ΑΘΗΝΑ
01:33
|
21.10.2024
Ένας Λίβυος υπήκοος με ύποπτους δεσμούς με την οργάνωση ISIL (ISIS) που σχεδίαζε επίθεση στην ισραηλινή πρεσβεία στο Βερολίνο συνελήφθη στη Γερμανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας Λίβυος υπήκοος με ύποπτους δεσμούς με την οργάνωση ISIL (ISIS) που σχεδίαζε επίθεση στην ισραηλινή πρεσβεία στο Βερολίνο συνελήφθη στη Γερμανία, δήλωσαν οι αρχές, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Η αστυνομία και άλλες δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν τον άνδρα το βράδυ του Σαββάτου στο Μπερνάου, μια πόλη λίγο έξω από την πρωτεύουσα, Βερολίνο, και έκαναν έρευνα στο σπίτι του, ανέφερε η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία σε δήλωση την Κυριακή.

Η εισαγγελία αναγνώρισε τον 28χρονο μόνο ως Ομάρ Α, σύμφωνα με τους αυστηρούς νόμους της Γερμανίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

«Σκόπευε να πραγματοποιήσει επίθεση υψηλού προφίλ με πυροβόλα όπλα στην ισραηλινή πρεσβεία στο Βερολίνο», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Ο κατηγορούμενος αντάλλαξε πληροφορίες με ένα μέλος του [ISIL] σε συνομιλία μέσω messenger».

Οι δυνάμεις ασφαλείας ερεύνησαν επίσης το σπίτι ενός άλλου ατόμου κοντά στην πόλη της Βόννης, το οποίο θεωρήθηκε μάρτυρας αλλά όχι ύποπτος, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η γερμανική εφημερίδα Bild ανέφερε ότι ο Λίβυος πιστεύεται ότι εισήλθε στη Γερμανία τον Νοέμβριο του 2022 και ότι υπέβαλε αίτημα για άσυλο τον επόμενο Ιανουάριο, το οποίο απορρίφθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023.

Η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ δήλωσε ότι οι γερμανικές αρχές ασφαλείας «χτύπησαν εγκαίρως για να αποτρέψουν πιθανά σχέδια επίθεσης στην ισραηλινή πρεσβεία στο Βερολίνο».

Ο ύποπτος αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον ανακριτή στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας, το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Καρλσρούης, την Κυριακή, ανακοίνωσε το γραφείο του εισαγγελέα.

Οι αρχές ενήργησαν αφού έλαβαν μια πληροφορία από μια απροσδιόριστη ξένη υπηρεσία πληροφοριών, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης, με μια βαριά οπλισμένη επίλεκτη αστυνομική μονάδα να εισβάλει στο σπίτι του υπόπτου στο Μπερνάου.

«Ενεργούμε με τη μέγιστη επαγρύπνηση και προσοχή εν όψει της υψηλής απειλής που συνιστά η ισλαμιστική, αντισημιτική και αντι-ισραηλινή βία», είπε η Φέιζερ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν προειδοποίησε την Κυριακή για την απειλή τέτοιων πράξεων.

«Οι ισραηλινοί θεσμοί γίνονται ιδιαίτερα συχνά στόχος τρομοκρατών», είπε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

Οι εντάσεις μεταξύ των υποστηρικτών του Ισραήλ και εκείνων που εξοργίστηκαν από τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα τον περασμένο χρόνο έχουν φουντώσει στη Γερμανία εδώ και μήνες. Οι διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης λένε ότι έχουν αντιμετωπίσει επανειλημμένη βία από την αστυνομία και τους αντιδιαδηλωτές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκλογές στην Μολδαβία

Οι πλημμύρες καταστρέφουν 1,1 εκατομμύρια τόνους ρυζιού στο Μπαγκλαντές

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι επιτέθηκε στο αρχηγείο πληροφοριών της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό

Αντίστροφη μέτρηση για την παράδοση του Μετρό Θεσσαλονίκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα