ΑΘΗΝΑ
04:47
|
22.10.2024
Η αμερικανική νεοφυής εταιρίας Heliospect ισχυρίζεται πως μπορεί να προσφέρει γενετικά επιλεγμένα έμβρυα υψηλότερης νοημοσύνης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το σενάριο της παλιότερης κινηματογραφικής ταινίας GAΤTACA (1997) σχετικά με μία μελλοντική κοινωνία στην οποία οι ταξικοί διαχωρισμοί και διακρίσεις οδηγούν παράλληλα και σε γενετικούς μέσω της δημιουργίας εμβρύων γενετικά προικισμένων μετά από «παρεμβάσεις» στο DNA από πλούσιους γονείς, επανέρχεται στο προσκήνιο της δημοσιότητας. Αφορμή δίνουν οι ισχυρισμοί της αμερικανικής νεοφυούς εταιρίας γενετικής Heliospect Genomics πως μπορεί να προσφέρει σε ζευγάρια την επιλογή εμβρύων με βάση την προβλεπόμενη ανάπτυξη νοημοσύνης.

Η εταιρία ισχυρίζεται πως έναντι 50.000 δολαρίων μπορεί να ελέγξει, βάση αμφιλεγόμενης τεχνολογικής καινοτομίας, 100 από τα έμβρυα βάση ενδείξεων για δείκτες αυξημένης νοημοσύνης σύμφωνα με διάφορα βίντεο που διέρρευσαν στη δημοσιότητα.

Η αμερικανική εταιρία φαίνεται πως προσφέρει τα έως τώρα αδιανόητα αξιοποιώντας σειρά γενετικών δεδομένων από τη βρετανική τράπεζα γενετικών δεδομένων  UK Biobank χωρίς να είναι σαφείς οι προϋποθέσεις και οι συνθήκες πρόσβασης σε αυτές τις πληροφορίες.

Η Heliospect ισχυρίζεται πως μπορεί να ταξινομεί έμβρυα με βάση τη νοημοσύνη, το φύλο, το ύψος και τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας ή ψυχικών ασθενειών, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τις τράπεζες δεδομένων της UK Biobank, που διαχειρίζεται το κράτος του Ηνωμένου Βασιλείου. Μάλιστα η Heliospect ισχυρίζεται ότι μπορεί να προσφέρει αύξηση της νοημοσύνης κατά έξι βαθμούς IQ σε έμβρυα που θα επιλεγούν.

Σε σχετικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Guardian ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Μάικλ Κρίστενσεν υποστηρίζει ότι η χρήση της τεχνολογίας της εταιρίας του θα επιτρέψει στα ζευγάρια να αποκτούν παιδιά χωρίς κληρονομικές ασθένειες και με αυξημένες γνωστικές ικανότητες.

Η επιλογή εμβρύων με βάση τη νοημοσύνη δεν επιτρέπεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η νομοθεσία σχετικά με τη γονιμότητα είναι αυστηρά ρυθμιζόμενη.

Ωστόσο στις ΗΠΑ, η γενετική επιλογή με βάση τον δείκτη νοημοσύνης θεωρείται νόμιμη, μολονότι επίσημα δεν είναι διαθέσιμη η εμπορική χρήση της.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ελπίδες για νέα αντικαρκινικά εμβόλια με τροποποιημένα βακτήρια

Ασταμάτητη η γήρανση του πληθυσμού στην Ιταλία

Δυσαρέσκεια για κυβέρνηση Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ δείχνει η δημοσκόπηση της Metron Analysis

Παρασύρθηκε από τραμ 14χρονος στη Γλυφάδα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα