ΑΘΗΝΑ
12:32
|
22.11.2024
Το μεγαλύτερο πρόβλημα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο Κουράχοβο δεν είναι η έλλειψη όπλων αλλά η έλλειψη στρατιωτών, ανέφερε η El Pais.
Στο μέτωπο του Ντονιέτσκ, από την Ουκρανία δε λείπουν τα όπλα, αλλά οι στρατιώτες, ανέφερε η El Pais
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η έλλειψη ανδρών έχει γίνει πλέον το κύριο πρόβλημα για τον ουκρανικό στρατό, καθώς αυτός αναγκάζεται να υποχωρήσει σταδιακά στη ρωσική προέλαση, ανέφερε τη Δευτέρα η El Pais, επικαλούμενη αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας και διοικητές του πεδίου μάχης.

Οι δημοσιογράφοι της ισπανικής εφημερίδας ταξίδεψαν στην πρώτη γραμμή της πόλης Κουράχοβο, στην περιοχή του Ντονιέτσκ. Η πόλη βρίσκεται προς το παρόν υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, που δημοσιεύτηκε υπό τον τίτλο «Η Ουκρανία δεν έχει στρατιώτες για να σταματήσει τη Ρωσία», η ρωσική προέλαση στην περιοχή σημαίνει ότι οι δυνάμεις του Κιέβου πιθανότατα θα χρειαστεί σύντομα να υποχωρήσουν για να αποφύγουν την περικύκλωση.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο Κουράχοβο δεν είναι η ρωσική υπεροχή ή η έλλειψη όπλων: αυτό που, πάνω απ’ όλα, επιτρέπει τη συνεχή ρωσική προέλαση των τελευταίων μηνών είναι η έλλειψη στρατιωτών στο σύνταγμά τους», ανέφερε η εφημερίδα.

Ουκρανός αξιωματούχος εκεί, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε στην El Pais ότι το κύριο πρόβλημα του Κιέβου «δεν είναι τα όπλα, είναι οι άνθρωποι».

«Κανείς δεν θέλει να πάει στρατό. Οι ταξιαρχίες μας λένε ότι δεν μπορούν να κάνουν εναλλαγές, είναι εξαντλημένες. Δεν θα υπάρχουν άνθρωποι να πολεμήσουν σύντομα», φέρεται να είπε στην εφημερίδα.

Πολλοί Ουκρανοί στρατιώτες που μίλησαν στους δημοσιογράφους μοιράστηκαν την ίδια άποψη. «Γιατί υποχωρούμε; Επειδή δεν έχουμε εναλλαγές, δεν αναπαυόμαστε, είμαστε αποθαρρυμένοι», είπε ένας Ουκρανός αξιωματικός που πολεμά στο Κουράχοβο.

Ο Γιεβγκένι Τσουρμπάνοφ, αξιωματικός της 46ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, είπε ότι σήμερα οι στρατιώτες του πρέπει να κρατούν τις θέσεις τους για τρεις μήνες χωρίς καμία εναλλαγή, ενώ πριν από ένα χρόνο αυτό δεν ίσχυε ποτέ για περισσότερο από έναν μήνα κι ενώ τον πρώτο χρόνο της σύγκρουσης, τα στρατεύματα εναλλάσσονταν συνήθως κάθε τέσσερις ημέρες.

Ουκρανοί αξιωματούχοι κρούουν εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάντληση των ανδρών τους. Για να αντιμετωπιστεί το θέμα, νωρίτερα φέτος το Κίεβο μείωσε κατώτατο το όριο ηλικίας από τα 27 στα 25 και αυστηροποίησε σημαντικά τους κανόνες επιστράτευσης.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι γεμάτα με βίντεο που δείχνουν στρατιωτικές περιπολίες να προσπαθούν να συλλάβουν πιθανούς νεοσύλλεκτους.

Την περασμένη εβδομάδα, ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι, σύμφωνα με το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της χώρας, υπήρξαν σχεδόν 60.000 ποινικές υποθέσεις που σχετίζονται με μη εξουσιοδοτημένη εγκατάλειψη στρατιωτικής μονάδας ή τόπου υπηρεσίας από το 2022. Σχεδόν 30.000 αδικήματα που σχετίζονται με λιποταξία έχουν καταγραφεί για το ίδιο διάστημα ενώ ο αριθμός τέτοιων παραβάσεων έχει πολλαπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μήνυση Λινού κατά Πολάκη εν μέσω εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ

Συμπαράσταση της ΟΚΔΕ στον Νίκο Ρωμανό: Να σταματήσει η «στημένη» δίωξη

Το BDS Greece καλεί την Ελλάδα να μην αγοράσει το Iron Dome από το Ισραήλ

Την Τρίτη 26 Νοεμβρίου η απολογία του συλληφθέντα για τη «γιάφκα» στο Παγκράτι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα