Μετά από χρόνια αντιπαράθεσης με το ελληνικό κράτος και το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, η Μονή Εσφιγμένου προσφεύγει για πρώτη φορά στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας αυτό που χαρακτηρίζει ως συστηματική δίωξη και παραβίαση των θρησκευτικών ελευθεριών της.
Η Εσφιγμένου είναι μια Μονή Παλαιού Ημερολογίου, σε σχίσμα από το υπόλοιπο Άγιο Όρος και τον ευρύτερο ορθόδοξο κόσμο.
Στην έκκληση που δημοσιεύει το tilegrafimanews.gr, η μονή επικαλείται παραβιάσεις του άρθρου 18 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, το οποίο προστατεύει τη θρησκευτική ελευθερία. Στην επίσημη ανακοίνωσή της, η Εσφιγμένου κατηγορεί το ελληνικό κράτος ότι εμποδίζει συστηματικά το δικαίωμα των μοναχών να ακολουθούν τις παραδοσιακές ορθόδοξες πρακτικές, όπως τις δίδαξαν οι πατέρες τους, κάνοντας λόγο για «κατάφωρη παραβίαση» των θρησκευτικών τους δικαιωμάτων.
Η κατάσταση απορρέει από μια μακροχρόνια διαμάχη σχετικά με την αυστηρή στάση του μοναστηριού, η οποία έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια. Στην έκκλησή της, η αδελφότητα υπό τον ηγούμενο Αρχιμανδρίτη προειδοποιεί ότι η θέση της έχει καταστεί σχεδόν αβάσιμη υπό την αυξανόμενη πίεση. Οι μοναχοί υποστηρίζουν ότι τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών παρεμβάσεων και των περιορισμών στην πρόσβαση και τη διαμονή τους στο μοναστήρι, παραβιάζουν άμεσα τη θρησκευτική τους ελευθερία.
Η προσφυγή στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ έχει προσελκύσει σημαντική προσοχή τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Με το μοναστήρι να έχει υποστηρικτές σε πολλές ορθόδοξες χώρες, το ζήτημα είναι πιθανό να επεκταθεί και πέρα από τα ελληνικά σύνορα. Οι μοναχοί επιδιώκουν τη διεθνή αναγνώριση της κατάστασής τους και την καταδίκη των ενεργειών της κυβέρνησης, ενώ δεσμεύονται να ακολουθήσουν όλες τις νομικές οδούς για την προστασία των δικαιωμάτων τους.
Η υπόθεση σηματοδοτεί μια νέα φάση στη συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ του μοναστηριού και των ελληνικών αρχών.
Η Μονή Εσφιγμένου
Η Εσφιγμένου βρίσκεται σε σχίσμα από το υπόλοιπο Άγιο Όρος, το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και τον υπόλοιπο Ορθόδοξο Κόσμο εδώ και πολλά χρόνια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την οικουμενιστική δραστηριότητα του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και άλλων Τοπικών Εκκλησιών με την Καθολική Εκκλησία και άλλους φορείς.
Ενώ οι αγιορείτικες μονές διαμαρτυρήθηκαν για την εν λόγω δραστηριότητα παύοντας να μνημονεύουν τον Πατριάρχη στις θείες λειτουργίες αρκετές φορές τις τελευταίες δεκαετίες, η αδελφότητα Εσφιγμένου προχώρησε ακόμη περισσότερο, προσχωρώντας σε μια σχισματική, παλαιοημερολογίτικη δικαιοδοσία.
Το καταστατικό του Αγίου Όρους απαγορεύει τη μοναστική συμβίωση με ετερόδοξους ή σχισματικούς, με αποτέλεσμα να έχουν γίνει αρκετές απόπειρες έξωσης των μοναχών, συμπεριλαμβανομένου ενός περιστατικού το 2013, κατά το οποίο ο ηγούμενος Μεθόδιος και άλλοι μοναχοί πέταξαν βόμβες μολότοφ εναντίον της αστυνομίας.
Ο ηγούμενος και ένας άλλος μοναχός καταδικάστηκαν αρχικά σε 20ετή κάθειρξη το 2017, ενώ 6 άλλοι έλαβαν ποινές 10 ετών και 4 μηνών, αν και οι ποινές αυτές μειώθηκαν σε 17 έτη και 9 έτη και 5 μήνες αντίστοιχα το 2019 και ξανά σε 5,5 έτη και 2 έτη και 9 μήνες αντίστοιχα το 2021.
Τον Ιούλιο του 2020, τα ελληνικά δικαστήρια διέταξαν τη σχισματική αδελφότητα να παραδώσει όλα τα εδάφη εντός και εκτός του Αγίου Όρους στη Νέα Αδελφότητα Εσφιγμένου που δημιουργήθηκε από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο το 2005, η οποία ζει στην αθωνική πρωτεύουσα Καρυές. Οι αρχές άρχισαν να εκδιώκουν τους μοναχούς από τις περιουσίες της μονής στην Ελλάδα αργότερα τον ίδιο μήνα.
Διαβάστε επίσης: