ΑΘΗΝΑ
19:30
|
17.10.2024
Σάλο έχει προκαλέσει το φιάσκο που σημειώθηκε πριν καν καλά καλά συγκροτηθεί η νέα διοικητικά αυτοτελής υπηρεσία.
Ο επανειλημμένα πολιτκός προϊστάμενος της Ελληνικής Αστυνομίας, υπουργός Προ.Πο., Μιχάλης Χρυσοχοϊδης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Να ερευνήσει τις συνθήκες της διαρροής των ονομάτων των 554 αστυνομικών που θα στελεχώσουν το λεγόμενο «ελληνικό FBI», ανέλαβε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.

«Υπήρξε δημοσίευση από συγκεκριμένο μέσο, δυστυχώς, των ονομάτων όλων των αστυνομικών που θα υπηρετούν στη συγκεκριμένη υπηρεσία. Βέβαια, άμεσα μετά από λίγο κατέβηκε το συγκεκριμένο δημοσίευμα στο ίντερνετ», ανέφερε σχετικά η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου, μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Πέμπτης.

«Πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν είναι όλα για τη δημοσιότητα και ότι μπορεί να προκαλέσουμε προβλήματα, όχι μόνο σε υπηρεσίες. Με τη δημοσιοποίηση των ονομάτων κινδυνεύει ακόμα και η ζωή τους. Η διαταγή που περιλαμβάνει τα ονόματα των αστυνομικών πήγε σε πολλές υπηρεσίες και θα διερευνηθεί πώς έγιναν γνωστά τα ονόματά τους», προσέθεσε.

Η ΕΛ.ΑΣ. είχε συντάξει έγγραφα με τις μετακινήσεις των 554 αστυνομικών σε υπηρεσίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να συγκροτηθεί το νέο τμήμα. Δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» αναφέρει πως αυτά τα αρχεία κοινοποιήθηκαν και σε διαδικτυακές ομάδες μεταξύ αστυνομικών.

Το «ελληνικό FBI»

Όπως αναφέρεται από την ΕφΣυν, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 29/2024 του Ιουνίου, στο οποίο περιγράφεται η διάρθρωση της υπηρεσίας, η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ) θα εδρεύει στην Αττική και η τοπική της αρμοδιότητα θα εκτείνεται σε όλη την επικράτεια. Προβλέπεται η διοικητική αυτοτέλεια της υπηρεσίας που υπάγεται στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., ενώ εποπτεύεται, συντονίζεται, κατευθύνεται και ελέγχεται από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται σε ρεπορτάζ της ΕφΣυν, το οποίο συγκεντρώνει και επερωτά τα διαθέσιμα στοιχεία, δεν λείπουν ορισμένες φωνές που βλέπουν περισσότερο σφιχτό εναγκαλισμό και έλεγχο από το Μαξίμου στη νέα υπηρεσία, με τα πρόσφατα γεγονότα στην ΕΥΠ να μην αποτελούν τον καλύτερο πρόδρομο.

Ανάμεσα στις προβλεπόμενες αρμοδιότητες της ΔΑΟΕ περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: α) η εξάρθρωση των εγκληματικών οργανώσεων, εγχώριων ή διασυνοριακών, β) η έρευνα σχετικά με τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, γ) η παρακολούθηση της εξέλιξης και των τάσεων των σοβαρών και οργανωμένων εγκλημάτων, δ) η συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές άλλων χωρών, τη EUROPOL και την INTERPOL, ε) η παροχή τεχνογνωσίας σε άλλες αστυνομικές υπηρεσίες, στ) η αξιοποίηση πληροφοριών από όλες τις υπηρεσίες με αρμοδιότητα αστυνομίας δημόσιας ασφάλειας της χώρας.

Επίσης, η ΔΑΟΕ μετά την έγκριση ή τη διαταγή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. θα μπορεί να αναλαμβάνει τη διερεύνηση σοβαρών εγκλημάτων τα οποία «λόγω της βαρύτητας, του τρόπου, των μέσων και των ειδικών συνθηκών τέλεσής τους», ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την κοινή γνώμη ή επηρεάζουν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, απαιτώντας ιδιαίτερη και εξειδικευμένη γνώση για την εξιχνίασή τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε το θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ (upd)

Υπερτιμολόγηση των Patriot σε βάρος του Πενταγώνου παραδέχθηκε η Raytheon

Παρών σε μελλοντικό παζάρι για την Ουκρανία δηλώνει ο Λευκορώσος Πρόεδρος

Το πράσινο φως για πέντε υποθέσεις βουλευτών δίνει στη Δικαιοσύνη η Βουλή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα