ΑΘΗΝΑ
07:12
|
18.10.2024
Πρόκειται για έκθεση φωτογραφικών και ηχητικών ντοκουμέντων από την τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εγκαινιάστηκε στο χώρο του σταδίου της ΑΕΚ η περιοδική έκθεση στην «Αγια-Σοφιά – ΟΠΑΠ Arena» στη Νέα Φιλαδέλφεια με κεντρικό θέμα τη συμπλήρωση μισού αιώνα από την τουρκική εισβολή και κατοχή της Βόρειας Κύπρου.

Πρόκειται για έκθεση με τίτλο: «Κύπρος: 50 Χρόνια τουρκικής εισβολής και κατοχής. Ακόμα υπό κατοχή, ακόμα υπό διαίρεση».

Η έκθεση φιλοξενείται στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού και αποτελείται από σειρά φωτογραφικών και ηχητικών ντοκουμέντων προκειμένου να αναδειχθεί η οδυνηρή πορεία του κυπριακού ελληνισμού.

Η γενική διευθύντρια του Μουσείου Έφη Μαυροπούλου κατά την ομιλία της τόνισε ότι «πενήντα χρόνια είναι πολλά για να παραμένει ακόμα διαιρεμένη και κατεχόμενη η Κύπρος».

«Πενήντα χρόνια, όμως, είναι λίγα για να ξεχάσουμε. Θέλουμε να θυμόμαστε, όχι μόνο για την υπενθύμιση της τραγωδίας ή για να ξύνουμε διαρκώς μια πληγή, αλλά για να επουλωθεί αυτή η πληγή με την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και την επιδίωξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης» ανέφερε στη συνέχεια σε πλήθος δεκάδων ατόμων.

Ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σταύρος Αυγουστίδης, αφού ευχαρίστησε για αυτήν την πρωτοβουλία τη διοίκηση του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού και τη διοίκηση της ΠΑΕ ΑΕΚ, τόνισε, παρατηρώντας:

«Παρότι πέρασαν 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή, οι μνήμες παραμένουν ολοζώντανες, καθότι η Κύπρος εξακολουθεί να ματώνει από το βαθύ τραύμα της εισβολής και τις τραγικές συνέπειές της».

Η έκθεση, που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2024 και είναι ανοιχτή στο κοινό τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού, καθημερινά από τις 10:00 έως τις 18:00, εκτός Δευτέρας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα