ΑΘΗΝΑ
20:38
|
02.11.2024
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών, ο γνωστός Κρητικός δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Ψιλάκης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ηλικία 69 ετών έφυγε από τη ζωή, σήμερα Σάββατο, μετά από μακρά μάχη που έδωσε με τον καρκίνο, ο γνωστός Κρητικός δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Ψιλάκης.

Τον άνθρωπο που αγάπησε την Κρήτη βαθιά και πρόσφερε με το συγγραφικό του έργο πολλά στο νησί, θα αποχαιρετήσουν αύριο, Κυριακή, στις 2 το μεσημέρι από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο, φίλοι και συγγενείς, ενώ η ταφή θα γίνει στο Νέο Κοιμητήριο.

O Νίκος Ψιλάκης είχε τιμηθεί με βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το έργο του «Μοναστήρια και Ερημητήρια της Κρήτης», με το βραβείο των δημοσιογραφικών ενώσεων της Ελλάδας και με το βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» για την προσφορά του στα Γράμματα.

Επιμελήθηκε το σενάριο και την έρευνα σε περισσότερα από 80 ντοκιμαντέρ στην κρατική τηλεόραση (1986-1993) με λαογραφικό ή και γενικότερο πολιτιστικό περιεχόμενο. Είχε διατελέσει συντάκτης και συνεργάτης εφημερίδων, εκδότης περιοδικού, διευθυντής σύνταξης καθημερινής εφημερίδας, σύμβουλος έκδοσης περιοδικών, επιμελητής επιστημονικών εκδόσεων και επί 25 χρόνια επιμελούνταν και παρουσίαζε τρίωρη καθημερινή ραδιοφωνική εκπομπή. Έχει πραγματοποιήσει δώδεκα εκθέσεις φωτογραφίας σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ.

Είχε διδάξει Ιστορία και Μοναστηριολογία σε Περιφερειακά Επιμορφωτικά Κέντρα Φιλολόγων, σε σεμινάρια Ξεναγών και είχε πραγματοποιήσει διαλέξεις για θέματα των ερευνητικών ενδιαφερόντων του σε Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Υπήρξε επιστημονικός υπεύθυνος Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης με θέμα την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας.

Συμμετείχε, ως εισηγητής, σε περισσότερα από 200 συνέδρια και εκδηλώσεις. Ανάμεσα σ’ αυτά συγκαταλέγονται εισηγήσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Φιλανδία, Βέλγιο κ.α.), στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και στην Ιαπωνία, σχετικά με το κρητικό – μεσογειακό διατροφικό πρότυπο, το ελαιόλαδο και άλλα θέματα πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Επίσης, υπήρξε εισηγητής σε ημερίδα για το Ελαιόλαδο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το συγγραφικό του έργο εκτείνεται σε περισσότερα από 25 βιβλία ανάμεσα στα οποία είναι: «Ο πολιτισμός της ελιάς. Το ελαιόλαδο» (σε συνεργασία με τους Μαρία Ψιλάκη και Ηλία Καστανά), «Το ψωμί των Ελλήνων», «Κρητική Παραδοσιακή Κουζίνα», «Ελαίας στέφανος. Η ελιά και τα στεφάνια της στον πολιτισμό των Ελλήνων», «Τα βότανα στην κουζίνα», «Μοναστήρια και Ερημητήρια της Κρήτης», «Λαϊκές τελετουργίες στην Κρήτη – Έθιμα στον κύκλο του χρόνου», «Κρητική Μυθολογία», «Οίνοψ Πόντος», «Ταξίδια και έρευνες στην Κρήτη του 1850» (σχολιασμός της ελληνικής μετάφρασης του έργου του περιηγητή T.A.B. Spratt).

Βιβλία του έχουν μεταφραστεί στην αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ολλανδική, ρωσική, κινέζικη και γιαπωνέζικη γλώσσα.

Ήταν μέλος της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών, της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας και υπήρξε για σειρά ετών Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Γεύσης (1997-2007). Υπήρξε μέλος της επιτροπής του ΕΟΤ για την καθιέρωση της ελληνικής γαστρονομίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το τραγούδι τη νύχτας

Η «Εντολή», της Διδώς Σωτηρίου στο Θέατρο Noūs

Σερβία: Έρευνα για την κατάρρευση στέγαστρου σε σιδηροδρομικό σταθμό με 14 νεκρούς

Σκέψεις μετά το Brokeback Mountain

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα