ΑΘΗΝΑ
16:32
|
17.10.2024
Η Βόρεια Κορέα επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι τροποποίησε το σύνταγμά της για να χαρακτηρίσει επίσημα τη Νότια Κορέα ως «εχθρικό» κράτος.
Βόρεια Κορέα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Βόρεια Κορέα επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι τροποποίησε το σύνταγμά της για να χαρακτηρίσει επίσημα τη Νότια Κορέα ως «εχθρικό» κράτος.

Όπως αναφέρει ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Κορέας (KCNA)

Αυτό είναι ένα αναπόφευκτο και νόμιμο μέτρο που λαμβάνεται σύμφωνα με την απαίτηση του Συντάγματος της ΛΔΚ (Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας), το οποίο ορίζει σαφώς την ΔΚ (Δημοκρατία της Κορέας) ως εχθρικό κράτος, λόγω των σοβαρών συνθηκών ασφαλείας που τρέχουν στα απρόβλεπτα όρια του πολέμου λόγω των σοβαρών πολιτικών και στρατιωτικών προκλήσεων των εχθρικών δυνάμεων.

Η ανακοίνωση αυτή σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η Βόρεια Κορέα χαρακτηρίζει ρητά τη Νότια Κορέα ως «εχθρικό κράτος» από τότε που η Ανώτατη Λαϊκή Συνέλευση (SPA), το νομοθετικό σώμα της χώρας, συγκλήθηκε την περασμένη εβδομάδα για να τροποποιήσει το σύνταγμα. Ενώ το KCNA ανέφερε για τις συνταγματικές αλλαγές μετά τη συνεδρίαση της SPA, απέκρυψε συγκεκριμένες λεπτομέρειες μέχρι την Πέμπτη.

Τον Ιανουάριο, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν ξεκίνησε μια πρόταση για τον επαναπροσδιορισμό του καθεστώτος της Νότιας Κορέας, δηλώνοντας ότι τα δύο έθνη δεν μπορούν να ακολουθήσουν μαζί τον δρόμο προς την εθνική επανένωση. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη SPA, ο Κιμ ζήτησε την τροποποίηση, περιγράφοντας τη Νότια Κορέα ως «πρωταρχικό εχθρό και αμετάβλητο κύριο εχθρό».

Η απόφαση να τροποποιήσει το σύνταγμα και να κηρύξει τη Νότια Κορέα ως εχθρικό κράτος ακολουθεί μια σειρά κλιμάκωσης. Πέρυσι, η Βόρεια Κορέα εγκατέλειψε μια ενδοκορεατική συμφωνία του 2018, η οποία είχε καθιερώσει ρυθμιστικές ζώνες κατά μήκος των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων και ζώνες απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη. Η αναστολή αυτής της συμφωνίας επανέφερε σε πλήρη κλίμακα τις στρατιωτικές δραστηριότητες κοντά στα ενδοκορεατικά σύνορα.

Σε απάντηση στις αυξημένες εντάσεις, η Βόρεια Κορέα ανέφερε την Τετάρτη ότι πάνω από 1,4 εκατομμύρια νέοι και φοιτητές προσφέρθηκαν εθελοντικά να καταταγούν ή να επανενταχθούν στον στρατό της. Η ανακοίνωση ακολούθησε τους ισχυρισμούς της Πιονγκγιάνγκ ότι νοτιοκορεατικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Βόρειας Κορέας κοντά στην πρωτεύουσα, ισχυρισμό που ο Νότος δεν έχει επιβεβαιώσει.

Επιτείνοντας την ένταση, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε επίσης την Πέμπτη ότι διέκοψε τις χερσαίες συνδέσεις με τη Νότια Κορέα, κλείνοντας τις οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις τόσο στο ανατολικό όσο και στο δυτικό τμήμα των συνόρων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δραματική αύξηση νεκρών από ισραηλινή επιδρομή στο δημαρχείο της Ναμπατίγιε του Λιβάνου-16 νεκροί, 52 τραυματίες (upd)

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν βαριά την πόλη. Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, είπε ότι το Ισραήλ στόχευσε σκοπίμως μια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
ΣΥΝΑΦΗ

Σχεδόν βέβαιο πως σκότωσε τον επικεφαλής της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, το Ισραήλ (upd)

Ένταλμα για τη σύλληψη της πρώην πρωθυπουργού εξέδωσε δικαστήριο του Μπαγκλαντές

Την καταστροφή 4 ισραηλινών Merkavas σε μια μέρα ανακοίνωσε η Χεζμπολάχ

Στο Εσωτερικών Υποθέσεων το φιάσκο της διαρροής των ονομάτων των αστυνομικών του «ελληνικού FBI»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα