ΑΘΗΝΑ
21:23
|
14.11.2024
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Τσιορνισόσβκι, ανακάλυψαν νέες οπτικές ιδιότητες ενός καρκινικού όγκου στους ιστούς του μαστού.
Καρκινικός όγκος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Τσιορνισόσβκι, στο Σαράτοφ της Ρωσίας, ανακάλυψαν νέες οπτικές ιδιότητες ενός καρκινικού όγκου στους ιστούς του μαστού. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, το φως διαπερνά τα κακοήθη κύτταρα σχεδόν δύο φορές πιο αποτελεσματικά από τα υγιή, γεγονός που θα μπορούσε ενδεχομένως να καταστήσει δυνατή τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες με τη χρήση οπτικών μεθόδων. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journal of Biophotonics.

Ο καρκίνος του μαστού είναι μια ασθένεια κατά την οποία τα κακοήθη κύτταρα στον ιστό του μαστού αρχίζουν να διαιρούνται ανεξέλεγκτα και να σχηματίζουν όγκο. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το 2022 διαγνώστηκε σε 2,3 εκατομμύρια ασθενείς και έγινε ο πιο κοινός τύπος καρκίνου στις γυναίκες.

Επί του παρόντος, ένας από τους πιο υποσχόμενους τρόπους αντιμετώπισης του καρκίνου είναι η θεραπεία με λέιζερ – μια οπτική μέθοδος θεραπείας κατά την οποία μόνο τα καρκινικά κύτταρα καταστρέφονται επιλεκτικά από το φως, χωρίς να βλάπτονται τα γύρω υγιή κύτταρα. Για να γίνει αυτό, ειδικά φάρμακα ή νανοσωματίδια που απορροφούν το φως εισάγονται στον όγκο, δήλωσε το Εθνικό Ερευνητικό Πανεπιστήμιο του Saratov που φέρει το όνομα του N. G. Chernyshevsky (SSU).

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οπτικές διαγνωστικές μέθοδοι μπορούν να διακρίνουν τα υγιή κύτταρα από τα προσβεβλημένα από τον καρκίνο με βάση τα οπτικά τους χαρακτηριστικά. Δεδομένου ότι η ανάπτυξη ενός όγκου του μαστού συνοδεύεται από αλλαγές στη δομή και τη σύνθεση του ιστού στην περιοχή αυτή, αλλάζουν επίσης οι απορροφητικές, σκεδαστικές και διαθλαστικές ιδιότητές του.

Για τη βελτίωση των μεθόδων οπτικής διάγνωσης και θεραπείας με λέιζερ χρησιμοποιούνται συχνά ειδικά μοντέλα όγκων του μαστού που αναπτύσσονται σε ποντίκια.

«Το μοντέλο που μελετήσαμε είναι πολύ παρόμοιο σε χαρακτηριστικά με τον ανθρώπινο καρκίνο του μαστού. Έχει υψηλό βαθμό επιθετικότητας και, σε αντίθεση με τα περισσότερα μοντέλα όγκων, μπορεί να κάνει μεταστάσεις. Αυτό εξηγεί την ευρεία χρήση του στην πειραματική ογκολογία», εξήγησε η επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια του Τμήματος Οπτικής και Βιοφωτονικής του Πανεπιστημίου Ελίνα Γκένινα.

Οι επιστήμονες του Κρατικού Πανεπιστημίου του Σαράτοφ διαπίστωσαν ότι οι αλλαγές στη δομή και τη σύνθεση του καρκινικού ιστού προκαλούν σημαντική μείωση της σκέδασης σε σύγκριση με τον υγιή ιστό, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση του βάθους διείσδυσης του φωτός κατά σχεδόν 1,5-2 φορές.

«Πραγματοποιήσαμε συγκριτική ανάλυση του υγιούς και του κακοήθους ιστού του μαστού ενός εργαστηριακού ποντικιού με τη χρήση σύγχρονων οπτικών μεθόδων, υπολογίσαμε τα κύρια οπτικά χαρακτηριστικά στην ορατή και την εγγύς υπέρυθρη φασματική περιοχή και διαπιστώσαμε σημαντικές διαφορές σε ορισμένα τμήματα του φάσματος. Συγκεκριμένα, η σκέδαση του φωτός στον καρκινικό ιστό είναι μικρότερη από ό,τι στον υγιή ιστό. Αυτό οδηγεί σε αύξηση του βάθους διείσδυσης του φωτός στον ιστό, γεγονός που δυνητικά αυξάνει την αποτελεσματικότητα της έκθεσης με λέιζερ», δήλωσε η Γκένινα.

Πρόσθεσε ότι χάρη στις γνώσεις που αποκτήθηκαν, είναι δυνατή η διάγνωση του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες με τη χρήση οπτικών μεθόδων και η ακριβέστερη επιλογή των παραμέτρων της θεραπείας με λέιζερ. Ωστόσο, οι πτυχές αυτές απαιτούν λεπτομερέστερη μελέτη.

Τα αποτελέσματα της μελέτης θα χρησιμοποιηθούν για την προσομοίωση της διάδοσης της ακτινοβολίας λέιζερ στον ιστό του μαστού, με βάση την οποία οι επιστήμονες σχεδιάζουν να αποκτήσουν χάρτες της κατανομής της φωτεινής και θερμικής ακτινοβολίας κατά τη διάρκεια της φωτοδυναμικής και της φωτοθερμικής θεραπείας με λέιζερ πλασμονίων.

Η μελέτη συνάδει με τα στρατηγικά έργα του Πανεπιστημίου στο πλαίσιο του ομοσπονδιακού προγράμματος Priority 2030.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα υπουργείο για τον Ίλον Μασκ

Λίγες ώρες πριν γίνει δεκτός στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ ανακοίνωσε πως ο Ίλον Μασκ και ο Βίβεκ Ραμασουάμι θα αναλάβουν το υπουργείο Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας.
ΣΥΝΑΦΗ

Επιστήμονες δημιούργησαν υλικό που είναι ανθεκτικό στο ακραίο κρύο

Ρώσοι ερευνητές ανακάλυψαν άγνωστο τάφο στη Μεγάλη Πυραμίδα της Αιγύπτου

Ανακάλυψη: Κοράλλι μεγαλύτερο από μια γαλάζια φάλαινα καταγράφηκε στον Ειρηνικό

NASA: Ο πλανήτης Ουρανός μπορεί να υποστηρίξει ζωή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα