ΑΘΗΝΑ
15:51
|
22.11.2024
Σταθερός στο αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, για «ούριο άνεμο» στις ελληνοτουρκικες σχέσεις ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το καλό κλίμα στις σχέσεις των δύο πλευρών που το τελευταίο διάστημα απέτρεψε κάθε κίνδυνο κλιμάκωσης, τόνισαν ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Χακάν Φιντάν, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχαν σήμερα στην Αθήνα, με τον Έλληνα ΥΠΕΞ να παραμένει σταθερός στο αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, για «ούριο άνεμο» στις ελληνοτουρκικες σχέσεις.

Επαναλαμβάνοντας τις βασικές επιδιώξεις της Αθήνας, την επίλυση των ζητημάτων αιχμής, την αποσυμπίεση των εντάσεων και την επιμονή στον πολιτικό διάλογο, ο κ. Γεραπετρίτης εκτίμησε πως οι τελευταίοι 16 μήνες αποτυπώνουν έναν θετικό απολογισμό, αναφερόμενος στις συχνές συναντήσεις Μητσοτάκη-Ερντογάν, τη Διακήρυξη των Αθηνών και τους τρεις κύκλους συζητήσεων για τα «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

«Δεν ισχυρίζομαι ότι μέσω του διαλόγου λύθηκαν όλα τα προβλήματα των δυο χωρών με έναν μαγικό τρόπο. Υπήρξαν πράγματι και δύσκολες στιγμές κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς. Όμως σε όλες τις περιπτώσεις υπήρξε άμεσος και ειλικρινής δίαυλος που απέτρεψε την κλιμάκωση», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.

«Συζητήσαμε ακόμη με τον κύριο Υπουργό για τις μειονότητες, οι οποίες για εμάς θα πρέπει να είναι γέφυρες φιλίας. Οφείλουμε και οι δύο πλευρές να εξασφαλίζουμε την ισονομία και την ισοπολιτεία όλων των πολιτών που βρίσκονται στις χώρες μας», ανέφερε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ. Γεραπετρίτης, καθώς οι συχνές αναφορές της Άγκυρας περί «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη συνεχίζουν να χαλούν το ήρεμο κλίμα που η κυβέρνηση θέλει να παρουσιάζει.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για «γνωστές θέσεις».

«Παραμένουμε σταθεροί στη θέση για μια λύση βασισμένη στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Παρά τις διαφορές μας, ελπίζουμε ότι η άτυπη συνάντηση της 15ης Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη και τα βήματα που συμφωνήθηκαν εκεί θα δημιουργήσουν συνθήκες για την επανέναρξη ενός παραγωγικού διαλόγου για μια βιώσιμη, δίκαιη και λειτουργική λύση», τόνισε.

«Σε έναν κόσμο γεμάτο διχασμούς, μια ενωμένη ευρωπαϊκή Κύπρος, πέρα από τις συνθήκες ευημερίας που θα δημιουργούσε για τους πολίτες της, θα αποτελούσε ένα εξαιρετικά σημαντικό οικουμενικό σύμβολο», υπογράμμισε, κλείνοντας τα μάτια στην τελευταία της Άγκυρας που έδωσε προνόμια παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών, στο παράνομο ψευδοκράτος .

Τέλος όσο αφορά στο ακανθώδες ζήτημα του Αιγαίου, δηλαδή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και της υφαλοκρηπίδας, ο κ. Γεραπετρίτης περιορίστηκε να κάνει λόγο για «αξιολόγηση των προϋποθέσεων που πρέπει να υπάρξουν για την εκκίνηση μιας ουσιαστικής συζήτησης». «Οι θέσεις μας, όσο αναφορά το εύρος της συζήτησης υφίστανται. Με τη θέση μας να αφορά τη μία και μόνη διαφορά, ωστόσο προσηλωμένοι σε μια ειλικρινή προσπάθεια επίτευξης προόδου μέσω του διαλόγου, θα συνομιλήσουμε για το θέμα αυτό σε επόμενη συνάντησή μας στο εγγύς μέλλον», τόνισε.

Από την μεριά του ο Χακάν Φιντάν επέμεινε στην «λύση πακέτο», καθώς όπως σημείωσε «έχουμε διαφορετικές απόψεις για το Αιγαίο. Πρέπει να φερόμαστε ρεαλιστικά. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε μόνο για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα». Επίσης, πρόσθεσε ότι «όλα πρέπει να συζητιούνται» και έκανε λόγο για «διαμοιρασμό του Αιγαίου».

Για «αλληλένδετα ζητήματα στο Αιγαίο», Κυπριακό, μειονότητα και τρομοκρατία μίλησε ο Φιντάν

Ο Χακάν Φιντάν από τη μεριά του ανέφερε ότι «έχουν γίνει σημαντικά βήματα συνεργασίας» και ότι εργαζόμαστε για τη δημιουργία νέων πεδίων συνεργασίας».

«Όμως, υπάρχουν πολλά αλληλένδετα ζητήματα στο Αιγαίο, τα οποία θα πρέπει να τα λύσουμε. Το ζήτημα της ΑΟΖ είναι πολύ σημαντικό. Όλα τα προβλήματα, τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν τριβές πρέπει να τα εξετάσουμε από κοινού».

«Όπως θυμάστε, οι δύο ηγέτες μας πέρυσι στης 7 Δεκεμβρίου υπέγραψαν τη Διακήρυξη των Αθηνών. Σε αυτό το πλαίσιο κινούμαστε από κοινού και συνεργαζόμαστε παρά τις διαφορές μας», πρόσθεσε.

«Με τον ομόλογό μου συζητήσαμε και για το θέμα της Κύπρου. Σε αυτό το ζήτημα η στάση της Τουρκίας είναι σταθερή και φανερή. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε αυτή τη στάση. Θεωρούμε ότι ο χρόνος έχει δείξει πλέον ότι στο νησί της Κύπρου είναι σημαντικό να διασφαλιστεί μια καινούργια κατάσταση που θα φέρει ευημερία τόσο στους Έλληνες όσο και στους Τούρκους.

Οι χώρες μας συνδέονται με μια κοινή ιστορία. Σε αυτή την κοινή ιστορία οι μειονότητες παίζουν σημαντικό ρόλο όντας πηγή πλούτου. Η μειονότητά μας που ζει στην Ελλάδα έχει κάποιες προσδοκίες και ασχοληθήκαμε και με αυτές. Προκειμένου να προασπίσουμε τα διακαιώματά τους, θεωρούμε αυτό το ζήτημα σημαντικό.

Ταυτόχρονα, μπορούμε να έχουμε μια ευκαιρία για συνεργασία σε αυτό τον τομέα και να προασπίσουμε μαζί τις κοινές μας αξίες. γι αυτό το λόγο έχουμε δώσει μεγάλη σημασία στην προστασία της οθωμανικής κληρονομιάς στην Ελλάδα και έχουμε δηλώσει τις προθέσεις μας για αυτό τον σκοπό. Νομίζουμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε».

Ο Χακάν Φιντάν ανακοίνωσε επίσης ότι συζήτησε με τον Γιώργο Γεραπετρίτη για μεγαλύτερη συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. «Δηλώσαμε ότι αναμένουμε μεγαλύτερη συνεργασία με την Ελλάδα σε θέματα καταπολέμησης οργανώσεων όπως το PKK και το FETO. Πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθούν», σχολίασε.

Τα βλέμματα πλέον στρέφονται στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, που θα γίνει στις αρχές του 2025, όπου θα συναντηθούν για άλλη μία φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν. Πάντως, οι δύο πλευρές συμφώνησαν τη συνέχιση των «θετικών συζητήσεων» για τις 2-3 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καλεσμένος στη Μόσχα ο πρόεδρος της Σενεγάλης

Σύσκεψη για τον νέο ρωσικό πύραυλο θα πραγματοποιήσουν Ουκρανία και ΝΑΤΟ

Ο Όρμπαν καλεί τον Νετανιάχου στην Ουγγαρία, αψηφώντας το ένταλμα σύλληψης του ΔΠΔ

Κουτσούμπας: Να σταματήσει η Ελλάδα να ενισχύει το καθεστώς Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα