ΑΘΗΝΑ
08:29
|
01.11.2024
«Άλλο η κυβέρνηση και άλλο το Ισραήλ», φέρεται να δήλωσε ο τραγουδιστής Τόμ Γιορκ κατά την διάρκεια συναυλίας του στην Αυστραλία.
Τόμας Γιορκ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο τραγουδιστής των Radiohead, Τομ Γιορκ, αποχώρησε για λίγο από τη σκηνή κατά τη διάρκεια της σόλο περιοδείας του στην Αυστραλία, μετά από διαπληκτισμό με ένα μέλος του κοινού που τον παρενόχλησε με μια διαμαρτυρία για την γενοκτονία Γάζα.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο από συναυλιακούς επισκέπτες της συναυλίας στη Μελβούρνη την Τετάρτη δείχνουν έναν άνδρα στο πλήθος να φωνάζει στον Yorke. Αν και δεν ακούγονται όλα τα λόγια του, καλεί τον τραγουδιστή να «καταδικάσει την ισραηλινή γενοκτονία της Γάζας».

Ο Yorke απαντά λέγοντας στον άνδρα να «ανέβει στη σκηνή» για να κάνει τις παρατηρήσεις του.

«Μην στέκεσαι εκεί σαν δειλός, έλα εδώ και πες το. Θέλεις να κατουρήσεις τη βραδιά όλων μας; Εντάξει κάντο, τα λέμε αργότερα», συνεχίζει ο Yorke, πριν αφαιρέσει την κιθάρα του και σταματήσει το set του.

Η αποχώρησή του ήρθε καθώς ο άνδρα είχε επαναλάβει το κάλεσμά του και πρόσθεσε «πόσα νεκρά παιδιά θα χρειαστούν».

Τμήματα του κοινού ακούστηκαν να γιουχάρουν την ενόχληση και ο Γιορκ επέστρεψε στις επευφημίες λίγο αργότερα για να παίξει το τραγούδι των Radiohead Karma Police.

Η Elly Brus, που παρακολουθούσε τη συναυλία, δήλωσε ότι ο διαδηλωτής «δεν είχε υποστήριξη» από το κοινό του Sidney Myer Music Bowl.

«Τον φυγάδευσε η ασφάλεια. Στη συνέχεια συνέχισε να εμπλέκεται με ανθρώπους και έξω από τον χώρο», δήλωσε στο BBC.

Το Ισραήλ ξεκίνησε μια εκστρατεία για την καταστροφή της Χαμάς ως απάντηση στην επιχείρηση της οργάνωσης στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Περισσότεροι από 43.160 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τότε -συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων γυναικών και παιδιών- σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της περιοχής που διοικείται από τη Χαμάς.

Στο παρελθόν, οι Radiohead έχουν αντιμετωπίσει πιέσεις να ακυρώσουν συναυλίες στο Ισραήλ και να συμμετάσχουν σε ένα πολιτιστικό μποϊκοτάζ της χώρας λόγω της πολιτικής της απέναντι στους Παλαιστίνιους.

Ο Γιορκ αντέδρασε σε αυτή την πίεση, λέγοντας ότι «το να παίζεις σε μια χώρα δεν είναι το ίδιο με το να υποστηρίζεις την κυβέρνησή της», αν και η χώρα αυτή στην πραγματικότητα εκπροσωπείται πολιτικά από την κυβέρνησή της. Ίσως, αν οι Radiohead υπήρχαν πριν 80 χρόνια, ο Τόμας Γιορκ να δικαιολογούσαν μία συναυλία στην ναζιστική Γερμανία δηλώνοντας όταν άλλο η χώρα και άλλο…η κυβέρνησή της.

«Έχουμε παίξει στο Ισραήλ για πάνω από 20 χρόνια με διαδοχικές κυβερνήσεις, κάποιες πιο φιλελεύθερες από άλλες», δήλωσε ο Γιορκ σε δήλωσή του το 2017, υπερασπιζόμενος την απόφασή του να προχωρήσει σε μια προγραμματισμένη συναυλία στο Τελ Αβίβ.

«Δεν υποστηρίζουμε τον [Ισραηλινό πρωθυπουργό] Νετανιάχου περισσότερο από ό,τι τον Τραμπ, αλλά εξακολουθούμε να παίζουμε στην Αμερική. Η μουσική, η τέχνη και η ακαδημαϊκή κοινότητα έχουν να κάνουν με την υπέρβαση των συνόρων, όχι με την οικοδόμησή τους», πρόσθεσε τότε.

Νωρίτερα φέτος, φιλοπαλαιστινιακοί ακτιβιστές κατηγόρησαν επίσης τον συμπαίκτη του Γιορκ στο συγκρότημα Jonny Greenwood για «artwashing» επειδή εμφανίστηκε μαζί με τον ισραηλινο-αραβικής καταγωγής μουσικό Dudu Tassa στο Τελ Αβίβ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παρουσίαση του δίσκου «Επίλογος» του Αλέξανδρου Γουργουλιού την Τρίτη 6 Νοεμβρίου

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εποχικών πυροσβεστών έξω από το αρμόδιο Υπουργείο

Κρήτη: Με συνθήματα και πανό για δικαιοσύνη υποδέχτηκαν τον Γερμανό πρόεδρο στην Κάντανο

Το τραγούδι της ημέρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα