ΑΘΗΝΑ
23:30
|
22.10.2024
Πυρά φέρονται να δέχθηκαν διαδηλωτές που αμφισβητούν την πρωτιά του κυβερνώντος κόμματος στις εκλογές, ενώ ακόμη εκκρεμεί η έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων.
Αστυνομικοί σημαδεύουν συγκεντρωμένο πλήθος στους δρόμους του Μαπούτο της Μοζαμβίκης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Βενάντσιο Μοντλάνε, κυριότερος αντιπολιτευόμενος υποψήφιος της Μοζαμβίκης, κατηγόρησε την αστυνομία ότι πυροβόλησε με αληθινές σφαίρες ενάντια σε διαδηλωτές κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων των πρόσφατων προεδρικών εκλογών της χώρας.

Οι ισχυρισμοί του Μοντλάνε για εκλογική νοθεία την Τρίτη έρχονται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στη Μοζαμβίκη, όπου τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από τις προεδρικές εκλογές της 9ης Οκτωβρίου δείχνουν ότι το κυβερνών κόμμα προηγείται.

Η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα κατά του Μοντλάνε και των υποστηρικτών του καθώς ο υποψήφιος απευθυνόταν στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης που είχε οργανώσει στην πρωτεύουσα, Μαπούτο, τη Δευτέρα, σύμφωνα με βίντεο που δημοσιεύτηκε στη σελίδα του στο Facebook.

Το Reuters είπε ότι αξιωματικοί πυροβόλησαν με πιστόλια τους διαδηλωτές, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί σε ένα σημείο όπου ο δικηγόρος του πολιτικού, Ελβίνο Ντίας, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε το Σαββατοκύριακο, μαζί με τον Πάουλο Γκουάμπε, εκπρόσωπο του κόμματός τους, Podemos.

Το τοπικό μέσο Club of Mozambique ανέφερε ότι η αστυνομία εφόρμησε εναντίον δεκάδων ανθρώπων σε μια προσπάθεια να διαλύσει το πλήθος, το οποίο απάντησε πετώντας πέτρες και βάζοντας φωτιά σε ελαστικά στο δρόμο.

«Η αστυνομία έκανε ένα εξωφρενικό πράγμα, το οποίο ήταν να χρησιμοποιήσει πραγματικές σφαίρες», ισχυρίστηκε ο ανεξάρτητος υποψήφιος που υποστηρίζεται από το κόμμα των Podemos σε ένα ζωντανό βίντεο στο Facebook.

Ο Αντριάνο Νουβούνγκα, διευθυντής του Κέντρου για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (CCD) της Μοζαμβίκης, δήλωσε ότι δύο δημοσιογράφοι και ένας φύλακας χτυπήθηκαν από σφαίρες, αλλά δεν τραυματίστηκαν σοβαρά. Ο Νουβούνγκα περιέγραψε το περιστατικό ως «ανησυχητική κλιμάκωση της βίας και της καταστολής».

«Η δολοφονία βασικών προσωπικοτήτων της ομάδας του Μοντλάνε και η χρήση βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών εγείρουν κρίσιμες ανησυχίες για την προστασία των πολιτικών ελευθεριών, την ελευθερία του Τύπου και το χώρο για τις φωνές της αντιπολίτευσης στη χώρα», δήλωσε.

Δεκαέξι άνθρωποι «που ήταν θύματα των ταραχών» εισήχθησαν στη μονάδα επειγόντων περιστατικών του Κεντρικού Νοσοκομείου του Μαπούτο, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TVM, επικαλούμενο τις αρχές.

Έξι άτομα συνελήφθησαν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας Ορλάντο Μουντουμάνε, ο οποίος είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ότι οι αρχές θα λάβουν μέτρα για να αποτρέψουν τυχόν «πράξεις βίας, βανδαλισμού και δημόσιας αναταραχής» μετά τις εθνικές εκλογές.

Ο Νουβούγκα ζήτησε διεθνή υποστήριξη για την προστασία της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης στην πλούσια σε πόρους χώρα, «εν μέσω του αυξανόμενου κύματος φόβου και βίας» πριν από την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων αυτή την εβδομάδα.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του Μοντλάνε, έχουν κατηγορήσει το κόμμα Frelimo, το οποίο κυβερνά τη χώρα από την ανεξαρτησία της από την Πορτογαλία το 1975, ότι νοθεύει τις εκλογές. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν τον υποψήφιο του κόμματος Frelimo Ντάνιελ Τσάπο ως νικητή, με τον Μοντλάνε να έρχεται δεύτερος.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παραιτήθηκε, εν μέσω σκανδάλου, ο Γενικός Εισαγγελέας της Ουκρανίας

Μπρους Σπρίνγκστιν και Μπαράκ Ομπάμα σε ρόλο support group της Κάμαλα Χάρις

Ο Τσίπρας μίλησε για… οικονομία και ακρίβεια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Σταθεροποιήθηκε η κατάσταση του Προέδρου της Βραζιλίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα