ΑΘΗΝΑ
23:51
|
07.11.2024
Επικαλούμενη ενημερωμένες πηγές, συμπεριλαμβανομένων μελών του στενού κύκλου του Τραμπ, η Wall Street Journal περιγράφει ένα σχέδιο για πάγωμα του ουκρανικού μετώπου.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο μέτωπο δεν είναι η έλλειψη όπλων αλλά η έλλειψη στρατιωτών, ανέφερε τον Οκτώβριο η El Pais
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πάνω από δύο μήνες πριν από την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ, η ομάδα του φέρεται να έχει κάνει τα πρώτα της βήματα προς την υλοποίηση της προεκλογικής υπόσχεσής του να σταματήσει την αιματοχυσία στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ που αναφέρει εξεταζόμενες επιλογές για το πάγωμα της κρίσης.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο μέτωπο δεν είναι η έλλειψη όπλων αλλά η έλλειψη στρατιωτών, ανέφερε τον Οκτώβριο η El Pais.


Επικαλούμενη ενημερωμένες πηγές, συμπεριλαμβανομένων μελών του στενού κύκλου του Τραμπ, η Wall Street Journal περιγράφει ένα σχέδιο για πάγωμα του ουκρανικού μετώπου και δημιουργία αποστρατικοποιημένης ζώνης σε όλο το μήκος του. Παράλληλα αναφέρεται πως θα μπορούσε να υπάρξει δέσμευση πως το Κίεβο θα εγκαταλείψει την επιδίωξή του για ένταξη στο ΝΑΤΟ για τουλάχιστον 20 χρόνια με τα μέλη της συμμαχίας να συνεχίζουν ωστόσο τις παραδόσεις όπλων στην ουκρανική κυβέρνηση.


«Μπορούμε να κάνουμε εκπαίδευση και άλλη υποστήριξη, αλλά η κάννη του όπλου θα είναι ευρωπαϊκή», είπε ένα μέλος της ομάδας του Τραμπ στην εφημερίδα. «Δεν πρόκειται να στείλουμε Αμερικανούς και Αμερικανίδες για να διατηρήσουν την ειρήνη στην Ουκρανία. Και δεν πληρώνουμε γι’ αυτό. Ζητήστε από τους Πολωνούς, τους Γερμανούς, τους Βρετανούς και τους Γάλλους να το κάνουν».


Σχολιάζοντας το δημοσίευμα, το Κρεμλίνο το χαρακτήρισε πολύ «ασαφές» για να σχολιαστεί εκτενώς.

«Τα πάντα [στο δημοσίευμα] είναι απρόσωπα. Μοιάζουν περισσότερο με «το σχέδιο της Wall Street Journal για την Ουκρανία». Αυτά τα δημοσιεύματα γίνονται όλο και πιο ασαφή», είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, αφού ρωτήθηκε εάν η Μόσχα ήταν πληροφορημένη για το ρεπορτάζ.


Ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι Ντμίτρι Λιτβίν αμφισβήτησε πλήρως την αξιοπιστία των πληροφοριών της εφημερίδας, λέγοντας ότι «γενικά, μπορεί να ειπωθεί ότι τα πραγματικά σχέδια των προέδρων είναι απίθανο να ανακοινωθούν στις εφημερίδες…Υπάρχουν πολλά ψέματα φυτεμένα στις εφημερίδες». είπε ο Λίτβιν.

Αξίζει επιπλέον να επισημανθεί ότι ο Ουκρανός πρόεδρος έχει ως τώρα δηλώσει κάθετα πως είναι αντίθετος σε οποιοδήποτε σχέδιο παγώματος της σύγκρουσης, κάθε φορά που αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρονταν στην ύπαρξη τέτοιων σκέψεων στην Ουάσινγκτον.

«Οι πιθανότητες» του ειρηνευτικού σχεδίου που περιγράφεται στη Wall Street Journal να γίνει πραγματικότητα ως έχει είναι «ελάχιστες», δήλωσε στο ρωσικό δίκτυο Sputnik ο Ρώσος πολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής Σεργκέι Πολέταεφ.

«Η Ρωσία δεν θα το δεχτεί με την τρέχουσα μορφή, γιατί ένας από τους κύριους στόχους της Μόσχας – η εξάλειψη της στρατιωτικής απειλής που προέρχεται από την Ουκρανία, δεν αντιμετωπίζεται-το αντίθετο μάλιστα. Κατά συνέπεια, το σχέδιο δεν θα ήταν αρμόζον για εμάς με αυτή τη μορφή. Αλλά θα μπορούσε να είναι ένα είδος αφετηρίας για διαπραγματεύσεις», πρότεινε ο Πολέταεφ.


Για τη Ρωσία, «η πρώτη στρατιωτική απειλή προέρχεται από την ένταξη της Ουκρανίας σε ένα μεγάλο στρατιωτικό μπλοκ, δηλαδή το ΝΑΤΟ, και την προώθηση της υποδομής του ΝΑΤΟ. Το δεύτερο σχετίζεται με τον εξοπλισμό της Ουκρανίας. Ο ιδανικός μας στόχος είναι ο “εκδημοκρατισμός” της Ουκρανίας – που σημαίνει αφοπλισμό», είπε ο Πολέταεφ, παραπέμποντας στους όρους του σχεδίου συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης και την αιφνιδιαστική ειρηνευτική πρόταση της Ρωσίας τον περασμένο Ιούνιο, για την οποία υπενθύμισε ότι περιλάμβανε σημεία για περιορισμούς στο μέγεθος του ουκρανικού στρατού.


Όποια συμφωνία και αν επιτευχθεί τελικά, η εφαρμογή της μακροπρόθεσμα θα εξαρτάται πάντα πρώτα και κύρια από τη στρατιωτική, οικονομική και πολιτική δύναμη της Ρωσίας, τόνισε ο Ρώσος αναλυτής.

«Καμία συνθήκη ειρήνης δεν είναι μόνιμη. Τα αποτελέσματα των στρατιωτικών συγκρούσεων προστατεύονται από τη δύναμη της πλευράς που κέρδισε. Συνεπώς, εάν σε 20 χρόνια είμαστε τουλάχιστον τόσο δυνατοί όσο είμαστε τώρα, θα διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», είπε ο Πολέταεφ, τονίζοντας ότι είναι η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των χωρών και όχι το χαρτί στο οποίο γράφονται οι συμφωνίες, που καθορίζει το αν αυτές τηρούνται ή όχι.

«Θα εκπλαγώ πολύ αν ο Τραμπ άρχιζε να πολεμά τη Ρωσία με τα ίδια τα χέρια της Αμερικής – αυτό θα έρχονταν σε αντίθεση με ολόκληρη την πολιτική του γραμμή, όλα τα λόγια του και κατά την κατανόηση μου, την εσωτερική του πεποίθηση και την πορεία του προς έναν συγκεκριμένο απομονωτισμό. Στρατηγικά, δεν περιμένω κάποια σοβαρή κλιμάκωση από τις ΗΠΑ», είπε.


Σε τελική ανάλυση, η ουκρανική κρίση θα τελειώσει «όταν η συνέχιση του πολέμου θα τους γίνει πιο ακριβή από τις συνθήκες αφοπλισμού στις οποίες αργά ή γρήγορα θα συμφωνήσουν», πρόσθεσε.

Όσο για τον Τραμπ, ένας Αμερικανός πρόεδρος «δεν μπορεί να παράσχει στην Ουκρανία καμία εγγύηση ειρήνης. Μόνο η Ρωσία μπορεί να το κάνει αυτό», κατέληξε ο Πολετάεφ.

διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συγχαρητήρια Πούτιν στον Τραμπ για την νίκη και σπόντες για ΝΑΤΟ και Ουκρανία

Πλήθος κόσμου στο πλευρό της δασκάλας Ελευθερίας Παλαιστίδου για τη ζωγραφιά υπέρ της Παλαιστίνης

Σοβαρές οι ζημιές σε 5 διαμερίσματα της πολυκατοικίας στους Αμπελόκηπους

Ναυάγησε η συνάντηση του Όλαφ Σολτς με τον αρχηγό των Χριστιανοδημοκρατών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα