ΑΘΗΝΑ
01:11
|
22.10.2024
Το Ισραήλ χτύπησε υποκαταστήματα της Al-Qard al-Hassan. Φέρεται να θέτει ως όρο ειρήνευσης το να του δοθεί δικαίωμα να επιχειρεί στον ουρανό του νότιου Λιβάνου.
Καπνός από ισραηλινούς βομβαρδισμούς πλησίον του διεθνούς αερολιμένα της Βυρητού [Murat Şengül/Anadolu]
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επισκεπτόμενος τον Λίβανο σήμερα, Δευτέρα, ο Άμος Χόκσταϊν ισχυρίστηκε πως δεν είναι για το συμφέρον του Λιβάνου το να συνδέει τη μοίρα του με την εξέλιξη άλλων συγκρούσεων.

Η δήλωση του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ στη δοκιμαζόμενη από ισραηλινούς βομβαρδισμούς χώρα, την οποία η ισραηλινή κυβέρνηση περιγράφει πλέον ως μια υποψήφια «νέα Γάζα», συνοδεύτηκε από το κάλεσμά του για μια νέα διευθέτηση στα πρότυπα του Ψηφίσματος 1701 του ΟΗΕ το 2006.

«Το 1701 πέτυχε τον τερματισμό του πολέμου το 2006, αλλά πρέπει να είμαστε ειλικρινείς ότι κανείς δεν έκανε τίποτα για να το εφαρμόσει. Η έλλειψη εφαρμογής τα τελευταία χρόνια συνέβαλε στη σύγκρουση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα. Αυτό πρέπει να αλλάξει γιατί το απλώς να δεσμεύονται και οι δύο πλευρές στο 1701 δεν είναι αρκετό», είπε, σχετικά με το ψήφισμα που ζητά ο νότιος Λίβανος να είναι απαλλαγμένος από στρατιώτες ή όπλα εκτός από αυτά του λιβανικού κράτους.

Axios: Το Ισραήλ θέτει ως όρο για ειρήνη το να του δοθεί δικαίωμα να επιχειρεί στον ουρανό του νοτίου Λιβάνου

Το Ισραήλ φέρεται να ζήτησε από τις ΗΠΑ να επιτρέψουν στις δυνάμεις του να επιχειρούν ελεύθερα στο νότιο Λίβανο ως προϋπόθεση για τον τερματισμό του πολέμου στη χώρα, ανέφερε τη Δευτέρα το αμερικανικό Axios, επικαλούμενο δύο Ισραηλινούς και δύο Αμερικανούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού έστειλε τη λίστα με τα αιτήματα στον Λευκό Οίκο την περασμένη εβδομάδα, ενόψει της επίσκεψης του Χόκσταϊν ως απεσταλμένου του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στη Βηρυτό τη Δευτέρα, όπου αναμένεται να συζητήσει μια διπλωματική λύση τη σύγκρουση του Λιβάνου.

Τα έγγραφα φέρεται να περιέχουν δύο βασικά αιτήματα, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους που μίλησαν με το Axios. Το πρώτο είναι να επιτραπεί στον Ισραηλινό Στρατό να συμμετάσχει σε «ενεργό επιβολή» για να βεβαιωθεί ότι οι μαχητές της Χεζμπολάχ δεν μπορούν να επανοπλιστούν και να ξαναχτίσουν τη στρατιωτική τους υποδομή στο νότιο Λίβανο κοντά στα ισραηλινά σύνορα. Το δεύτερο αίτημα είναι να παραχωρηθεί στην αεροπορία η ελευθερία να επιχειρεί στον εναέριο χώρο του Λιβάνου, ανέφερε ο Axios.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε στην εφημερίδα ότι είναι πολύ απίθανο ο Λίβανος ή η διεθνής κοινότητα να συμφωνήσουν με τις απαιτήσεις του Ισραήλ, επειδή έρχονται σε αντίθεση με το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο απαιτεί την επιβολή κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου από τις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου και την προσωρινή Δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL).

Ωστόσο, ένας Ισραηλινός αξιωματούχος, μιλώντας στο Axios, υποστήριξε ότι η πρόταση του Ισραήλ έχει σκοπό να αυξήσει την επιβολή που προβλέπεται από το ψήφισμα του ΟΗΕ. «Το κύριο μήνυμά μας είναι ότι εάν ο λιβανέζικος στρατός και η UNIFIL κάνουν περισσότερα, οι IDF θα κάνουν λιγότερα και το αντίστροφο», είπε. Ούτε οι ΗΠΑ ούτε το Ισραήλ έχουν σχολιάσει την έκθεση του Axios.

Επισημαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα η UNIFIL έχει καταγγείλει σειρά ισραηλινών επιθέσεων κατά των εγκαταστάσεων και του προσωπικού της.

Το Ισραήλ χτύπησε τραπεζικό ίδρυμα του Λιβάνου

Εκδίδοντας προηγουμένως καλέσματα εκκένωσης των κατοικιών πλησίον παραρτημάτων της τράπεζας, το Ισραήλ βομβάρδισε κατά τη διάρκεια της νύχτας κτίρια του τραπεζικού ιδρύματος Al-Qard al-Hassan.

Το όνομα του ιδρύματος σημαίνει «καλόπιστος δανεισμός», μια έννοια με ρίζες στο Ισλάμ και αντιπροσωπεύει ένα άτοκο δάνειο που χορηγείται σε άτομα που έχουν ανάγκη χωρίς να αποσκοπεί στο κέρδος μέσω τόκων.

Η τράπεζα αυτή αναφέρεται πως συνδέεται στενά με την Χεζμπολάχ και την σιιτική κοινότητα του Λιβάνο και πως παρά τις κυρώσεις που υφίσταται έχει αυξήσει τα τελευταία χρόνια τις δραστηριότητές της. Ιδρύθηκε το 1982 με δεδηλωμένη αποστολή να παρέχει δάνεια σε όλους, ανεξαρτήτως θρησκείας ή εθνικότητας, για να «βελτιώσει την κοινωνική συνοχή και συνεργασία».

«Οι Ισραηλινοί είναι πολύ ξεκάθαροι. Λένε ότι αυτή είναι μια τράπεζα της Χεζμπολάχ και χρηματοδοτεί την τρομοκρατία. Αλλά στην πραγματικότητα, αυτή είναι πολύ περισσότερο μια κοινοτική τράπεζα παρά μια εμπορική τράπεζα. Αυτό που κάνουν οι άνθρωποι είναι να πηγαίνουν με κάθε είδους εξασφαλίσεις που έχουν», αναφέρει ο ανταποκριτής το Al Jazeera, Ιμράν Χαν.

«Ας πούμε, τα παιδιά σας θέλουν να παντρευτούν. Έχετε λίγο χρυσό στο σπίτι, αλλά δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα να πληρώσετε για το γάμο των παιδιών σας. Πηγαίνετε σε αυτή την τράπεζα. Τους δίνεις το χρυσό. Το αξιολογούν και σας δίνουν ένα άτοκο δάνειο και μπορείτε να πληρώσετε για το γάμο των παιδιών σας. Θυμηθείτε ότι η Χεζμπολάχ χωρίζεται σε τρία τμήματα. Υπάρχει η στρατιωτική πτέρυγα, η πολιτική πτέρυγα και η φιλανθρωπική πτέρυγα. Αυτό είναι μέρος των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων τους. Το Ισραήλ πρόκειται να χτυπήσει ξανά αυτό το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Αλλά, για άλλη μια φορά, η Χεζμπολάχ λέει ότι αυτή είναι μια από τις φιλανθρωπικές υπηρεσίες που παρέχουν», ανέφερε από τον νότιο Λίβανο ο ρεπόρτερ.

Σε ενημέρωση που εξέδωσε η τράπεζα λίγο μετά την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ότι το ίδρυμα θα δεχθεί επίθεση, ανέφερε ότι είχε λάβει «όλα τα κατάλληλα μέτρα από την αρχή του πολέμου, τα οποία είναι επαρκή για να διαφυλάξουν την εμπιστοσύνη του λαού και την ασφάλεια των αποταμιεύσεων μιας ζωής».

Βαρείς βομβαρδισμοί εντός της Βηρυτού

Την παραμονή της επίσκεψης του Χόκσταϊν στη Βηρυτό, το Ισραήλ προχώρησε σε βαρείς βομβαρδισμούς της λιβανέζικης πρωτεύουσας και ιδίως των νοτίων προαστίων της στοχεύοντας, όπως δήλωσε, τα υποκαταστήματα της τράπεζας.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με το κατά πόσον τα υποκαταστήματα θα μπορούσαν να θεωρηθούν στρατιωτικοί στόχοι, ανώτερος αξιωματούχος των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών δήλωσε: «Ο σκοπός αυτού του πλήγματος είναι να στοχεύσει στην ικανότητα της οικονομικής λειτουργίας της Χεζμπολάχ τόσο κατά τη διάρκεια του πολέμου, αλλά και μετά για την ανοικοδόμηση και τον επανεξοπλισμό».

Η ειδική συντονίστρια του ΟΗΕ για τον Λίβανο είπε ότι ακούστηκαν «έντονες εκρήξεις» λίγο αφότου δόθηκε μόνο «ένα σύντομο παράθυρο διαφυγής», προκαλώντας «διευρυμένο πανικό».

Το επίσημο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου (NNA) ανέφερε 11 αεροπορικές επιδρομές στο νότιο προάστιο της Βηρυτού, πολλές από τις οποίες στόχευαν την al-Qard Al-Hassan, με ένα χτύπημα να προσγειώνεται κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού, το οποίο αποτελεί και το κύριο σημείο εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.

Το NNA πρόσθεσε επίσης ότι ένα χτύπημα στο προάστιο Μπααλμπέκ έπληξε εμπορικό κέντρο που στεγαζόταν σε κτίριο που χρησιμοποιείτο παλιότερα από την al-Qard al-Hassan.

Το μεσημέρι της Δευτέρας το Ισραήλ κλιμάκωσε τις αεροπορικές επιδρομές του στον νότιο Λίβανο, ειδικά στην περιφέρεια της Ναμπατιέ με την Χεζμπολάχ να απαντά με 22 ρουκέτες προς την άλλη πλευρά των λιβανέζικων συνόρων, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Οι μαχητές της Χεζμπολάχ δήλωσαν επιπλέον ότι κατέρριψαν ένα υψηλής τεχνολογίας drone, το Hermes 900. κι ότι έχουν επιτεθεί στα ισραηλινά στρατεύματα που έχουν εισβάλλει στο Μαρούν αλ Ρας, μικρό λιβανέζικο χωριό ένα μόλις χιλιόμετρο μακριά από τα σύνορα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ασταμάτητη η γήρανση του πληθυσμού στην Ιταλία

Δυσαρέσκεια για κυβέρνηση Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ δείχνει η δημοσκόπηση της Metron Analysis

Παρασύρθηκε από τραμ 14χρονος στη Γλυφάδα

Πέθανε ο πρώην τραγουδιστής των Iron Maiden, Πολ Ντι Άνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα