ΑΘΗΝΑ
20:53
|
21.10.2024
Οριακή η νίκη του «Ναι», στο δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε, χθες Κυριακή στη Μολδαβία.
Οι ψήφοι των Μολδαβών που ζουν στο εξωτερικό έκριναν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οριακή είναι, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, η νίκη του «Ναι», στο δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε, χθες Κυριακή στη Μολδαβία για την αλλαγή του συντάγματος ώστε να συμπεριλάβει την πρόθεση ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με κρίσιμες τις ψήφους των Μολδαβών που ζουν στο εξωτερικό, οι οποίες ήταν και οι τελευταίες που καταμετρήθηκαν, η πλάστιγγα για τα αποτελέσματα που έως τότε ήταν αμφίρροπα με την τάση του «Όχι» να ενισχύεται, έγειρε υπέρ της ένταξης της χώρας στην Ε.Ε. για λιγότερες από 6.000 ψήφους.

Όσο αφορά στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν παράλληλα με το δημοψήφισμα, με νικήτρια την νυν πρόεδρο της χώρας Μάγια Σάντου, η οποία όμως θα αναγκαστεί να πάει σε δεύτερο γύρο, καθώς δεν εξασφάλισε το 50% των ψήφων, έντονη ήταν η αντίδραση της Ρωσίας, στις καταγγελίες της πως «εγκληματικές ομάδες» προσπάθησαν να εξαγοράσουν 300.000 ψήφους.

Απορρίπτοντας κάθε υποψία για εμπλοκή της Μόσχας και τονίζοντας πως όποιος εξαπολύει κατηγορίες οφείλει να προσκομίζει και στοιχεία, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Νμίτρι Πεσκόφ τόνισε πως καταρχάς η πρόεδρος της Μολδαβίας δεν κάνει σαφές «για τι πράγμα μιλάει» και έκανε λόγο για «πολύ σοβαρές κατηγορίες» που οφείλουν να συνοδεύονται και από τα ανάλογα στοιχεία.

«Θα ήταν επίσης υπέροχο αν η Σάντου μπορούσε να εξηγήσει τον αριθμό των ψήφων που διαφωνούν με τη γραμμή της. Είναι επίσης “εγκληματικές ομάδες”; Ή εννοεί ότι οι Μολδαβοί πολίτες που δεν την υποστηρίζουν συνδέονται με “εγκληματικές ομάδες”;», πρόσθεσε σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών που έδωσαν στην Μάγια Σάντου 41.92% των ψήφων, έναντι 26.35% του κύριου αντιπάλου της Αλεξάντρ Στοϊάνογλου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συνέλαβαν τον πρώην Πρόεδρο της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα

Ικανοποίηση στις ΗΠΑ για το δημοψήφισμα στη Μολδαβία

Προσοχή στην παραπληροφόρηση λέει η Μητρόπολη Τσερκέσι

El Pais: «Η Ουκρανία δεν έχει στρατιώτες για να σταματήσει τη Ρωσία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα