ΑΘΗΝΑ
17:44
|
17.11.2024
Υπογράφονται οκτώ συμφωνίες για την ανάπτυξη διμερών στρατηγικών σχέσεων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην Άγκυρα βρίσκεται από το μεσημέρι ο Εμίρης του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι συμμετέχοντας στην έκτη σύνοδο της «Ανώτατης Στρατηγικής Επιτροπής» Κατάρ-Τουρκίας  με στόχο την υπογραφή νέων σημαντικών συμφωνιών και μνημονίων μεταξύ άλλων σε εμπόριο, βιομηχανία, διαχείριση λιμανιών και υδάτινων πόρων, επισιτιστικό τομέα.

Μετά τη μεγαλοπρεπή τελετή υποδοχή του Καταριανού ηγέτη στο αεροδρόμιο και το Προεδρικό Μέγαρο ακολούθησε η συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν οι εξελίξεις σε Λιβύη και Συρία καθώς επίσης και βασικά θέματα των διμερών σχέσεων, που γίνει ιδιαίτερα στενές από το 2017 και έπειτα όταν επιδεινώθηκαν οι σχέσεις του Κατάρ με την Αίγυπτο και τις μοναρχίες του Κόλπου.

Υπογραφές σε σημαντικές συμφωνίες

Στο πλαίσιο της συνόδου Κατάρ-Τουρκίας αναμένεται να υπογραφούν μνημόνια συνεργασίας και οκτώ ξεχωριστές συμφωνίες για την ανάπτυξη των διμερών στρατιωτικών σχέσεων, αλλά και των διμερών δεσμών σε εμπόριο, οικονομία, επισιτισμό, διαχείριση υδάτινων πόρων και λιμένων.

Οι συμφωνίες αυτές δίνουν “σωσίβιο” στην κυβέρνηση Ερντογάν που αντιμετωπίζει ασφυκτικές πιέσεις στον τομέα της οικονομίας μεταξύ άλλων και λόγω των δυσμενών συνεπειών της πανδημίας covid19.

Ένα από τα πρώτα μνημόνια που υπογράφηκαν σήμερα είναι αυτό ανάμεσα στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και την καταριανή “Αρχή Επενδύσεων” (QIA) με την οποία το Κατάρ απέκτησε το 10% των μετοχών του τουρκικού χρηματιστηρίου.

Η σύνοδος της Στρατηγικής Επιτροπής Κατάρ-Τουρκίας γίνεται σε μία περίοδο ιδιαίτερης όξυνσης της κρίσης στην οικονομία λόγω των βαριών επιπτώσεων της πανδημίας.

Είναι χαρακτηριστικό πως χτες, ο Τούρκος υπουργός Τουρισμού Μεχμέτ Νούρι Ερσόι εκτίμησε κατολίσθηση των εσόδων από τον τουρισμό κατά 70%! Τρεις μέρες νωρίτερα, η κυβέρνηση Ερντογάν κατέφυγε σε εσωτερικό δανεισμό προκειμένου να εξασφαλίσει «σωσίβιο» αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

 Επιπλέον πριν τρεις μέρες η αγγλόφωνη τουρκική αντιπολιτευόμενη ιστοσελίδα Ahval αποκάλυψε πως ο Τούρκος δισεκατομμυριούχος Φερίτ Σαχένκ σχεδιάζει να πουλήσει το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης İstinye Park στην επενδυτική κρατική εταιρία του Κατάρ Qatar Holding έναντι ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Η περίπτωση Σαχένκ

Ο 56χρονος Τούρκος δισεκατομμυριούχος που θεωρείται «σύμβολο» της «χρυσής εποχής» της τουρκικής οικονομίας αντιμετωπίζει από το καλοκαίρι του 2018 σοβαρές οικονομικές πιέσεις.

Έχει έρθει σε συμφωνία με τράπεζες (εντός και εκτός Τουρκίας) για αναδιάρθρωση χρεών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ξένα νομίσματα που αδυνατεί να εξυπηρετήσει μετά την «βουτιά» της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας έναντι δολαρίου και ευρώ.

 Αυτό εξηγεί γιατί ο Σαχανέκ που είχε αγοράσει μαρίνες σε Τουρκία, Ελλάδα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κροατία έχει αναγκαστεί να τις βγάλει στο σφυρί, μαζί με τα πολυτελή ξενοδοχεία που είχε αποκτήσει…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα