ΑΘΗΝΑ
13:26
|
22.10.2024
Τα θύματα της χειρότερης περιβαλλοντικής καταστροφής στη Βραζιλία κατέθεσαν αγωγή ζητώντας αποζημίωση 47 δισ. δολαρίων από την BHP.
Η ρήξη του φράγματος απελευθέρωσε στον ποταμό τοξικά απόβλητα, σκοτώνοντας 19 ανθρώπους και καταστρέφοντας της τοπικές κοινότητες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αγωγή σε βάρος του πολυεθνικού γίγαντα εξορύξεων BHP κατέθεσαν, χθες Δευτέρα, τα θύματα της χειρότερης περιβαλλοντικής καταστροφής που έχει συμβεί στη Βραζιλία, σχεδόν εννέα χρόνια αφότου χύθηκαν τόνοι τοξικών αποβλήτων σε ποταμό, σκοτώνοντας 19 ανθρώπους και καταστρέφοντας τις τοπικές κοινότητες.

Με την ομαδική αγωγή που κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου, τα θύματα ζητούν αποζημίωση ύψους 47 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την μεγαλύτερη περιβαλλοντική αποζημίωση που έχει ποτέ ζητηθεί, σύμφωνα με την Pogust Goodhead, τη δικηγορική εταιρεία που εκπροσωπεί τους ενάγοντες.

Η BHP κατέχει το 50% της Samarco, της βραζιλιάνικης εταιρείας που εκμεταλλεύεται το ορυχείο σιδηρομεταλλεύματος όπου έσπασε ένα φράγμα απορριμμάτων στις 5 Νοεμβρίου 2015, απελευθερώνοντας όγκο αποβλήτων ορυχείων ικανό να γεμίσει 13.000 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων στον ποταμό Ντότσε στη νοτιοανατολική Βραζιλία.

Ο ποταμός, τον οποίο οι ιθαγενείς του Κρενάκ τιμούν ως θεότητα, μολύνθηκε τόσο πολύ που δεν έχει ακόμη ανακάμψει. Η καταστροφή σκότωσε 14 τόνους ψαριών του γλυκού νερού και κατέστρεψε 660 χιλιόμετρα του ποταμού, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Ulster, ενώ το κάποτε πολυσύχναστο χωριό Μπέντο Ροντρίγκεζ που σκεπάστηκε από τόνους λάσπης, είναι πλέον πόλη-φάντασμα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιρλανδία: Νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

ΟΗΕ: Διπλάσιο το ποσοστό φτώχειας στην παλαιστινιακή επικράτεια

Δημοσκόπηση: Ο Τραμπ προηγείται της Χάρις μεταξύ των Αραβοαμερικανών

Σούπερ μάρκετ: Ποια είναι τα 123 προϊόντα που  βρίσκονται στη λίστα μείωσης τιμών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα