ΑΘΗΝΑ
22:02
|
16.10.2024
Ο Ουκρανός πρόεδρος. Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε ότι το «σχέδιο νίκης» αποτελείται από οκτώ σημεία, και παρουσίασε τα πέντε από αυτά, καθώς τα άλλα τρία απόρρητα.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο βήμα της Βερχόβνα Ράντα. Δίπλα του οι σημαίες της Ουκρανίας και της Ε.Ε.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρουσίασε τελικά, μετά από πολλές βδομάδες και αφότου περιόδευσε σε ΗΠΑ και Ευρώπη για να το διαμηνύσει σε δυτικούς ηγέτες, δημόσια το «σχέδιο νίκης» του στο ουκρανικό κοινοβούλιο την Τετάρτη, λέγοντας ότι στη βάση του θα μπορούσε να τερματιστεί η σύγκρουση με τη Ρωσία ήδη από το επόμενο έτος.

Ωστόσο, τόνισε ότι αυτή η έκβαση είναι δυνατή μόνο εάν το Κίεβο αποκλείσει τυχόν συμβιβασμούς με τη Ρωσία και λάβει πλήρη υποστήριξη από τη Δύση.

Στην ομιλία του, ο Ζελένσκι εξέφρασε τη λύπη του για το ότι «η νίκη έχει γίνει μια άβολη λέξη» για μερικούς ανθρώπους, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι ήταν σίγουρος ότι το «σχέδιο νίκης» του θα βοηθούσε στον τερματισμό της σύγκρουσης.

«Αυτό το σχέδιο μπορεί να εφαρμοστεί. Εξαρτάται από τους εταίρους. Τονίζω: Από τους εταίρους. Δεν εξαρτάται ακριβώς από τη Ρωσία», είπε ο Ζελένσκι, κατηγορώντας τη Μόσχα πως δε θέλει ειρήνη.

«Εάν αρχίσετε να κινείστε με αυτή την ιδέα, με αυτό το συγκεκριμένο σχέδιο νίκης…, μπορεί να υπάρξει συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου το αργότερο τον επόμενο χρόνο», πρόσθεσε, απορρίπτοντας το πάγωμα της σύγκρουσης και κάθε «εμπόριο» εδαφών.

Ο Ζελένσκι είπε ότι το σχέδιο αποτελείται από οκτώ σημεία, τρία από τα οποία είναι απόρρητα, και παρουσιάστηκαν εμπιστευτικά στους εταίρους της χώρας.

Πρώτα και κύρια, ο Ουκρανός ηγέτης ζήτησε το Κίεβο να λάβει πρόσκληση για να ενταχθεί αμέσως στο ΝΑΤΟ, μια κίνηση στην οποία η συμμαχία διστάζει βέβαια να προχωρήσει, καθώς κάτι τέτοιο θα την έκανε να συρθεί σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία.

Δεύτερον, τόνισε επίσης την ανάγκη ενίσχυσης των αμυντικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας, μεταξύ άλλων με την άρση των δυτικών περιορισμών στη χρήση ξένων όπλων μεγάλου βεληνεκούς για χτυπήματα κατά της Ρωσίας, και πρότεινε επίσης να συνεχιστούν οι εισβολές σε διεθνώς αναγνωρισμένα ως ρωσικά εδάφη.

Για το τρίτο σημείο, ο Ζελένσκι πρότεινε στη Δύση το να αναπτυχθεί στην Ουκρανία ένα «ολοκληρωμένο πακέτο στρατηγικής μη πυρηνικής αποτροπής στη δική της γη» για να κρατήσει τη Ρωσία μακριά.

Τέταρτον, πρότεινε στην Ουκρανία να υπογράψει με τους υποστηρικτές της «μια ειδική συμφωνία για την κοινή προστασία των διαθέσιμων ζωτικών πόρων» στο έδαφός της. Αυτοί οι πόροι «θα ενισχύσουν… είτε τη Ρωσία και τους συμμάχους της, είτε την Ουκρανία και τον δημοκρατικό κόσμο», είπε.

Τέλος, ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να μοιραστεί την πραγματική της εμπειρία στο πεδίο της μάχης με τη Δύση για «να ενισχύσει την άμυνα του ΝΑΤΟ και να διασφαλίσει την ασφάλεια στην Ευρώπη».

Πριν από την ομιλία του Ζελένσκι, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, πρότεινε ότι το σχέδιό του ήταν απλώς μια άλλη πτυχή της πολιτικής που υπαγορεύουν οι ΗΠΑ για την καταπολέμηση της Ρωσίας «μέχρι και τον τελευταίο Ουκρανό».

Η ειρήνη, πρόσθεσε, μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν το Κίεβο κατανοήσει «τη ματαιότητα της τρέχουσας πολιτικής και την ανάγκη να ξυπνήσει και να συνειδητοποιήσει τους λόγους που οδήγησαν στη σύγκρουση για την Ουκρανία».

Σειρά δημοσιευμάτων στον αμερικανικό Τύπο, έχουν αναφέρει πως το σχέδιο του Ζελένσκι έτυχε χλιαρότατης υποδοχής από το δυτικό πολιτικό προσωπικό.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο στρατηγός Ρασάντ νέος αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου

Προανακριτική για το μπάζωμα του χώρου των Τεμπών σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Λίβανος: Προκλητική επίθεση Ισραηλινών σε παρατηρητήριο του ΟΗΕ

Δραματική αύξηση νεκρών από ισραηλινή επιδρομή στο δημαρχείο της Ναμπατίγιε του Λιβάνου-16 νεκροί, 52 τραυματίες (upd)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα