ΑΘΗΝΑ
19:59
|
16.10.2024
Πραγματοποίηση άτυπων συναντήσεων με τις εγγυήτριες δυνάμεις συμφώνησαν Χριστοδουλίδης και Τατάρ στη Ν. Υόρκη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πραγματοποίηση άτυπων συναντήσεων με τις εγγυήτριες δυνάμεις και συναντήσεις στην Κύπρο για άνοιγμα κι άλλων σημείων διέλευσης, φαίνεται πως είναι το μόνο ορατό αποτέλεσμα από τη χθεσινή άτυπη τριμερή συνάντηση μεταξύ του Νίκου Χριστοδουλίδη και του Ερσίν Τατάρ η οποία πραγματοποιήθηκε στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών, στην Νέα Υόρκη.

«Θα συνεχιστούν οι άτυπες συναντήσεις με διευρυμένη μορφή, όπως και στο παρελθόν με τη συμμετοχή των τριών εγγυητριών δυνάμεων», ανέφερε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά το πέρας της συνάντησης που κράτησε περίπου μιάμιση ώρα, ευχαριστώντας τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για την σημαντική αυτή πρωτοβουλία.

«Έγινε μια ανοιχτή συζήτηση, σε κάποια των σημείων εποικοδομητική. Δεν ακούσαμε κάτι καινούργιο από τον κ. Τατάρ, για να είμαι ειλικρινής, αλλά χαίρομαι για το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας έχει αποφασίσει να συνεχιστούν αυτές οι άτυπες συναντήσεις σε διευρυμένη μορφή, όπως έγινε και στο παρελθόν και την ίδια στιγμή σε αρκετές προτάσεις που υποβάλαμε για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, εκείνο που συμφωνήθηκε στο τέλος είναι να υπάρξει συνάντηση στην Κύπρο με τον κ. Τατάρ και να εξεταστεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα σημεία διέλευσης. Συνεχίζουμε μια προσπάθεια, όπου για πολύ καιρό δεν υπήρχε κινητικότητα στο Κυπριακό. Επαναλαμβάνω ότι χαίρομαι για την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα. Είμαστε εδώ. Ξέρουμε που αποσκοπούμε και ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις προς την κατεύθυνση επανέναρξης των συνομιλιών. Δεν είμαστε εκεί ακόμα, θέλω να το διευκρινίσω. Είναι άτυπες οι συζητήσεις που γίνονται και απόψε και αυτές που θα ακολουθήσουν και ελπίζω να οδηγήσουν στην επανέναρξη των συνομιλιών», ανέφερε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε ερώτηση για το «τι σημαίνουν οι διευρυμένες συναντήσεις», ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε ότι «θα είναι διευρυμένες όπως στο παρελθόν, με τη συμμετοχή των τριών εγγυητριών δυνάμεων, όπου θα είναι άτυπου χαρακτήρα για να δούμε πως μπορούν να διερευνηθούν οι προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών. Μέσα στο πλαίσιο της συζήτησης που είχαμε απόψε, ανέδειξα τα θέματα τα οποία αντιλαμβάνεστε έχουν ιδιαίτερη σημασία, αν και όλα έχουν σημασία για την ελληνοκυπριακή πλευρά».

Όσον αφορά το θέμα της κυριαρχικής ισότητας που ζητεί η τουρκοκυπριακή πλευρά, ο Κύπριος πρόεδρος ανέφερε ότι «δεν ξεπεράστηκε» και ότι «δεν υπήρξε πρόοδος επί θεμάτων ουσίας».

«Από τον Γενικό Γραμματέα έγιναν κάποιες εισηγήσεις που δεν έγιναν δεκτές από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες, δεν είμαι εδώ για να επιρρίψω ευθύνες, ούτε να μιλήσω δημόσια για αυτά τα θέματα. Ας κρατήσουμε ως θετικά σημεία ότι θα συνεχιστεί αυτή η άτυπη προσπάθεια και ελπίζω ο διάλογος να φέρει αποτελέσματα, κάναμε συγκεκριμένες εισηγήσεις, η άλλη πλευρά δεν έδωσε απαντήσεις, είπε ότι αυτά θα συζητηθούν στην Κύπρο», ανέφερε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, απαντώντας σε ερώτηση για τα θέματα που εισηγήθηκε ο Γενικός Γραμματέας.

Συγκρατημένος ο Γκουτέρες

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, εμφανίστηκε συγκρατημένος, εκφράζοντας τη λύπη του για το ότι δεν βρέθηκε κοινός τόπος μεταξύ των δύο ηγετών, τους οποίους ενθάρρυνε να «γεφυρώσουν» τις διαφορές τους, ώστε να υπάρξει πρόοδος προς την επίλυση του Κυπριακού.

Η ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ:

«Ο Γενικός Γραμματέας υπενθύμισε τη δέσμευση της Προσωπικής του Απεσταλμένης για την Κύπρο, κ. Mαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, η οποία του υπέβαλε την τελική της έκθεση τον Ιούλιο. Εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι παρά τις προσπάθειες της Προσωπικής του Απεσταλμένης και την εμπλοκή της με τους δύο ηγέτες, τους πολιτικούς παράγοντες και την κοινωνία των πολιτών στο νησί, τις εγγυήτριες δυνάμεις και την ευρύτερη διεθνή κοινότητα, δεν βρέθηκε κοινός τόπος μεταξύ των ηγετών για την πορεία προς τα εμπρός στο Κυπριακό.

Ο Γενικός Γραμματέας ενθάρρυνε τους ηγέτες να εξετάσουν πώς να γεφυρώσουν το χάσμα στις θέσεις τους και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη ώστε να επιτρέψουν την κίνηση που θα οδηγήσει σε μια διευθέτηση.

Οι ηγέτες συμφώνησαν να έχουν μια άτυπη συνάντηση σε ευρύτερη μορφή στο εγγύς μέλλον, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα, για να συζητήσουν την πορεία προς τα εμπρός. Συμφώνησαν επίσης να συναντηθούν στην Κύπρο για να διερευνήσουν τη δυνατότητα ανοίγματος νέων διαβάσεων.

Ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε τη συνεχιζόμενη σταθερή δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, προς όφελος όλων των Κυπρίων και των μελλοντικών γενεών».

Τατάρ: Η λύση είναι τα δύο κράτη

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ανέφερε: «Ο Αντόνιο Γκουτέρες έχει καταλάβει καλά ότι η “ΤΔΒΚ” δεν θα υποχωρήσει από το καθεστώς του κράτους με την κυριαρχία του και ότι η λύση είναι να υπάρξουν δύο κράτη», επισημαίνοντας ότι η τουρκοκυπριακή στάση δεν έχει αλλάξει, ο Τατάρ είπε:

«Παρουσίασα ένα νέο όραμα, επειδή οι προσπάθειες ομοσπονδιακής λύσης απέτυχαν εδώ και 50 χρόνια» ανέφερε, τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στις επίσημες διαπραγματεύσεις χωρίς να επιβεβαιωθεί η κυριαρχική ισότητα και το διεθνές καθεστώς της “ΤΔΒΚ”.

«Συμφωνήσαμε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ότι η επόμενη συνάντηση θα γίνει με τη συμμετοχή της Τουρκίας και της Ελλάδας», ανάφερε και πρόσθεσε ότι αποφασίσθηκε να υπάρξει συνάντηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη στην Κύπρο για να συζητήσουν το θέμα του ανοίγματος νέων συνοριακών περασμάτων και ότι αυτό θα συμβεί εφόσον τα τουρκοκυπριακά αιτήματα γίνουν αποδεκτά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συναντήσεις Μητσοτάκη με Άραβες του Κόλπου στις Βρυξέλλες

Για Γερμανία αναχωρεί αύριο ο Μπάιντεν

Γεραπετρίτης: Διερευνούμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ

Στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης: Το Ιράν έχει όπλα «ανώτερα» των πυρηνικών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα