ΑΘΗΝΑ
23:11
|
17.10.2024
Η Raytheon αποδέχθηκε την ενοχή της για την υπερτιμολόγηση των συστημάτων Patriot, αλλά και για τη δωροδοκία ανώτερων στρατιωτικών του Κατάρ.
«Η Raytheon παραδέχτηκε ότι συμμετείχε σε δύο ξεχωριστά σχέδια εξαπάτησης του Υπουργείου Άμυνας», ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διέταξε την κατασκευάστρια όπλων Raytheon να πληρώσει πρόστιμα άνω των 950 εκατομμυρίων δολαρίων για το «φούσκωμα του λογαριασμού» σε ομοσπονδιακές συμβάσεις αγοράς όπλων αλλά και για δωροδοκία ξένων υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων, ανακοινώθηκε την Τετάρτη.

Σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου στον ιστότοπο του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, η Raytheon –η οποία είναι θυγατρική της RTX– δεν αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς. Συμφώνησε να πληρώσει το πρόστιμο και να συνάψει συμφωνία τριετούς αναβολής δίωξης (DPA) σε σχέση με τις κατηγορίες, οι οποίες περιλαμβάνουν δύο κατηγορίες για «μείζονα απάτη κατά των Ηνωμένων Πολιτειών».

«Η Raytheon παραδέχτηκε ότι συμμετείχε σε δύο ξεχωριστά σχέδια εξαπάτησης του Υπουργείου Άμυνας (DOD) σε σχέση με την παροχή αμυντικών ειδών και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των πυραυλικών συστημάτων PATRIOT και ενός συστήματος ραντάρ», ανέφερε η δήλωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, από το 2012 έως το 2013 και ξανά από το 2017 έως το 2018, οι υπάλληλοι της Raytheon παρείχαν «ψευδείς και δόλιες πληροφορίες» στο Υπουργείο Άμυνας κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων για τη σύμβαση για την πώληση πυραυλικών συστημάτων Patriot και τη λειτουργία και συντήρηση ενός συστήματος ραντάρ. Και στις δύο περιπτώσεις, οι εισαγγελείς έκριναν ότι το Πεντάγωνο ενημερώθηκε ψευδώς και παραπλανήθηκε στο να πληρώσει στη Raytheon 111 εκατομμύρια δολάρια περισσότερα από όσα θα έπρεπε.

Η Raytheon έχει επίσης παραδεχτεί ότι παρείχε επανειλημμένα ψευδείς πληροφορίες στο αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας μεταξύ 2009 και 2020 σχετικά με το κόστος και την τιμολόγηση πολλών κρατικών συμβάσεων.

Επιπλέον, ο κατασκευαστής έχει συνάψει χωριστή τριετή DPA για δύο ακόμη κατηγορίες, οι οποίες περιλαμβάνουν συνωμοσία για δωροδοκία υψηλού επιπέδου στρατιωτικού αξιωματούχου του Κατάρ και συνωμοσία για παραβίαση του νόμου περί ελέγχου εξαγωγών όπλων (AECA) με σκοπό την απόκρυψη δωροδοκιών στις αιτήσεις αδειοδότησης εξαγωγών από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Raytheon λέγεται επίσης ότι έχει καταλήξει σε ξεχωριστό διακανονισμό με το νόμο περί ψευδών αξιώσεων με το Υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με τα προβληματικά συστήματα τιμολόγησης.

«Η Raytheon συμμετείχε σε εγκληματικά σχέδια για να εξαπατήσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ σε σχέση με συμβόλαια για κρίσιμα στρατιωτικά συστήματα και να κερδίσει δουλειές μέσω δωροδοκίας στο Κατάρ», φέρεται να είπε ο Αναπληρωτής Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Κέβιν Ντρίσκολ, του Ποινικού Τμήματος του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Τέτοια διεφθαρμένη και δόλια συμπεριφορά, ειδικά από έναν αντισυμβαλλόμενο στον τομέα της άμυνας των ΗΠΑ, διαβρώνει την εμπιστοσύνη του κοινού και βλάπτει το Πεντάγωνο, τις επιχειρήσεις που τηρούν τους κανόνες και τους Αμερικανούς φορολογούμενους», πρόσθεσε ο εισαγγελέας.

Σύμφωνα με τις δύο συμφωνίες αναβολής δίωξης, η Raytheon θα πρέπει να διατηρήσει έναν ανεξάρτητο επιτηρητή συμμόρφωσης για τρία χρόνια, να ενισχύσει το εσωτερικό πρόγραμμα συμμόρφωσής της, να αναφέρει στοιχεία πρόσθετων παραπτωμάτων και να συνεργαστεί σε οποιεσδήποτε συνεχιζόμενες ή μελλοντικές ποινικές έρευνες, εξήγησε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ και Ισραήλ αναζητούν την επόμενη μέρα μετά το θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ (upd)

Ευθύνες στον Ζελένσκι για τον πόλεμο στην Ουκρανία ρίχνει ο Τραμπ

Μπλόκο λιμενεργατών σε μεταφορά σφαιρών στο Ισραήλ

Μήνυμα Μητσοτάκη για το θάνατο της Βάσως Παπανδρέου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα