ΑΘΗΝΑ
18:46
|
17.10.2024
Ο Ήλιος έχει φθάσει στην περίοδο του ηλιακού μέγιστου, η οποία μπορεί να συνεχιστεί για το επόμενο έτος.
Ήλιος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ήλιος έχει φθάσει στην περίοδο του ηλιακού μέγιστου, η οποία μπορεί να συνεχιστεί για το επόμενο έτος, ανακοίνωσαν ερευνητές από τρία ινστιτούτα ατμοσφαιρικών επιστημών, μεταξύ των οποίων η NASA, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας και η Επιτροπή Πρόβλεψης Ηλιακών Κύκλων, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

Κάθε 11 χρόνια, ο ήλιος εναλλάσσεται μεταξύ χαμηλής και υψηλής μαγνητικής δραστηριότητας. Κατά τη διάρκεια της κορύφωσης αυτής της δραστηριότητας, οι μαγνητικοί πόλοι του Ήλιου αναστρέφονται και ο Ήλιος μεταβαίνει από μια ήρεμη σε μια ενεργή και θυελλώδη κατάσταση, σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA που αναρτήθηκε την Τρίτη.

«Κατά τη διάρκεια του ηλιακού μέγιστου, αυξάνεται ο αριθμός των ηλιακών κηλίδων και, επομένως, η ποσότητα της ηλιακής δραστηριότητας», δήλωσε ο Τζέιμι Φέιβορς, διευθυντής του Προγράμματος Διαστημικού Καιρού στα κεντρικά γραφεία της NASA στην Ουάσινγκτον.

Αυτή η αύξηση της δραστηριότητας παρέχει μια συναρπαστική ευκαιρία να μάθουμε για το κοντινότερο αστέρι μας – αλλά προκαλεί επίσης πραγματικές επιπτώσεις στη Γη και σε όλο το ηλιακό μας σύστημα.

Η ηλιακή δραστηριότητα επηρεάζει έντονα τις συνθήκες στο διάστημα που είναι γνωστές ως διαστημικός καιρός. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τους δορυφόρους και τους αστροναύτες στο διάστημα, καθώς και τα συστήματα επικοινωνιών και πλοήγησης, όπως το ραδιόφωνο, το GPS και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας στη Γη.

«Η ανακοίνωση αυτή δεν σημαίνει ότι αυτή είναι η κορύφωση της ηλιακής δραστηριότητας. Θα δούμε αυτόν τον ηλιακό κύκλο», δήλωσε ο Ελσαγιέντ Ταλάατ, διευθυντής του Space Weather Operations στην Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.

Και πρόσθεσε: «Ενώ ο Ήλιος έχει φτάσει στην περίοδο του ηλιακού μέγιστου, ο μήνας που η ηλιακή δραστηριότητα θα κορυφωθεί στον Ήλιο δεν θα προσδιοριστεί για μήνες ή χρόνια».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δραματική αύξηση νεκρών από ισραηλινή επιδρομή στο δημαρχείο της Ναμπατίγιε του Λιβάνου-16 νεκροί, 52 τραυματίες (upd)

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν βαριά την πόλη. Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, είπε ότι το Ισραήλ στόχευσε σκοπίμως μια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
ΣΥΝΑΦΗ

Ρώσοι επιστήμονες ανέπτυξαν μοντέλο πρόβλεψης γεωμαγνητικών καταιγίδων

Δίκη για τον Ιανό: Ένοχοι Αγοραστός και άλλοι τρεις για την πλημμύρα-Έξω με αναστολή

Παγκόσμια κρίση νερού: Απώλεια 8% του παγκόσμιου ΑΕΠ ως το 2050

Ρώσοι επιστήμονες αναπτύσσουν «τα τέλεια» μόρια για τη φαρμακολογία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα