ΑΘΗΝΑ
21:52
|
08.11.2024
Η εσθονική κυβέρνηση προτίθεται να τροποποιήσει το σύνταγμα για να στερήσει το δικαίωμα ψήφου κατοίκων με υπηκοότητα κράτους εκτός Ε.Ε. και ΝΑΤΟ στις τοπικές εκλογές.
Εικόνες από κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση της ρωσικής γλώσσας στα εσθονικά σχολεία το 2012
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση της Εσθονίας συμφώνησε σε ένα σχέδιο τροποποίησης του συντάγματος της χώρας, ώστε να απαγορευτεί σε πολίτες χωρών εκτός Ε.Ε. και χωρών εκτός ΝΑΤΟ να συμμετέχουν στις τοπικές εκλογές, μετέδωσε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός ERR.

Το νομοσχέδιο, που εισήχθη από τον Εερίκ-Νίιλς Κρος του Μεταρρυθμιστικού Κόμματος, υπεγράφη από 61 βουλευτές την Πέμπτη. Εκπρόσωποι των κομμάτων της κυβέρνησης συνασπισμού φέρονται να συναντήθηκαν πολλές φορές για να βελτιώσουν το κείμενο της νομοθεσίας.

Σύμφωνα με τους νόμους της χώρας του ΝΑΤΟ, μόνο οι Εσθονοί πολίτες μπορούν να εκλέξουν μέλη του κοινοβουλίου.

Ωστόσο, το δικαίωμα όλων των μόνιμων κατοίκων να ψηφίζουν στις τοπικές εκλογές παραχωρήθηκε στο σύνταγμα του 1992, το οποίο επίσης αρνήθηκε αμφιλεγόμενα σε εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσους που ζούσαν στην πρώην Σοβιετική δημοκρατία το δικαίωμα στην ιθαγένεια.

Εάν εγκριθεί, ο αριθμός των κατοίκων της Εσθονίας που θα έχουν δικαίωμα ψήφου στις τοπικές εκλογές θα μειωθεί κατά περίπου 72.000 άτομα, σύμφωνα με ένα σημείωμα που συνοδεύει το νομοσχέδιο.

«Η τροποποίηση του συντάγματος παρέχει το δικαίωμα ψήφου στις τοπικές εκλογές σε πολίτες χωρών που μοιράζονται δημοκρατικές αξίες με την Εσθονία και έχουν κοινά συμφέροντα στον τομέα της ασφάλειας, καθώς και σε απάτριδες που ζουν στην Εσθονία και δεν έχουν πίστη ή άλλες υποχρεώσεις προς οποιαδήποτε άλλη χώρα», αναφέρεται στο σημείωμα.

Το νομοσχέδιο δεν παρέχει δικαιώματα ψήφου στους πολίτες της Ουκρανίας και της Μολδαβίας, παρά το γεγονός ότι οι δύο χώρες επιδιώκουν να ενταχθούν στην Ε.Ε. και να μοιράζονται τις ίδιες αξίες με την Εσθονία, έγραψε το ERR.

Τον Οκτώβριο, ο Πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κρίστεν Μιχάλ, δήλωσε ότι «η Ρωσία αποτελεί απειλή για την ασφάλεια και οι Ρώσοι πολίτες δεν πρέπει να έχουν λόγο στις εσθονικές υποθέσεις, όπως και οι Λευκορώσοι πολίτες», ανεξάρτητα από τις απόψεις τους για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Η Εσθονία υπήρξε ισχυρός υποστηρικτής της Ουκρανίας, παρέχοντας στο Κίεβο στρατιωτική βοήθεια άνω των 500.000 δολαρίων και ζητώντας ολοένα και πιο σκληρά μέτρα κατά της Μόσχας.

Διαβάστε επίσης:

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Εσθονίας, οι Ρωσόφωνοι αποτελούν το 20% του πληθυσμού της χώρας της Ε.Ε. που είναι λίγο λιγότερο από 1,4 εκατομμύρια.

Όταν η Εσθονία έπαψε να είναι μέλος της ΕΣΣΔ το 1991, οι αρχές αρνήθηκαν την ιθαγένεια σε εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσους που ζούσαν στην πρώην Σοβιετική δημοκρατία. Αυτό ώθησε πολλούς κατόχους των λεγόμενων εσθονικών διαβατηρίων αλλοδαπών να επιλέξουν τελικά τη ρωσική υπηκοότητα, παραμένοντας στη χώρα.

Το ERR έγραψε ότι ορισμένοι Εσθονοί βουλευτές εγείρουν αμφιβολίες για το αν θα υπήρχε αρκετός χρόνος για την τροποποίηση του συντάγματος πριν από τις δημοτικές εκλογές του επόμενου έτους, οι οποίες είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν τον Οκτώβριο.

Εν τω μεταξύ, η καγκελάριος της δικαιοσύνης της Εσθονίας Ύλε Μάντισε προέτρεψε τους πολιτικούς να αναλύσουν όλες τις επιπτώσεις και να σκεφτούν αρκετά βήματα μπροστά στο θέμα, επισημαίνοντας ότι τα δικαιώματα ψήφου τείνουν να θεωρούνται θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Ωστόσο, η Μαντίσε σημείωσε ότι μερικές φορές τα θεμελιώδη δικαιώματα περιορίζονται ή αφαιρούνται, σε ειδικές περιπτώσεις.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε νωρίτερα αυτό το έτος ότι η πρώην σοβιετική δημοκρατία είχε «μετατραπεί σε ένα μίνι-ολοκληρωτικό καθεστώς».

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άμστερνταμ: Ο ισραηλινός στρατός τελικά δεν θα στείλει αεροπλάνα για την παραλαβή των οπαδών της Μακάμπι

Άγιαξ-Μακάμπι: 5-0: Οι πράκτορες της Μοσάντ, το λεπτό σιγής για τη Βαλένθια, οι βανδαλισμοί, τα συνθήματα και τελικά ο ξυλοδαρμός των Ισραηλινών οπαδών στο Άμστερνταμ.
ΣΥΝΑΦΗ

Φωτιά στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου

Ξεκίνησε το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ- Κασσελάκης: Ο αγώνας συνεχίζεται αύριο (upd)

Ποιοι είναι οι τρεις νεαροί που εμπλέκονται στην έκρηξη στους Αμπελοκήπους

Σε Περού και Βραζιλία για τις συνόδους APEC και G20 ο Σι Τζινπίνγκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα