ΑΘΗΝΑ
20:34
|
16.10.2024
Απευθείας συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, με τον Χριστιανοδημοκάτη αντίπαλό του να καλεί για παροχή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία.
Ο καγκελάριος Σολτς στο βήμα της Bundestag
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διατεθειμένος να συζητήσει με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, για μια «δίκαιη ειρήνη» στην Ουκρανία δήλωσε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν επιτρέπεται να ληφθούν αποφάσεις ερήμην της Ουκρανίας ή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων.

Μιλώντας από το βήμα της Bundestag, ο καγκελάριος τάχθηκε υπέρ διπλωματικών συνομιλιών για τον τερματισμό του πολέμου, με τη συμμετοχή και της Ρωσίας, ενώ εμφανίστηκε ανοιχτός και σε απευθείας συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αν και είπε πως «δεν πρέπει ωστόσο ποτέ να ληφθούν αποφάσεις πάνω από το κεφάλι της Ουκρανίας», πρόσθεσε πως «ήρθε η ώρα -εκτός από τη σαφή στήριξη της Ουκρανίας- να κάνουμε και ό,τι είναι εφικτό προκειμένου να καταλάβουμε με ποιον τρόπο αυτός ο πόλεμος δεν θα συνεχιστεί για πάντα».

Ενδεχόμενες συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο θα πρέπει επίσης να διεξαχθούν «σε συντονισμό με τους στενότερους εταίρους μας», σημείωσε ο Όλαφ Σολτς.

Ο καγκελάριος αναφέρθηκε και στους Ρώσους στρατιώτες, οι οποίοι, όπως είπε, «θυσιάζονται καθημερινά στην ιμπεριαλιστική τρέλα του Ρώσου προέδρου, για μια πολιτική που έχει ως στόχο να μεγαλώσει η χώρα, κάτι που δεν επιτρέπεται πλέον να συμβαίνει με αυτόν τον τρόπο στην Ευρώπη».

Για παροχή πυραύλων Taurus στην Ουκρανία καλεί ο αντίπαλος του Σολτς

Ο Φρίντριχ Μερτς, υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών για τη γερμανική καγκελαρία, δήλωσε ότι είναι ανοιχτός στην προμήθεια πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Taurus στην Ουκρανία.

Παρά την παροχή εκτεταμένης στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, ο Σολτς είναι ανένδοτος στη θέση του να μην εγκρίνει την προμήθεια των πυραύλων Taurus, επικαλούμενος φόβο κλιμάκωσης.

Μιλώντας σήμερα στο κοινοβούλιο, ο Μερτς υποστήριξε ότι πρέπει να δοθεί ένα 24ωρο τελεσίγραφο στη Ρωσία να σταματήσει να χτυπά ουκρανικές υποδομές, μετά την παρέλευση του οποίου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες παροχής των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στο Κίεβο.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δραματική αύξηση νεκρών από ισραηλινή επιδρομή στο δημαρχείο της Ναμπατίγιε του Λιβάνου-16 νεκροί, 52 τραυματίες (upd)

Πυρκαγιά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας

Συναντήσεις Μητσοτάκη με Άραβες του Κόλπου στις Βρυξέλλες

Για Γερμανία αναχωρεί αύριο ο Μπάιντεν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα