ΑΘΗΝΑ
12:42
|
17.10.2024
Η γαλλική πολυεθνική εταιρεία τσιμέντου Lafarge SA και τέσσερα πρώην στελέχη της πρόκειται να δικαστούν για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας στη Συρία.
Lafarge
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η γαλλική πολυεθνική εταιρεία τσιμέντου Lafarge SA και τέσσερα πρώην στελέχη της πρόκειται να δικαστούν για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας στη Συρία, όπως διέταξαν οι ανακριτές στις 16 Οκτωβρίου, ανέφεραν δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης την Τετάρτη.

Η νομική αυτή απόφαση σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα μετά από οκτώ χρόνια διαδικασιών που ξεκίνησαν από τη μη κυβερνητική οργάνωση Sherpa και τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τα Συνταγματικά και Ανθρώπινα Δικαιώματα (ECCHR).

Οι κατηγορίες απορρέουν από ισχυρισμούς ότι η Lafarge χρηματοδότησε διάφορες ένοπλες ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατικής ομάδας Daesh/ISIS, για να διατηρήσει τη λειτουργία του συριακού εργοστασίου τσιμέντου της εν μέσω του συνεχιζόμενου εμφυλίου πολέμου.

«Η Lafarge είναι η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως που κατηγορείται για συνενοχή σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσαν εκπρόσωποι της ΜΚΟ και του ECCHR, τονίζοντας τις σοβαρές επιπτώσεις της υπόθεσης.

Σημείωσαν ότι «οι πράξεις συνενοχής δεν μπορούν να μείνουν ατιμώρητες» και πρέπει να αντιμετωπιστούν για την τήρηση της δικαιοσύνης.

Η Lafarge και τέσσερα πρώην στελέχη της, μεταξύ των οποίων δύο που επέβλεπαν την ασφάλεια στις συριακές εγκαταστάσεις και ο Σύρος επιχειρηματίας Firas Tlass, αντιμετωπίζουν κατηγορίες για χρηματοδότηση τρομοκρατικής επιχείρησης και παραβίαση ευρωπαϊκού εμπάργκο.

Οι κατηγορίες κατά του πρώην διευθυντή ασφαλείας της Lafarge, ωστόσο, έχουν απορριφθεί.

Η δίκη δεν θα επιτρέψει στους Σύριους εργαζόμενους να ζητήσουν αποζημίωση, καθώς η ιδιότητά τους ως ενάγοντες, κρίθηκε απαράδεκτη.

Ενώ η δίκη ασχολείται με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, η έρευνα σχετικά με τη φερόμενη συνενοχή της Lafarge σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας συνεχίζεται.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλλίας αναγνώρισε προηγουμένως τη σοβαρότητα των κατηγοριών, τονίζοντας ότι «ο πολλαπλασιασμός των πράξεων συνενοχής επιτρέπει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Η Sherpa και το ECCHR παραμένουν προσηλωμένοι στην υποστήριξη των εναγόντων στην προσπάθειά τους για δικαιοσύνη και αποζημίωση, υπογραμμίζοντας τον αγώνα για απόδοση ευθυνών στην υπόθεση-ορόσημο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δραματική αύξηση νεκρών από ισραηλινή επιδρομή στο δημαρχείο της Ναμπατίγιε του Λιβάνου-16 νεκροί, 52 τραυματίες (upd)

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν βαριά την πόλη. Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, είπε ότι το Ισραήλ στόχευσε σκοπίμως μια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
ΣΥΝΑΦΗ

Εκνευρισμός στο Μαξίμου από τις δηλώσεις του Σαμαρά για το Κυπριακό

Έρευνα: 115.000 παιδιά στην Ελλάδα βιώνουν οικονομική φτώχεια

Η ουγγρική προεδρία μιας αδύναμης Ε.Ε.

Πέθανε η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα