ΑΘΗΝΑ
06:31
|
18.10.2024
Η έκθεση ξεκινά από τις 18 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει ως τις 26 Ιανουαρίου 2025.
Η αφίσα της έκθεσης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εγκαινιάζεται απόψε η νέα έκθεση του Μουσείου Ακρόπολης με τίτλο «‘Οι αρχαίοι πολιτισμοί της Basilicata. Θησαυροί που έρχονται στο φως’. 11ος – 6ος αι. π.Χ.».

Η έκθεση παρουσιάζεται για το κοινό από αύριο, Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2024 έως και τις 26 Ιανουαρίου 2025, με ελεύθερη είσοδο, στην αίθουσα  περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου της Ακρόπολης.

Περισσότερα από 300 αντικείμενα από τις συλλογές του Εθνικού Μουσείου της Σιρίτιδας, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου του Μεταποντίου και των Εθνικών Μουσείων της Matera, τα περισσότερα από τα οποία φυλάσσονταν έως τώρα στις αποθήκες, έρχονται να φωτίσουν μια περιοχή στο νοτιότερο άκρο της Ιταλίας, τη σημερινή Basilicata, αναδεικνύοντας τον πολιτισμό της από το τέλος της Εποχής του Χαλκού (11ος αι. π.Χ.) έως και τον 6ο αι. π.Χ. Τον πολιτισμό, δηλαδή, που συνάντησαν οι Έλληνες από την Πελοπόννησο και τη νησιωτική αρχαία Ελλάδα στα μεγάλα ταξίδια τους για εγκατάσταση στη γη της Ιταλίας και της Σικελίας, κυρίως στο μέρος αυτό που ονομάστηκε αργότερα Μεγάλη Ελλάδα.

Την έκθεση, που συνοδεύει κατάλογος ο οποίος έχει εκδοθεί σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, ιταλικά και αγγλικά), επιμελήθηκαν ο Massimo Osanna, αναπληρωτής γενικός διευθυντής Δημόσιας και Πολιτιστικής Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Ιταλίας και η Annamaria Mauro, διευθύντρια των Εθνικών Μουσείων της Matera και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εθνικών Μουσείων της Basilicata.

Αποτελεί μέρος του προγράμματος «Εξιστορώντας την ομορφιά» (Il racconto della bellezza), μία συνεργασία μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Μουσείων του ιταλικού Υπουργείου Πολιτισμού και της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας και Πολιτιστικής Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας, στο πλαίσιο του οποίου διοργανώνονται εδώ και πάνω από έναν χρόνο περιοδεύουσες εκθέσεις στα Ιταλικά Μορφωτικά Ινστιτούτα σε όλο τον κόσμο. Έπειτα από την επιτυχία στα Ινστιτούτα του Αμβούργου, της Βαρσοβίας και της Βουδαπέστης, η έκθεση εμπλουτίστηκε με περισσότερα εκθέματα και αναδιοργανώθηκε ως προς τον μουσειακό της σχεδιασμό, για να καταλήξει, χάρη σε μία συμφωνία συνεργασίας και με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Ελλάδα και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου της Αθήνας, στο διεθνούς κύρους Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα.

«Αισθάνομαι πολύ συγκινημένος σήμερα, διότι για μια ακόμη φορά καταλαβαίνει κανείς τους ισχυρούς, αδελφικούς δεσμούς που έχει η Ελλάδα με την Ιταλία, η Ιταλία με την Ελλάδα», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, Νικόλαος Σταμπολίδης στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο αμφιθέατρο του μουσείου, λίγες ώρες πριν τα επίσημα εγκαίνια από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Η είσοδος στην έκθεση θα είναι ελεύθερη για το κοινό. Απαραίτητη προϋπόθεση η έκδοση εισιτηρίου ελεύθερης εισόδου από τα ταμεία εισιτηρίων του Μουσείου. Από την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024, οι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν σε εβδομαδιαίες ξεναγήσεις.

Το πρόγραμμα των ξεναγήσεων είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα (theacropolismuseum.gr).

Παράλληλα με την έκθεση στο Μουσείο Ακρόπολης θα παρουσιάζονται στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο της Αθήνας σε μία προθήκη περίπου 20 αντικείμενα από την περιοχή της Basilicata.

Περισσότερες πληροφορίες: iicatene.esteri.it

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΜέΡΑ25 για εικαστική έκθεση: Όχι στο artwashing της γενοκτονίας κατά των Παλαιστινίων

Το τραγούδι της ημέρας

Ταινιοθήκη της Ελλάδος: Αφιέρωμα στην Κατίνα Παξινού από 17 έως 20 Οκτωβρίου

Νεκρός στα 31 του ο Λίαμ Πέιν των One Direction

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα