«Η κανονικότητα πρέπει να είναι το ζητούμενο στις σχέσεις μεταξύ γειτόνων» είπε σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουδαπέστη στο περιθώριο της Άτυπης Συνάντησης Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, τόνισε πως επιβεβαιώνουν το «καλό κλίμα» στις διμερείς σχέσεις και πως αυτό μπορεί να αποτελέσει βάση για περαιτέρω επικοινωνία. «Δεν υπάρχει κοινό πλαίσιο για να συζητήσουμε με την Τουρκία τη μεγάλη μας διαφορά για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα» εξήγησε στη συνέχεια, αρκούμενος να διευκρινίσει ότι κατά τη συνάντηση αυτή έγινε μία «συνολική καταγραφή προόδου που έχει γίνει ως τώρα» όπως π.χ. με τη χορήγηση βίζας-εξπρές στα νησιά «που στήριξε πολύ τον τουρισμό», την καλή συνεργασία στο προσφυγικό και τη συνεργασία σε διεθνείς οργανισμούς.
«Η Ελλάδα προσέρχεται στη συζήτηση από ισχυρή θέση. Έχουμε σταθερές Ένοπλες Δυνάμεις, αναπτυσσόμενη οικονομία, με πλαίσιο συμμαχιών, με αποφάσεις Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θωρακίζουν τις ελληνικές θέσεις. Συνομιλούμε, θα συνομιλούμε και ακόμα και αν δεν μπορούμε να βρούμε ένα πλαίσιο, πρέπει να διαφυλάξουμε τα ήρεμα νερά που αποβαίνουν υπέρ των δύο λαών» ισχυρίστηκε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τι είπε για τη νίκη Τραμπ και τις σχέσεις ΗΠΑ-Ε.Ε.
Αναφερόμενος στη νίκη Τραμπ στις ΗΠΑ και την επόμενη μέρα των ευρω-ατλαντικών σχέσεων, ο Μητσοτάκης ανέφερε πως θα πρέπει να βρεθεί τρόπος με τον Αμερικανό νέο Πρόεδρο «να ενισχυθούν περισσότερο, αναλαμβάνοντας ο καθένας το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί».
Και κατέληξε τονίζοντας:
«Υπάρχουν ζητήματα που θα απασχολήσουν τις ευρωατλαντικές σχέσεις-αν θα μπούμε σε εμπορικό πόλεμο, εύχομαι πως όχι-ελπίζω να υπάρξει αποκλιμάκωση στη ρητορική για επιβολή δασμών. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι εξαιρετικά ισχυρές, με στρατηγικό περιεχόμενο, θωρακισμένες από την αμυντική συμφωνία που υπογράψαμε. Θέσεις που επιβεβαιώθηκαν όταν κλήθηκα στο Κογκρέσο, η πρόσκληση ήρθε και από τα δύο κόμματα. Θα έχω την ευκαιρία να συνομιλήσω με Τραμπ τις επόμενες μέρες. Είμαι από τους παλαιότερους ηγέτες στο Συμβούλιο, οπότε είχα ευκαιρία να συνεργαστώ μαζί του στην πρώτη του θητεία».