Ο Ρώσος αστρονόμος Γκενάντι Μπορίσοφ κατά τη διάρκεια παρατηρήσεων στην Κριμαία ανακάλυψε έναν νέο κομήτη, ο οποίος έγινε ο 13ος στον κατάλογο των κομητών που ανακάλυψε και ονομάστηκε C/2024 V1 (Borisov), επιβεβαίωσαν στο RIA Novosti οι πληροφορίες του Κέντρου Μικρών Πλανητών.
Όπως δήλωσε ο ίδιος:
Τη νύχτα της 8ης Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια παρατηρήσεων στο Ναούτσνι (οικισμός στην Κριμαία – σ.σ.) ανακάλυψα ένα νέο αντικείμενο, το οποίο αρχικά θεωρούσα αστεροειδή. Οι επακόλουθες παρατηρήσεις και εικόνες έδειξαν τη διάχυση και τη μικρή ουρά του – μόνο για μερικά δευτερόλεπτα, που είναι σημάδι κομήτη. Προώθησα τις πληροφορίες στο Κέντρο Μικρών Πλανητών. Και μόλις τώρα εκδόθηκε εγκύκλιος από το Κέντρο, με την οποία ανακοινώνεται επίσημα η ανακάλυψη ενός νέου κομήτη.
Στον κομήτη δόθηκε το όνομα C/2024 V1 (Borisov). Ο αστρονόμος έκανε την ανακάλυψη με τη βοήθεια ενός τηλεσκοπίου-ανακλαστήρα, που κατασκεύασε ο ίδιος με διάμετρο κατόπτρου 50 εκατοστών. Ο κομήτης κατά τη στιγμή της ανακάλυψης βρισκόταν στον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου, η φωτεινότητά του ήταν 21 αστρικό μέγεθος. Το μέγεθος του κομήτη, σύμφωνα με τον Μπορίσοφ, είναι περίπου μερικές εκατοντάδες μέτρα.
Ο κομήτης θα περάσει το σημείο του περιηλίου -το πλησιέστερο στον Ήλιο σημείο- στις 4 Απριλίου 2025 σε απόσταση περίπου 2,3 αστρονομικών μονάδων. Σύμφωνα με προκαταρκτικούς υπολογισμούς, ο κομήτης που ανακάλυψε ο αστρονόμος έχει μια επιμήκη ελλειπτική τροχιά, η περίοδος της κυκλοφορίας του υπερβαίνει τα 3,7 χιλιάδες χρόνια.
Ο αστρονόμος δήλωσε ότι ο C/2024 V1 (Borisov) έγινε ο 13ος κομήτης που ανακάλυψε ο ίδιος, οπότε ήρθε στη δεύτερη θέση μεταξύ των αστρονόμων στον κόσμο στον αριθμό των κομητών που ανακαλύφθηκαν.
Ο Γκενάντι Μπορίσοφ είναι αστρονόμος που εργάζεται στην Κριμαία, στο χωριό Ναούτσνι. Διεξάγει τις παρατηρήσεις του με τη βοήθεια ενός τηλεσκοπίου που δημιούργησε ο ίδιος. Ιδιαίτερη φήμη απέκτησε ο αστρονόμος που ανακάλυψε το 2019 τον πρώτο διαστρικό κομήτη (2I/Borisov), ο οποίος εμφανίστηκε από το βαθύ διάστημα και εγκατέλειψε για πάντα το ηλιακό σύστημα. Ο απολογισμός του Μπορίσοφ περιλαμβάνει επίσης αρκετές δεκάδες αστεροειδείς που ανακαλύφθηκαν.