ΑΘΗΝΑ
15:22
|
14.10.2024
Κινεζικά πλοία και αεροσκάφη σε απόσταση αναπνοής από την Ταϊβάν, φέρνει η άσκηση Joint Sword-2024B/
Μεγάλη συγκέντρωση κινεζικών δυνάμεων στα στενά και γύρω από την Ταϊβάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στρατιωτικές ασκήσεις με την επωνυμία Joint Sword-2024B, ξεκίνησε, σήμερα Δευτέρα, κοντά στην Ταϊβάν ο Κινεζικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA), ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της χώρας σε δήλωσή του.

«Στις 14 Οκτωβρίου, η Διοίκηση Ανατολικού Θεάτρου του PLA έστειλε δυνάμεις του στρατού, του ναυτικού, της αεροπορίας και τη δύναμη πυραύλων για τη διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με την κωδική ονομασία “Joint Sword-2024B” στα στενά της Ταϊβάν και σε περιοχές βόρεια, νότια και ανατολικά του νησιού», ανέφερε στη σχετική δήλωση.

«Με σκάφη και αεροσκάφη να πλησιάζουν το νησί της Ταϊβάν σε κοντινή απόσταση από διαφορετικές κατευθύνσεις, στρατεύματα πολλαπλών υπηρεσιών συμμετέχουν σε κοινές ασκήσεις, εστιάζοντας σε θέματα θαλάσσιας περιπολίας, πολεμικής ετοιμότητας, αποκλεισμού σε βασικά λιμάνια και περιοχές, επίθεση σε θαλάσσιους και χερσαίους στόχους, ώστε να δοκιμαστούν οι κοινές επιχειρησιακές δυνατότητες των στρατευμάτων» συνεχίζει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της PLA, Λι Σι, «η άσκηση αποτελεί επίσης αυστηρή προειδοποίηση για τις αυτονομιστικές ενέργειες των δυνάμεων της “Ανεξαρτησίας της Ταϊβάν”». «Πρόκειται για μία νόμιμη και απαραίτητη επιχείρηση για τη διαφύλαξη της εθνικής κυριαρχίας και της εθνικής ενότητας» της Κίνας, τόνισε χαρακτηριστικά.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν εξέφρασε την έντονη καταδίκη του για τις «παράλογες και προκλητικές ενέργειες» της Κίνας και ενημέρωσε ότι «κινητοποίησε τις κατάλληλες δυνάμεις για την προστασία της ελευθερίας και της δημοκρατίας και την υπεράσπιση της κυριαρχίας» της Ταϊβάν.

Σε σύγκριση με τις προηγούμενες ασκήσεις του PLA γύρω από το νησί της Ταϊβάν τα τελευταία χρόνια, το πεδίο αποτροπής της τρέχουσας άσκησης έχει επεκταθεί σημαντικά και η τοποθεσία της άσκησης κινείται πιο κοντά στο νησί, ενώ, από τις 8 π.μ. (τοπική ώρα), η Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι περίπου 25 αεροσκάφη και συνολικά 11 κινεζικά πλοία επιχειρούν στην περιοχή.

Από την πλευρά της Ταϊπέι, έχει γίνει σαφές, με δήλωση στις 10 Οκτωβρίου, ότι οι προσπάθειες να διατηρηθεί το status quo στα στενά παραμένουν αμετάβλητες. «Το νησί θα υπερασπιστεί την “κρατική του κυριαρχία”», τόνισαν αξιωματούχοι, με την εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ να απαντά ότι «η Ταϊβάν δεν ήταν ποτέ χώρα και δεν θα γίνει ποτέ, δεν έχει καμία απολύτως κυριαρχία».

ΗΠΑ: Παρακολουθούμε τις δραστηριότητες του Πεκίνου

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ, μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Μάθιου Μίλερ, προειδοποίησαν πως συνεχίζουν να παρακολουθούν της κινεζικές κινήσεις και «συντονίζονται με συμμάχους και εταίρους, σχετικά με τις κοινές τους ανησυχίες».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν σοβαρά για τις στρατιωτικές ασκήσεις του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού στα στενά και γύρω από την Ταϊβάν», δήλωσε ο Μίλερ, κάνοντας λόγο για κίνδυνο κλιμάκωσης.

«Καλούμε τη ΛΔΚ να ενεργήσει με αυτοσυγκράτηση και να αποφύγει τυχόν περαιτέρω ενέργειες που ενδέχεται να υπονομεύσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν και στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που είναι απαραίτητο για την περιφερειακή ειρήνη και ευημερία και αποτελεί ζήτημα διεθνούς ενδιαφέροντος», τόνισε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ των «πάνω» και των «κάτω» του Νείλου

Σεούλ: Η Πιονγκγιάνγκ θέλει να καταστρέψει κάθε οδική σύνδεση με τον Νότο

Σφυροκοπά Γάζα και Λίβανο το Ισραήλ-4 νεκροί σε στρατιωτική βάση από χτύπημα της Χεζμπολάχ

UNIFIL: Εισβολή ισραηλινών αρμάτων μάχης στην κεντρική είσοδο των εγκαταστάσεών μας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα