ΑΘΗΝΑ
17:32
|
22.10.2024
Η Ρωσία ετοιμάζεται να αναπτύξει 10.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες στη μάχη, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Βορειοκορεάτες στρατιώτες σε παρέλαση (φωτό: KCNA)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Βόρεια Κορέα απέρριψε τις κατηγορίες πως έστειλε στρατεύματα στη Ρωσία για να χρησιμοποιηθούν στη σύγκρουση στην Ουκρανία, κάνοντας λόγο για απόπειρα αμαύρωσης της εικόνας της Πιονγκγιάνγκ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγόρησε τη Βόρεια Κορέα ότι έστειλε όπλα και στρατιωτικό προσωπικό στη Ρωσία για να συμμετάσχει στις εχθροπραξίες.

Η Ρωσία ετοιμάζεται να αναπτύξει 10.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες στη μάχη εναντίον του Κιέβου, δήλωσε την Πέμπτη ο Ζελένσκι, επικαλούμενος πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες.

Αργότερα, η Νότια Κορέα έκρουσε επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για την υποτιθέμενη μετακίνηση στρατευμάτων της Πιονγκγιάνγκ στη ζώνη σύγκρουσης, καλώντας τον Ρώσο πρεσβευτή στη Σεούλ και απαιτώντας από τη Μόσχα «να σταματήσει τη σχετική συνεργασία» με τον Βορρά.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απέρριψε τις εικασίες ότι ο στρατός της Βόρειας Κορέας συμμετείχε σε εχθροπραξίες με την Ουκρανία ως «ψευδείς αφηγήσεις», προσθέτοντας αργότερα ότι η Μόσχα και η Πιονγκγιάνγκ «αναπτύσσουν σχέσεις σε όλους τους τομείς».

Υπενθύμισε επίσης ότι το Πεντάγωνο δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την ανάπτυξη της Βόρειας Κορέας, αναφερόμενος σε προηγούμενα σχόλια του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν.

Μιλώντας στη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό και τη διεθνή ασφάλεια τη Δευτέρα, ένας εκπρόσωπος της Βόρειας Κορέας απέρριψε τους ισχυρισμούς. «Όσον αφορά τη λεγόμενη στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία, η αντιπροσωπεία μου δεν αισθάνεται καμία ανάγκη να σχολιάσει αβάσιμες και στερεότυπες φήμες που στοχεύουν να σπιλώσουν την εικόνα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας και να υπονομεύσουν τις νόμιμες φιλικές και συνεργατικές σχέσεις μεταξύ κυρίαρχων κρατών», είπε ο εκπρόσωπος.

Ο Βορειοκορεάτης διπλωμάτης πρόσθεσε ότι «οι λεγόμενες μεταφορές όπλων μεταξύ κυρίαρχων κρατών είναι εντελώς ασυμβίβαστες με αυτή τη θεματική συζήτηση».

Μετά την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία, η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα εμβάθυναν τους ήδη στενούς δεσμούς τους που χρονολογούνται από τη σοβιετική εποχή.

Η Μόσχα και η Πιονγκγιάνγκ υπέγραψαν μια συνθήκη τον Ιούνιο για την αναβάθμιση των σχέσεών τους σε μια «συνολική στρατηγική εταιρική σχέση», ορίζοντας ότι σε περίπτωση εισβολής από τη μία πλευρά, η άλλη «θα παρέχει στρατιωτική και άλλη βοήθεια με όλα τα μέσα που έχει στην κατοχή της χωρίς καθυστέρηση». Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ζήτησε επίσημα από το κοινοβούλιο να επικυρώσει το έγγραφο-ορόσημο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το αντάρτικο του Πουτζδεμόν στην Καταλονία υποσκάπτει το μέλλον του Σάντσεθ

Το Ευρωκοινοβούλιο υπέρ δανείου στην Ουκρανία με αποπληρωμή από παγωμένα ρωσικά κεφάλαια

Καρέ-καρέ ισραηλινή επίθεση με πύραυλο σε πολυκατοικία της Βηρυτού

Παράνομη έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο την απεργία των δασκάλων στις 23/10

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα