκκληση του Πάπα Φραγκίσκου προς την Ουκρανία «να μην ντρέπεται να διαπραγματευτεί» με τη Ρωσία τον Μάρτιο αντιμετωπίστηκε με ανησυχία στο Κίεβο και στους εταίρους του. Τα σχόλια θεωρήθηκαν ως εκκλήσεις για παράδοση στη ρωσική επιθετικότητα.

Η σχέση του Βατικανού με την Ουκρανία ήρθε επίσης στο προσκήνιο πρόσφατα με τον διορισμό στο Κολέγιο των Καρδιναλίων του Μίκολα Μπίτσοκ, ενός επισκόπου της Ουκρανικής Ελληνοκαθολικής Εκκλησίας στην Αυστραλία, γεννημένου στο Ταρνόπολ.

Ενώ ορισμένοι θεωρούσαν τον διορισμό του μοναδικού καρδινάλιου της Ουκρανίας ως θετικό μήνυμα προς το Κίεβο, η απόφαση να επιλεγεί ένας λιγότερο γνωστός επίσκοπος αντί του Σβιάτοσλαβ Σεβτσούκ, του προκαθήμενου της Ουκρανικής Ελληνοκαθολικής Εκκλησίας, προκάλεσε έκπληξη.

Η επίσκεψη του Ζελένσκι στο Βατικανό ακολουθεί τα ταξίδια του στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ιταλία, όπου συνάντησε ηγέτες των αντίστοιχων χωρών για να τους παρουσιάσει το «σχέδιο νίκης» της Ουκρανίας. Ο Ουκρανός πρόεδρος συνέχισε το ταξίδι του για να συναντηθεί με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς.

Ήδη ο Γερμανός καγκελάριος γνωρίζει το περίγραμμα των ουκρανικών σχεδίων. Άλλωστε η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Σολτς και Ζελένσκι είναι τακτική ενώ μόνο τον τελευταίο μήνα, οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν με φυσική παρουσία τρεις φορές: στην Φρανκφούρτη στις αρχές Σεπτεμβρίου στο περιθώριο της Ομάδας Επαφής για την Ουκρανία στο Ράμσταϊν, στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ και τώρα στη γερμανική πρωτεύουσα.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με τη βούλα Ερντογάν η συμφωνία σερβο-τουρκικής συνεργασίας σε αμυντική βιομηχανία

ΣΥΡΙΖΑ για Τέμπη: Αρχιτέκτονας της συγκάλυψης ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Κασσελάκης: Αποσύρει το εξώδικο στον ΣΥΡΙΖΑ για τη διαρροή του πόθεν έσχες

Νέα επίθεση Ισραηλινών στον στρατό του Λιβάνου με δύο νεκρούς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα