ΑΘΗΝΑ
17:51
|
15.10.2024
Η φερόμενη ενέργεια της Βόρειας Κορέας έρχεται μετά από τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Νότιας Κορέας και ΗΠΑ και άλλα περιστατικά έντασης στην Κορεατική χερσόνησο.
Εικόνες που φέρονται να εικονίζουν εκρήξεις βόρεια της Στρατιωτικής Γραμμής Οριοθέτησης κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Βόρεια Κορέα ανατίναξε τμήματα του δρόμου που οδηγεί στη Νότια Κορέα, αποσυνδέοντας ουσιαστικά τις δύο χώρες, σύμφωνα με τον στρατό του Νότου.

Εκρηκτικά πυροδοτήθηκαν στη βόρεια πλευρά των συνόρων τη Δευτέρα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κοινό Επιτελείο της Νότιας Κορέας (JCS), όπως επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Βίντεο που φέρονται να εικονίζουν τέτοιες εκρήξεις κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο.

«Η Βόρεια Κορέα πυροδότησε τμήματα των δρόμων Gyeongui και Donghae βόρεια της Στρατιωτικής Γραμμής Οριοθέτησης γύρω στο μεσημέρι», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Οι δύο δρόμοι δεν χρησιμοποιούνταν ενεργά από τον Αύγουστο και οι εκρήξεις δεν προκάλεσαν ζημιές στην πλευρά των συνόρων της Σεούλ, ανέφερε το JCS. Ωστόσο, η Σεούλ έχει αυξήσει την επιτήρηση και την ετοιμότητα μετά τα επεισόδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στρατεύματα της Βόρειας Κορέας προσπάθησαν επίσης να τοποθετήσουν εκρηκτικά στο δρόμο κατά μήκος της νοτιοκορεατικής πλευράς της γραμμής οριοθέτησης, με τον στρατό της Σεούλ να απαντά με προχωρά σε προειδοποιητικές βολές.

Η κίνηση του Βορρά ήρθε ως απάντηση στη Σεούλ που φέρεται να πετούσε drones πάνω από την πρωτεύουσά της, την Πιονγκγιάνγκ.

Η Βόρεια Κορέα ισχυρίστηκε την Παρασκευή ότι ο Νότος είχε στείλει drones που έριχναν προπαγανδιστικά φυλλάδια πάνω από την Πιονγκγιάνγκ τρεις φορές μόνο αυτόν τον μήνα. Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, καταδίκασε τη Δευτέρα τις πτήσεις των drone ως «σοβαρή πρόκληση του εχθρού» και διέταξε «άμεση στρατιωτική δράση». Η Σεούλ δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τις πτήσεις με drone, αλλά προειδοποίησε ότι η Πιονγκγιάνγκ θα δει το «τέλος του καθεστώτος της» εάν βλάψει τους Νοτιοκορεάτες.

Διαβάστε επίσης:

Η Πιονγκγιάνγκ εξοργίστηκε επίσης από τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ-Νοτίου Κορέας πριν από αρκετές εβδομάδες, τις οποίες το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας περιέγραψε ως «προκλητικές πολεμικές ασκήσεις για επιθετικότητα».

Ο Λαϊκός Στρατός της Βόρειας Κορέας (KPA) έχει από τότε οχυρώσει την πλευρά του στα σύνορά του με πυροβολικό πρώτης γραμμής, μονάδες στρατού, νάρκες ξηράς και φράγματα, και δεσμεύτηκε την περασμένη εβδομάδα για να αποκόψει «εντελώς» τους δρόμους και τους σιδηροδρόμους για να «χωρίσει» τα δύο μέρη της χερσονήσου.

Οι δύο Κορέες βρίσκονται τεχνικά σε πόλεμο μετά τη σύγκρουσή τους το 1950-53 που έληξε με ανακωχή, χωρίς να καταλήξει σε συνθήκη ειρήνης. Οι γείτονες είδαν μια σύντομη ανάκαμψη υπό τον πρώην φιλελεύθερο Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζε-ιν, η οποία έληξε όταν ο συντηρητικός Γιουν Σουκ-γιόλ εξελέγη πρόεδρος το 2022. Πέρυσι, η Πιονγκγιάνγκ επαναπροσδιόρισε τον Νότο ως «εχθρικό» κράτος και όχι πλέον ως κατεχόμενο τμήμα μίας ενιαίας Κορέας.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Γάζα: Εικόνες ασθενών με ορούς να καίγονται ζωντανοί-Ακριβές χτύπημα, λέει το Ισραήλ [Σκληρές εικόνες]

Για «ακριβές χτύπημα της αεροπορίας» σε νοσοκομείο του Ντέιρ αλ-Μπάλαχ, κάνει λόγο το Ισραήλ, ενώ κυκλοφορούν εικόνες με τις σκιές νοσηλευομένων τυλιγμένες στις φλόγες.
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ για Ισραήλ: Προθεσμία 30 ημερών για να επιλύσει την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα

Έρευνα: Επτά στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι η δημοκρατία δεν προστατεύεται επαρκώς

ΛΑΕ για προϋπολογισμό 2025: Λιτότητα και φοροαφαίμαξη μισθωτών και συνταξιούχων

Φρέντι Μπελέρης: Η θέση της Αλβανίας πρέπει να είναι στην Ευρώπη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα