Το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων «θεωρείται λήξαν», δήλωσε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο προέδρος της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, κατά τη συνάντησή τους το πρωί της Τετάρτης στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του τελευταίου στην Ελλάδα.
«Η ελληνογερμανική φιλιά στηρίζεται σε ειλικρινή διάλογο. Θέλω να τονίσω με βάση και σχετική απόφαση τη μεγάλη σημασία που έχει για ελληνικό λαό το ζήτημα κατοχικών αποζημιώσεων που μένει εκκρεμές. Όπως δείχνει η Θεσσαλονίκη είναι ανάγκη να συζητάμε με παρρησία για ανοιχτά τραύματα του παρελθόντος. Η επούλωσή τους θα ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις μας στο μέλλον», ήταν η τοποθέτηση της Ελληνίδας ΠτΔ επί του θέματος των επανορθώσεων.
«Οι νομικές μας θέσεις επί του ζητήματος των επανορθώσεων διαφέρει και το γνωρίζετε. Εμείς είμαστε της άποψης ότι νομικά αυτό το θέμα θεωρείται λήξαν. Ωστόσο, παραμένουμε δεσμευμένοι απέναντι στην ιστορική μας ευθύνη, όχι μόνο αναφορικά με τη Θεσσαλονίκη, αλλά και αλλού. Αυτός ήταν και ο λόγος που με ώθησε να έρθω σε επαφή με τους εναπομείναντες στη Θεσσαλονίκη, με την εβραϊκή κοινότητα και να συζητήσουμε πώς θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα μνημείο για τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν» ήταν η απάντηση που έλαβε η ΠτΔ.
«Αυτή αποτέλεσε και την εκκίνηση, αν θέλετε, της όλης ιδέας του να δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη ένα μουσείο, όχι μόνο αναφορικά με τα θύματα του Ολοκαυτώματος, αλλά και όλα τα θύματα της γερμανικής κατοχής», πρόσθεσε ο Σταϊνμάιερ.
«Αύριο Θα μεταβώ στην Κρήτη, θα επισκεφθώ ένα από τα μαρτυρικά χωριά και θα μιλήσω δημοσίως, αναφερόμενος στην ευθύνη που φέρουμε εμείς οι Γερμανοί απέναντι στα θύματα και απέναντι στα όσα έγιναν. Αυτό είναι ένα δύσκολο θέμα, το οποίο ωστόσο παραμένει στη σχέση μας του παρόντος. Ένα θέμα το οποίο αναλαμβάνει πολύ σημαντικό ρόλο και δεν θα ήθελα να το αποφύγω».
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του ο Γερμανός πρόεδρος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, προτού επισκεφθεί το Νομισματικό Μουσείο και έπειτα συμμετάσχει στην εορταστική εκδήλωση για τα «150 χρόνια Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών».
Η επίσκεψη του Γερμανού προέδρου στην Αθήνα ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης με την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Τις προηγούμενες μέρες βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Μητσοτάκης: Για την Ελλάδα το ζήτημα των επανορθώσεων και ειδικά το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, είναι ακόμα πολύ «ζωντανά»
«Για την Ελλάδα το ζήτημα των επανορθώσεων και ειδικά το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, είναι ακόμα πολύ “ζωντανά” και ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα τα επιλύσουμε», ανέφερε, από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδεχόμενος τον Γερμανό πρόεδρο στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον κ. Σταϊνμάιερ να μην αναφέρεται καθόλου στο ζήτημα.
Πάντως, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για το γεγονός ότι αύριο θα επισκεφθεί την Κάνδανο αναγνωρίζοντας με την παρουσία του τις ναζιστικές θηριωδίες που έλαβαν χώρα στο νησί κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου.
«Θα ήθελα, όμως, να σας ευχαριστήσω, προσωπικά αλλά και ως Κρητικός, για το γεγονός ότι επιλέξατε να επισκεφθείτε αύριο την ιδιαίτερη πατρίδα μου, το νησί της Κρήτης, και να επισκεφθείτε την Κάνδανο, για να αναγνωρίσετε με την παρουσία σας τις ναζιστικές θηριωδίες που έλαβαν χώρα στο νησί κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Θεωρώ ότι είναι μια πολύ σημαντική χειρονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Συναντήθηκα με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Frank-Walter Steinmeier. Συζητήσαμε για τις διεθνείς εξελίξεις, τις προοπτικές των ελληνογερμανικών σχέσεων και την ενίσχυση της ελληνογερμανικής συνεργασίας και στο πλαίσιο της ΕΕ. https://t.co/zZwbl738HZ pic.twitter.com/tiPmqusoCg
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) October 30, 2024
Περαιτέρω ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια διαφορετική εποχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις μετά από μια «ταραχώδη περίοδο κρίσης», τονίζοντας ότι η η χώρα μας «πηγαίνει πολύ, πολύ καλύτερα στο πεδίο της οικονομίας».
«Θεωρώ ότι είναι μια σπουδαία ευκαιρία να μιλήσουμε για το μέλλον, για το τι μπορούμε να κάνουμε μαζί και ως ευρωπαίοι εταίροι που αντιμετωπίζουμε μεγάλα ζητήματα, όπως η ανταγωνιστικότητα, η μετανάστευση. Πρέπει να συνεργαστούμε για να τα επιλύσουμε», τόνισε.
Από την πλευρά του ο κ. Σταϊνμάιερ δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος που η Ελλάδα έχει επιστρέψει σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης, αναφερόμενος στις διμερείς οικονομικές συναλλαγές, και τις γερμανικές εταιρείες «που εξακολουθούν όχι μόνο να είναι παρούσες αλλά και να επενδύουν εδώ, στην Ελλάδα».
«Ευελπιστώ, λοιπόν, ότι οι διμερείς μας σχέσεις, όχι μόνο οι οικονομικές αλλά και οι ανταλλαγές στον πολιτιστικό τομέα και μεταξύ των δύο λαών, θα αναπτυχθούν τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής Ευρώπης, η οποία αντιπροσωπεύει την ελευθερία παγκοσμίως και θα αποτελεί μέρος όπου αξίζει να ζει κανείς», ανέφερε
Διαβάστε ακόμα: