ΑΘΗΝΑ
01:23
|
23.10.2024
Το κήρυγμα του Τσίπρα περί οικονομίας και ακρίβειας έγινε μπροστά σε πλήθος στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς.
Ο Αλέξης Τσίπρας στο βήμα του κεντρικού ομιλητή της εκδήλωσης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις προτάσεις του για την «αντιμετώπιση της ακρίβειας» και τις «προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» μετά τα μνημόνια που υπέγραψε προ ετών ως πρωθυπουργός με την «τρόικα» αναπτύσσει απόψε στην κεντρική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από το «Ινστιτούτο Αλέξης Τσίπρας» συμμετείχαν πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που σπαράσσεται από σφοδρές αντιπαραθέσεις μετά την «καρατόμηση» του Στέφανου Κασσελάκη και την προσπάθεια του τελευταίου να παραμείνει «παρών» στις πολιτικές εξελίξεις είτε εντός, είτε εκτός κόμματος.

Στην εκδήλωση εμφανίστηκαν στελέχη και από τη «Νέα Αριστερά» με μεταξύ άλλων παρευρισκόμενους τον Δήμαρχο Πειραιά, Γιάννη Μώραλη, και τον αντιδήμαρχο και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Καρύδη.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην εκδήλωση συμμετέχουν και όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ (Φαραντούρης, Φάμελλος, Γκλέτσος), εκτός του Παύλου Πολάκη.

Για λίγη ώρα και πριν την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα εμφανίστηκε στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά και ο ε.α. ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, που θεωρείται από τους στενούς συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη. Έφυγε πριν ανέβη στο βήμα ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ομιλία Τσίπρα

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως θα ήταν «σημαντικό βήμα» η συνεργασία του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, εκτίμησε πως «εάν δεν αλλάξουμε πορεία θα ξαναπέσουμε σε τοίχο και μάλιστα συντομότερα από όσο ίσως πιστεύουμε».

Ασκώντας κριτική στην κυβερνητική πολιτική, παρατήρησε πως δίχως έμφαση σε διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα, «αναπαράγοντας το οικονομικό υπόδειγμα προηγούμενων δεκαετιών και, μαζί με αυτό, και τις παθογένειες του, όπως αποτυπώνονται στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, δεν θα αργήσει να οδηγηθεί σε επιβράδυνση».

«Αυτό που ονομάζουμε ακρίβεια είναι μια διαδικασία αναδιανομής από τους πολλούς στους λίγους», ανέφερε, ενώ ξεχνώντας τα πεπραγμένα της δικής του κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε βάρος του ελληνικού λαού αναφέρθηκε «στο παράδοξο ότι στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια ευημερούν οι αριθμοί, αλλά υποφέρουν οι άνθρωποι».

Τα τέσσερα Άλφα

Σε άλλο σημείο ανέφερε πως «απαιτείται μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και που θα αποτυπώνεται και στους πολιτικούς συσχετισμούς» και πως «η ανισορροπία του πολιτικού συστήματος αν δεν αποκατασταθεί από την αριστερά, θα αποκατασταθεί από την ακροδεξιά» όπως συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη.

«Η χώρα χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σοκ εφάμιλλο των Τρικούπη και Βενιζέλου» ανέφερε και καταλήγοντας πρόσθεσε ότι η προοδευτική διέξοδος για την πραγματική σύγκλιση που πρέπει να διέπεται από τέσσερα «Αλφα»: Ανάπτυξη, Αναδιανομή, Ανθεκτικότητα και Ασφάλεια. 

Προηγουμένως, τις εργασίες της ημερίδας στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά άνοιξε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Γιώργος Χουλιαράκης, που αναφέρθηκε στις προκλήσεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Τη σκυτάλη πήρε ο Γιώργος Ιωαννίδης παρουσιάζοντας την έρευνα του ΚΕΠΕ με θέμα «Εκτίμηση Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τα νοικοκυριά βάσει του εισοδήματός τους».

Ακολούθησαν ο Στράτος Φαναράς και ο Γιάννης Μπαλαμπανίδης που παρουσίασαν έρευνα της Metron Αnalysis με θέμα «Ακρίβεια και κόστος ζωής».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παραιτήθηκε, εν μέσω σκανδάλου, ο Γενικός Εισαγγελέας της Ουκρανίας

Μπρους Σπρίνγκστιν και Μπαράκ Ομπάμα σε ρόλο support group της Κάμαλα Χάρις

Σταθεροποιήθηκε η κατάσταση του Προέδρου της Βραζιλίας

Γάζα, Λίβανος και σχέδια κατά του Ιράν στη συνάντηση Μπλίνκεν-Νετανιάχου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα