ΑΘΗΝΑ
02:54
|
01.11.2024
Ο επικοινωνιακός δορυφόρος Intelsat 33e διαλύθηκε σε δεκάδες κομμάτια, τα οποία απειλούν τώρα άλλα διαστημικά σκάφη.
Intelsat 33e
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο επικοινωνιακός δορυφόρος Intelsat 33e διαλύθηκε σε δεκάδες κομμάτια, τα οποία απειλούν τώρα άλλα διαστημικά σκάφη. Τι ή ποιος είναι πίσω από την καταστροφή σε μια τέτοια μακρινή τροχιά;

Πού θα πάνε τα συντρίμμια

Ο ιδιοκτήτης ανακοίνωσε τον» τερματισμό της υπηρεσίας » του Intelsat 33e (IS-33e) το Σάββατο 19 Οκτωβρίου. Η αιτία ονομάστηκε μια ορισμένη «ανωμαλία». Πίσω από την καθαρή διατύπωση κρύβεται ένα περιστατικό αντάξιο μιας ταινίας δράσης επιστημονικής φαντασίας.

Το ρωσικό αυτοματοποιημένο σύστημα προειδοποίησης για επικίνδυνες καταστάσεις στο εγγύς της Γης διάστημα (ASPOS OKP) έδειξε ότι το όχημα μεγέθους λεωφορείου κατέρρευσε ως αποτέλεσμα «ενός γεγονότος που ήταν ταυτόχρονο και υψηλής ενέργειας στη φύση του». Με απλά λόγια, εξερράγη.

Η διαστημική δύναμη των ΗΠΑ κατέγραψε 20 κομμάτια συντριμμιών που υποτίθεται ότι δεν αποτελούν κίνδυνο. Η εκδοχή της Roscosmos δεν είναι τόσο αισιόδοξη: ο Intelsat 33e διαλύθηκε σε περίπου 80 θραύσματα που απειλούν κυριολεκτικά όλους τους δορυφόρους σε γεωστατική τροχιά (GSO), συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών τηλεπικοινωνιών Express-AT1, Yamal-402 και Express-AM6, καθώς και του υδρομετεωρολογικού Electro-L. Η Roscosmos θα πρέπει να παρακολουθεί τις ανησυχητικές προσεγγίσεις και να προσαρμόζει το ύψος των οχημάτων.

Γεωστατική τροχιά: κατανομή ανά χώρα

Διαστημικό «πάρκινγκ»

Ως γνωστόν, ακόμη και μικρά συντρίμμια μπορούν να θέσουν εκτός λειτουργίας ή να προκαλέσουν ζημιά σε ένα διαστημικό σκάφος ή σταθμό. Είναι αλήθεια ότι η ταχύτητα στο GSO είναι πολύ μικρότερη από ό,τι στο κοντινό στη Γη, αλλά είναι επίσης πιο δύσκολο να το αποφύγεις: τα μικρά επικίνδυνα αντικείμενα απλώς δεν είναι ορατά από το έδαφος – πολύ μακριά, 35 χιλιάδες χιλιόμετρα.

Η περίοδος περιστροφής στο GSO είναι η ίδια με εκείνη του πλανήτη, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να βρίσκεται πάντα πάνω από μια περιοχή. Αυτό είναι χρήσιμο, για παράδειγμα, για τη μετάδοση ενός τηλεοπτικού σήματος ή την παρακολούθηση του καιρού.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η τροχιά είναι δημοφιλής. Οι θέσεις στάθμευσης κατανέμονται από τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU) σύμφωνα με τις ποσοστώσεις που κατανέμονται ανά χώρα. Τώρα υπάρχουν περισσότερες από 500 ενεργές συσκευές και η συνολική χωρητικότητα είναι 1800.

Κατανομή τμημάτων γεωστατικής τροχιάς ανά χώρα

Όπλα ή επισκέπτες από το διάστημα

Αυτό δεν είναι το πρώτο περίεργο ατύχημα στον GSO. Το 2006, ως αποτέλεσμα της πρόσκρουσης ενός «αγνώστου αντικειμένου», το ρωσικό Express-AM11 απέτυχε. Υπάρχουν υποψίες για διαστημικά συντρίμμια, αλλά αυτό είναι μόνο μια θεωρία – οι μηχανικοί δεν είχαν την ευκαιρία να το ερευνήσουν.

Το 2017, για άγνωστο λόγο, κατέρρευσαν οι δορυφόροι ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών AMC-9 και Telkom-1. Και το 2019, ο δίδυμος αδελφός του 33ου Intelsat, ο IS-29e, σταμάτησε να λειτουργεί. Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας, η βλάβη θα μπορούσε να προκληθεί από «αυξημένη ηλιακή δραστηριότητα, ακτινοβολία ή σύγκρουση με μικρομετεωρίτη».

Το τι συνέβη στο IS-33e παραμένει επίσης ένα μυστήριο. Εν μέσω συνεχιζόμενων στρατιωτικών συγκρούσεων, οι διαστημικές δυνάμεις κατηγορούν η μία την άλλη για την ανάπτυξη αντιδορυφορικών όπλων. Οι τροχιοδρόμοι έχουν μάθει εδώ και καιρό πώς να καταρρίπτουν πυραύλους από το έδαφος, επιπλέον, υπάρχουν επίμονες φήμες για μαχητικούς δορυφόρους. Σε κάθε περίπτωση, τα αντικείμενα που θα μπορούσαν να γίνουν στόχοι διαστημικών όπλων βρίσκονται σε χαμηλές τροχιές. Είναι πολύ πιο δύσκολο να φτάσει κανείς στο GSO και είναι απίθανο τέτοιες προσπάθειες να έχουν περάσει απαρατήρητες.

Η «ανωμαλία» με το IS-33e θα πρέπει να διαπιστωθεί από ειδική επιτροπή. Ωστόσο, όποια και αν είναι η ετυμηγορία της, είναι ήδη σαφές ότι η κατάσταση με τον άτυχο δορυφόρο ταιριάζει καλά στη συνολική εικόνα.

Το διαστημόπλοιο Starliner της Boeing αποσυνδεδεμένο από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σε μη επανδρωμένη λειτουργία

Προβληματική συσκευή

Η καταστροφή στο βαθύ διάστημα είναι μια εκδήλωση της βαθιάς υποβάθμισης της αμερικανικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας, η οποία φαίνεται να έχει ξεχάσει πώς να κατασκευάζει αποτελεσματικό εξοπλισμό. Η SpaceX του Ίλον Μασκ είναι σχεδόν η μόνη εξαίρεση.

Η συσκευή κατασκευάστηκε από την Boeing, η οποία κυνηγιέται από μια σειρά σκανδάλων. Αποτυχίες σε όλα τα μέτωπα. Αφού τα τελευταία αεροσκάφη άρχισαν κυριολεκτικά να καταρρέουν στον αέρα, αποκαλύφθηκαν παραβιάσεις μεγάλης κλίμακας στην παραγωγή και η έρευνα συνοδεύτηκε από τον μυστηριώδη θάνατο πληροφοριοδοτών. Στη συνέχεια, το επανδρωμένο διαστημόπλοιο Starliner χάλασε, αφήνοντας δύο αστροναύτες για μεγάλο χρονικό διάστημα εγκλωβισμένους στον ISS. Now-sputnik. Αν και τα προβλήματα με το IS-33e, που σχεδιάστηκε για 15 χρόνια υπηρεσίας, προέκυψαν εδώ και πολύ καιρό.

Εκτοξεύτηκε με ευρωπαϊκό όχημα εκτόξευσης Ariane 5 από το κοσμοδρόμιο του Κουρού το 2016. Και αμέσως – προβλήματα με τον κινητήρα που υποτίθεται ότι θα σήκωνε τον δορυφόρο σε γεωστατική τροχιά. Ως αποτέλεσμα, το ταξίδι διήρκεσε περισσότερο από το προγραμματισμένο και η συσκευή τέθηκε σε λειτουργία τρεις μήνες αργότερα.

Ένα χρόνο αργότερα, η μονάδα παραγωγής ενέργειας απέτυχε και πάλι. Το αποτέλεσμα είναι η υπέρβαση των καυσίμων (ο δορυφόρος αναγκάζεται να δαπανήσει πόρους για να παραμείνει στον GSO). Η διάρκεια ζωής μειώθηκε κατά τριάμισι χρόνια σε 12,5 χρόνια. Ως αποτέλεσμα, δεν δούλεψα καν για οκτώ χρόνια. Και απειλεί να πάρει μαζί του και άλλες συσκευές.

Εξαιτίας των σκανδάλων, η Boeing φαίνεται να έχει ξεκινήσει μια μεγάλης κλίμακας αναδιάρθρωση. Αποφάσισε να απολύσει το ένα δέκατο των εργαζομένων (περίπου 17 χιλιάδες), αυξάνοντας τους μισθούς των υπολοίπων. Αλλά προφανώς, για να μην κατασκευάζει ελαττωματικό εξοπλισμό που απειλεί τη ζωή των ανθρώπων και τις υποδομές, ο αεροδιαστημικός γίγαντας θα χρειαστεί βαθύτερες αλλαγές.

Πηγή: RIA Novosti

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επιτυχής ο ελλιμενισμός της κινεζικής αποστολής στον Διαστημικό Σταθμό

Έρευνα: Ζώα και έντομα λατρεύουν το αλκόολ για… διαφορετικούς λόγους

Η Κίνα θα εκτοξεύσει 3 διαστημόπλοια στον τροχιακό της σταθμό το 2025

Ουζμπεκιστάν: Έτοιμο να αναλάβει τους Αγώνες του Μέλλοντος 2.0

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα