Το 25% του εξωτερικού χρέους της Σομαλίας, ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, διέγραψαν την Τρίτη οι ΗΠΑ μετά από συμφωνία που υπέγραψαν στο Μογκαντίσου ανήμερα των αμερικανικών εκλογών, ο Αμερικανός πρέσβης Ρίτσαρντ Ρίλεϊ και ο Σομαλός υπουργός Οικονομίας, Μπίχι Εγκέχ.
Ως την υπογραφή αυτής της συμφωνίας, οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος δανειστής της Σομαλίας έχοντας σχεδόν το ένα πέμπτο του συνολικού χρέους της ανατολικοαφρικανικής χώρας το 2018.
Σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους στο χώρο της αμερικανικής πρεσβείας στο Μογκαντίσου ο Ρίλεϊ τόνισε πως η 5η Νοέμβρη 2024 ήταν μία «σπουδαία μέρα και για τις δυο χώρες» καθώς διαγράφηκε μεγάλο μέρος του εξωτερικού χρέους της Σομαλίας συνολικού ύψους 4,5 δις. δολαρίων.
Ambassador Riley and Minister of Finance, Bihi Egeh, signed a bilateral agreement that forgives Somalia’s $1.14 billion debt to the United States.
— U.S. Embassy Mogadishu, Somalia (@US2SOMALIA) November 5, 2024
This $1.1 billion in debt relief is in addition to the $1.2 billion of development, economic, security, and humanitarian… pic.twitter.com/fmKyfZSSCC
Η εξέλιξη εντάσσεται στο πλαίσιο πρωτοβουλίας της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ για προγράμματα χρηματοπιστωτικών «μεταρρυθμίσεων» με στόχο τη μείωση του εξωτερικού χρέους αναπτυσσόμενων χωρών στο φόντο του σφοδρού ανταγωνισμού που δέχονται δυτικές χώρες από τις χρυσές επενδύσεις της Κίνας σχεδόν σε όλη την Αφρική.
Τον περασμένο Μάρτιο οι 23 πλούσιες (κυρίως δυτικές) χώρες της λεγόμενης «Λέσχης του Παρισιού» που έχουν βυθίσει στα χρέη πρώην αποικίες-αναπτυσσόμενες χώρες εξασφαλίζοντας πρώτες ύλες για τις βιομηχανίες τους έναντι πινακίου φακής, ανακοίνωσαν πως διαγράψουν το 99% των χρεών ύψους 2 δις. δολαρίων της Σομαλίας στα μέλη της. Με τον τρόπο αυτό, μειώθηκε το εξωτερικό χρέος της Σομαλίας από 64% του ΑΕΠ το 2018 σε λιγότερο από 6% ως το τέλος του 2023.
Η παρουσία της Κίνας στη Σομαλία
Η εξέλιξη αυτή δεν θα είχε επιτευχθεί δίχως τον σφοδρό ανταγωνισμό που δέχονται οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες από τις μεγάλες επενδύσεις της Κίνας στη Σομαλία και δεκάδες άλλες αφρικανικές χώρες που διαθέτουν τεράστιο φυσικό και ορυκτό πλούτο.
Μεταξύ 2000 και 2011 ξεκίνησαν τα περισσότερα κινεζικά αναπτυξιακά σχέδια και οι επενδύσεις στη Σομαλία, ύψους αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων, πέρα από 6 εκατομμύρια δολάρια σε οικονομική βοήθεια, τη δωρεά φαρμάκων κατά της ελονοσίας και τη διαγραφή χρεών 3 εκατ. δολαρίων.
Earlier on Monday, moderating the #60thAnniversary celebration since #Somalia and #China established diplomatic ties. On 14th Dec 1960, 🇸🇴 became the first East African nation to establish ties with the People’s Republic of China 🇸🇴🇨🇳 pic.twitter.com/wkAO1CgYXP
— Abdulaziz (@AbdulBillowAli) December 14, 2020
Τον Αύγουστο του 2012 μετά τη συνάντηση του Κινέζου αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ουάνγκ Γιανγκ, με τον Σομαλό υπουργό Εξωτερικών, Φουζίγια Γιουσούφ Χάτζι Άνταν, ανακοινώθηκαν συμφωνίες συνεργασίας σε τομείς όπως η ενέργεια, οι υποδομές, η εθνική ασφάλεια, η γεωργία κ.α.
Τον Ιούνιο του 2014 στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Κίνας-Αφρικανικών Χωρών στο Πεκίνο, ο Σομαλός ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του και συμφώνησαν την επαναλειτουργία της κινέζικης πρεσβείας στο Μογκαντίσου.
H.E. @AmbWangYu met with H.E. Yusuf Hussein Jimale, Mayor of Mogadishu and Governor of Benadir @MunicipalityMog & exchanged views on cooperation under the framework of China-Somalia strategic partnership. pic.twitter.com/tTJ7YjCCvA
— Chinese Embassy in Somalia (@ChineseSomalia) October 24, 2024