ΑΘΗΝΑ
23:27
|
18.10.2024
Το ρωσικό ΥΠΕΞ κατήγγειλε τη νέα εγκληματική επίθεση του Κιέβου κατά της κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στηλιτεύοντας τη διεθνή σιγή για την καταπάτηση θρησκευτικών ελευθεριών.
Ορισμένοι από τους νεοναζί που έκαναν καταδρομική επίθεση στο ναό
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σφοδρή ήταν η σημερινή αντίδραση της εκπροσώπου Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρίας Ζαχάροβα, στην υπόθεση κατάληψης του καθεδρικού ναού του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην πόλη Τσερκάσι της Ουκρανίας στις 17 Οκτωβρίου, που χαρακτηρίζεται ως ο μεγαλύτερος χριστιανικός ναός στη χώρα.

Όπως τόνισε η Ζαχάροβα, η κατάληψη  έγινε «από νεοναζί και ήταν άλλη μια εγκληματική πράξη του Κιέβου κατά της κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο Ζελένσκι δεν θα καταφέρει να καταστρέψει την κανονική Ορθοδοξία, την οποία πρεσβεύει η πλειονότητα του πληθυσμού της χώρας. Καλούμε με επιμονή τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τον ιερόσυλο πόλεμο του καθεστώτος του Κιέβου κατά της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Μαρία Ζαχάροβα

Η υψηλόβαθμη Ρωσίδα διπλωμάτης, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του ΚΥΠΕ, υπενθύμισε στη συνέχεια τα ακόλουθα:

«Οι μασκοφόροι εισβολείς με στολές παραλλαγής άνοιξαν πυρ εναντίον ειρηνικών ενοριτών, μεταξύ των οποίων γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, χρησιμοποίησαν σπρέι πιπεριού και έδιωξαν τους πιστούς από τη νυχτερινή λειτουργία, διακόπτοντάς την. Ως αποτέλεσμα των εγκληματικών ενεργειών των νεοναζί, ο Μητροπολίτης Τσερκάσι και Κάνεφ Θεοδόσιος τραυματίστηκε και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο».

Εγκληματική σιγή στα εγκλήματα των νεοναζί του Κιέβου

Κατά την Μ. Ζαχάροβα οι διεθνείς θεσμοί και μηχανισμοί για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην αρμόδια Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και την υπεράσπιση της ελευθερίας του θρησκεύεσθαι και των πεποιθήσεων στον ΟΑΣΕ «σιωπούν εγκληματικά», ενώ «αυτού του είδους η συναίνεση στα εγκλήματα των νεοναζί του Κιέβου, οι οποίοι καταλαμβάνουν ορθόδοξους ναούς, οργανώνουν διώξεις πιστών σε σημείο σωματικής βίας και επιτίθενται σε κληρικούς, εκλαμβάνεται από το καθεστώς Ζελένσκι ως ενθάρρυνση των βάρβαρων ενεργειών που διαπράττει».

Ο Καθεδρικός Ναός του Αρχάγγελου Μιχαήλ στο Τσερκάσι

«Για άλλη μια φορά απαιτούμε αποφασιστικά από τις αρμόδιες διεθνείς δομές για τα ανθρώπινα δικαιώματα να ασχοληθούν με τις άμεσες υποχρεώσεις τους», σημείωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, αναφέροντας ότι «η ρωσική πλευρά, από την πλευρά της, συνεχίζει να συλλέγει στοιχεία για τα κατάφωρα εγκλήματα του καθεστώτος του Κιέβου, μεταξύ άλλων και κατά της κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», τα οποία συμπεριλαμβάνονται στις σχετικές δημοσιευμένες εκθέσεις του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Κραυγαλέα πράξη τρομοκρατίας από πλευράς σχισματικών έναντι των πιστών της κανονικής Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας» χαρακτήρισε τα χθεσινά επεισόδια εντός και πέριξ του καθεδρικού ναού στο Τσερκάσι ο Βλαντίμιρ Λεγκόιντα, εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας, επικρίνοντας τις ουκρανικές κρατικές Αρχές ότι «επέτρεψαν στους εξτρεμιστές να καταλάβουν το ναό, όπως πάντα, χωρίς να παρεμποδίσουν τον ξυλοδαρμό πιστών», ενώ «οι δυτικοί προστάτες της Ουκρανίας, ως συνήθως, κλείνουν τα μάτια στα τεκταινόμενα».

«Άλλωστε εκείνοι, που καταστρέφουν την ενιαία για τους λαούς της ιστορικής Γης των Ρως Ορθοδοξία, πρέπει να αισθάνονται έξωθεν υποστήριξη και να αξιοποιούν την πλήρη ελευθερία κινήσεων, ενώ μπορούν στη δεδομένη περίπτωση να εθελοτυφλούν για τέτοιες συμβατικές έννοιες, όπως η ελευθερία του θρησκεύεσθαι», σχολίασε ειρωνικά ο αρμόδιος για τις επαφές με ΜΜΕ από τη Ρωσική Εκκλησία, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ.

Καταγγέλλουν βάναυση παραβίαση θρησκευτικών δικαιωμάτων

«Βάναυση παραβίαση των δικαιωμάτων των πιστών, που υλοποιείται με ολοφάνερη όχι μόνο ανοχή, αλλά και ευθεία ενθάρρυνση της κυβέρνησης», χαρακτήρισε τη χθεσινή επίθεση ο πρωθιερέας Νικολάι Μπαλασόφ, σύμβουλος του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου, αμφισβητώντας τις δηλώσεις του Δημάρχου του Τσερκάσι Ανατόλι Μπονταρένκο, ο οποίος περιέγραψε τα τεκταινόμενα ως «εθελοντική μετάβαση» από την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, που ιστορικά υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας, παρά την αποστασιοποίησή της λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, η οποία ιδρύθηκε το 2018 από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και αναγνωρίζεται μόνο από τις Εκκλησίες Κύπρου, Ελλάδας και Αλεξανδρείας.

«Κατά τον τρόπο αυτό σε όλους τους πολίτες της Ουκρανίας, οι οποίοι παραμένουν υποστηρικτές του κανονικού εκκλησιαστικού οικοδομήματος και της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, εξηγείται με σαφήνεια ποιο μέλλον τους περιμένει εάν δεν ενταχθούν “εθελουσίως” στη σχισματική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, οι στρατιωτικοί ιερείς της οποίας συμμετείχαν ευθέως στην κατάληψη του καθεδρικού ναού στο Τσερκάσι», σημείωσε ο σύμβουλος του Πατριάρχη Μόσχας.

Πώς έγινε η επίθεση των νεοναζί στο ναό

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΤΑΣΣ, αλλά και πολυάριθμες ιστοσελίδες και λογαριασμούς κοινωνικών δικτύων από την Ουκρανία, που έχουν γεμίσει με βίντεο από τα κινητά τηλέφωνα πιστών, η επίθεση εκατό περίπου μασκοφόρων με στολές παραλλαγής οι περισσότεροι, σημειώθηκε περίπου στις 03:00 τα ξημερώματα, διακόπτοντας τη νυχτερινή λειτουργία.

 Ακολούθησε συμπλοκή με ενορίτες, που υπερασπίζονταν την εκκλησία, χρησιμοποιήθηκαν καπνογόνα και χημικά αέρια, ενώ καταστράφηκαν οι κάμερες ασφαλείας του ναού, ώστε να μην υπάρχει μαγνητοσκοπημένο υλικό.

Η πρώτη επίθεση των επιδρομέων αποκρούστηκε με τη βοήθεια και υποστηρικτών του Μητροπολίτη Θεοδοσίου, ο οποίος κατέφθασε και τραυματίστηκε στις συμπλοκές, με αποτέλεσμα αργότερα να μεταφερθεί στο τοπικό νοσοκομείο.

Κατά τον επικεφαλής του σταθμού πρώτων βοηθειών του Τσερκάσι Ίγκορ Φεσούν, στις συγκρούσεις στον καθεδρικό ναό τραυματίστηκαν 26 πολίτες, οι περισσότεροι με εγκαύματα βλεννογόνου και κατάγματα, εκ των οποίων οι 12 νοσηλεύθηκαν.

Καταδρομική επίθεση και σε ναό στο Κρεμεντσούγκ

Σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ ένας ακόμη καθεδρικός ναός της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία καταγγέλλεται από τις ουκρανικές Αρχές ως «πράκτορας των συμφερόντων της Μόσχας», με τους ιεράρχες και τους πολυάριθμους πιστούς της ίδιας να το αρνούνται, σφραγίστηκε από την ουκρανική αστυνομία στην πόλη Κρεμεντσούγκ, έπειτα από αντίστοιχη επιδρομικού χαρακτήρα κατάληψή της από τους οπαδούς της νέας Εκκλησίας, η οποία έχει την πλήρη έγκριση και υποστήριξη από την κυβέρνηση της χώρας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ένωσης Ορθόδοξων Δημοσιογράφων Ουκρανίας (ΕΟΔ), στις 17 Οκτωβρίου άγνωστοι νεαροί με μπαλακλάβες εισέβαλαν στον Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κρεμεντσούγκ, στη διάρκεια του εσπερινού, προκαλώντας τους ενορίτες με την επιθετική συμπεριφορά τους.

Οι εισβολείς έφεραν μαζί τους αλυσοπρίονα και λοστούς, με τους οποίους έκοψαν τις κλειδαριές στις πόρτες και αντικατέστησαν την κλειδαριά της κεντρικής εισόδου.

Χάρη στους πολυάριθμους ενορίτες της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, κατέστη δυνατή η προστασία του καθεδρικού ναού, αλλά το κτίριο έκλεισε και σφραγίστηκε από την αστυνομία. Η θρησκευτική κοινότητα του ναού, παραμένοντας πιστή στην UOC υπό την ηγεσία του Μητροπολίτη Ονούφριου, συνεχίζει να αγωνίζεται για το δικαίωμα να προσεύχεται στο ιερό τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στις 31 Οκτωβρίου η Γιορτή του Σινεμά με εισιτήριο 2 ευρώ

Στο σκοτάδι η Αβάνα- Γενικευμένο μπλακάουτ στην Κούβα

Απόρρητα έγγραφα για σχέδιο επίθεσης του Ισραήλ στο Ιράν- Αίτημα για 2ο σύστημα THAAD

Στο Δήμο Ζακύνθου παραχωρείται η διαχείριση του περίφημου Ναυαγίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα