ΑΘΗΝΑ
16:32
|
17.10.2024
Μια Ευρώπη που ακολουθεί τα κελεύσματα των ΗΠΑ αδυνατώντας ν’ αναλάβει συλλογικά μια πρωτοβουλία για την ειρήνη.
Βίκτορ Όρμπαν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. την 1η Ιουλίου, η Ουγγαρία, ο πρωθυπουργός της Βίκτορ Όρμπαν, ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες που είχαν σκοπό να σταματήσει ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας. Πήγε στο Κίεβο και είχε συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι κι αμέσως μετά στη Μόσχα όπου έγινε δεκτός και συνομίλησε με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν. Επισκέφτηκε επίσης τον υποψήφιο πρόεδρο Τραμπ στις ΗΠΑ. Με την ολοκλήρωση των επαφών του επέστρεψε στη Βουδαπέστη και συνέταξε μια έκθεση με τα πορίσματα των συναντήσεών του και με εισηγήσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, την οποία και έστειλε σ’ όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε., και ιδίως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έγιναν έξω φρενών με τις πρωτοβουλίες Όρμπαν, τις απέρριψαν και παρουσίασαν τις επισκέψεις του αυτές ως ιδιωτική πρωτοβουλία που δεν είχε καμιά σχέση με την Ε.Ε. Η αντίδρασή τους αυτή βασίστηκε κυρίως στο ότι υπήρχε προηγούμενη απόφαση που απαγόρευε στα κράτη-μέλη να έχουν επαφές με τη Μόσχα. Οι εισηγήσεις του Όρμπαν  όχι μόνο δεν λήφθηκαν υπόψιν αλλά, αντιθέτως, υιοθετήθηκαν πρόσθετες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, ενώ η ουγγρική προεδρία τιμωρήθηκε με την άρνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να πραγματοποιηθεί η άτυπη συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. στη Βουδαπέστη η οποία τελικά πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 29 Αυγούστου. Στη συνάντηση αυτή μάλιστα συμμετείχε για πρώτη φορά ως παρατηρητής ο Τούρκος ΥΠΕΞ, με τη συναίνεση της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας!

Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε από τον Όρμπαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η παρουσίαση του προγράμματος της ουγγρικής προεδρίας με αναφορά στο μεταναστευτικό και με προτάσεις για τον τερματισμό της εισροής λαθραίων μεταναστών στην Ε.Ε., προσθέτοντας ότι η χώρα του έχει ήδη λάβει αυστηρά μέτρα ως προς το θέμα αυτό. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχολίασε αρνητικά την ομιλία του Ούγγρου πρωθυπουργού. Ο ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας που παρευρέθηκε στο δέκατο τρίτο Διεθνές Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο που έγινε στην Αγία Πετρούπολη από 8-11 Οκτωβρίου, απαντώντας σε ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου, είπε: «Είναι  κυριαρχικό δικαίωμα μιας χώρας να αποφασίζει σε ποια εκδήλωση θα παρευρεθούν οι υπουργοί της και σε ποια όχι. Δεν είμαστε ένα έθνος jawohl (του ‘μάλιστα’). Άρα δεν μπορείτε να μας υπαγορεύσετε τι θα κάνουμε, κανείς δεν μπορεί. Ούτε η γερμανική Κυβέρνηση ούτε το κόμμα των Πρασίνων στη Γερμανία».

Οι πρωτοβουλίες της ουγγρικής προεδρίας μπορεί να κατακρίθηκαν αλλά αρχίζουν σιγά σιγά να υιοθετούνται. Ήδη ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε ότι θα πρέπει ο πόλεμος στην Ουκρανία να τερματιστεί κι ότι έχει ιδέες προς αυτή την κατεύθυνση. Οι δηλώσεις αυτές έρχονται ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που έχει χτυπήσει αυτή τη στιγμή τη Γερμανία και η οποία οφείλεται στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ε.Ε. στη Μόσχα. Το Βερολίνο μάλιστα λαμβάνει ήδη αυστηρά μέτρα για την καταπολέμηση της λαθραίας μετανάστευσης υποχρεώνοντας πολλούς μετανάστες να επιστρέψουν στις χώρες τους.

Οι πρωτοβουλίες Όρμπαν ξύπνησαν ως ένα βαθμό την Ευρώπη, μια Ευρώπη που αδιαφορεί για τα συμφέροντα των πολιτών της, μια Ευρώπη που ακολουθεί τα κελεύσματα των ΗΠΑ αδυνατώντας ν’ αναλάβει συλλογικά μια πρωτοβουλία για την ειρήνη.

Το κείμενό μας ουδόλως έχει την πρόθεση να προβάλει την ορθή πολιτική σκέψη του Όρμπαν (ο οποίος εξάλλου έχει πολλάκις κατηγορηθεί για αντιδημοκρατικές ενέργειες στη χώρα του). Μοναδικό σκοπό και μοναδική ευχή έχει να αλλάξει η Ελλάδα, η χώρα μας, την πολιτική της, να πάψει να είναι δεδομένη προς τις ΗΠΑ και ν’ αναλάβει κι αυτή πρωτοβουλίες για την ειρήνη, υποστηρίζοντας κατά κάποιο τρόπο τις ουγγρικές πρωτοβουλίες και τις πρωτοβουλίες οποιουδήποτε κράτους-μέλους οι οποίες θα καλύπτουν τα συμφέροντα του λαού της.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σχεδόν βέβαιο πως σκότωσε τον επικεφαλής της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, το Ισραήλ (upd)

Ένταλμα για τη σύλληψη της πρώην πρωθυπουργού εξέδωσε δικαστήριο του Μπαγκλαντές

Την καταστροφή 4 ισραηλινών Merkavas σε μια μέρα ανακοίνωσε η Χεζμπολάχ

Στο Εσωτερικών Υποθέσεων το φιάσκο της διαρροής των ονομάτων των αστυνομικών του «ελληνικού FBI»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα