ΑΘΗΝΑ
23:03
|
22.10.2024
Το πλέον ηχηρό όνομα στη λίστα των άνω των 300 υπογραφόντων την επιστολή προς τον Ισπανό πρωθυπουργό είναι αυτό του Πέδρο Αλμοδόβαρ.
Πάνω από 300 διανοούμενοι και καλλιτέχνες της Ισπανίας κάλεσαν την κυβέρνηση να διακόψει τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περισσότεροι από 300 Ισπανοί διανοούμενοι και καλλιτέχνες έστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, καλώντας τον να εφαρμόσει εμπάργκο όπλων κατά του Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ την Τρίτη.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE, οι καλλιτέχνες υποστηρίζουν ότι όσο η Ισπανία διατηρεί στρατιωτικές σχέσεις με το Ισραήλ, θεωρείται συνένοχη στην επίθεση στη Γάζα και τον Λίβανο.

Ο Σάντσεθ καλείται στην επιστολή να επιβάλει αμέσως ένα πλήρες εμπάργκο στις προμήθειες όπλων στην ισραηλινή κατοχή. Μεταξύ των υπογραφόντων είναι οι διάσημοι Ισπανοί σκηνοθέτες Πέδρο Αλμοδόβαρ και Ιζαμπέλ Κοϊξέ, οι ηθοποιοί Αϊτάνα Σάντσες Γκιχόν, Άλμπα Φλόρες, Ιθίαρ Μπογιαΐν, ο τραγουδιστής Μικέλ Ισάλ, ο παρουσιαστής Αντρέου Μπουεναφουέντε και πολλοί άλλοι.

Στην επιστολή υπνεθυμίζουν στον Σάντσεθ ότι η κυβέρνησή του αυτοχαρακτηρίζεται ως προοδευτική και αφοσιωμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα, και ως εκ τούτου πρέπει να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τα δικαιώματα των Παλαιστινίων και των Λιβανέζων πολιτών.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Πέδρο Σάντσεθ κάλεσε τα άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποστηρίξουν το αίτημα της Μαδρίτης και της Ιρλανδίας για αναστολή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου της Ε.Ε. με το Ισραήλ λόγω των ενεργειών του στη Γάζα και τον Λίβανο.

Η Ισπανία και η Ιρλανδία συμμετέχουν σε συζητήσεις με άλλα κράτη της Ε.Ε. εδώ και μήνες, πιέζοντας για αναθεώρηση της Συμφωνίας Σύνδεσης Ε.Ε.-Ισραήλ, επικαλούμενες πιθανές παραβιάσεις της ρήτρας ανθρωπίνων δικαιωμάτων της συμφωνίας από το Ισραήλ.

«Δεδομένων των τρεχόντων γεγονότων στη Μέση Ανατολή, είναι επείγον η διεθνής κοινότητα να σταματήσει τις εξαγωγές όπλων προς την ισραηλινή κυβέρνηση», δήλωσε ο Σάντσεθ μετά τη συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο στη Ρώμη.

Εξέφρασε περαιτέρω την αποδοκιμασία του, λέγοντας: «Θέλω να επικρίνω και να καταδικάσω τις επιθέσεις των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στην αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Υπαίθρια γλυπτοθήκη στους κήπους της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου

Παραιτήθηκε, εν μέσω σκανδάλου, ο Γενικός Εισαγγελέας της Ουκρανίας

Μπρους Σπρίνγκστιν και Μπαράκ Ομπάμα σε ρόλο support group της Κάμαλα Χάρις

Ο Τσίπρας μίλησε για… οικονομία και ακρίβεια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα