ΑΘΗΝΑ
20:49
|
17.11.2024
Το Πακιστάν συζήτησε με το ΔΝΤ την ατζέντα μεταρρυθμίσεων του προγράμματος διάσωσης ύψους 7 δισ. δολαρίων.
Ο υπουργός Οικονομικών του Πακιστάν Muhammad Aurangzeb μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Reuters στο γραφείο του στο Ισλαμαμπάντ, Πακιστάν 19 Ιουλίου 2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Πακιστάν συζήτησε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την ατζέντα μεταρρυθμίσεων του προγράμματος διάσωσης ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια μιας μη προγραμματισμένης επίσκεψης προσωπικού την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών Μοχάμεντ Ορανγκζέμπ, υπονοώντας ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν νέοι φόροι, μεταδίδει το Reuters.

Οι συνομιλίες στο Ισλαμαμπάντ έγιναν μέσα σε έξι εβδομάδες από την έγκριση του προγράμματος διάσωσης από το ΔΝΤ, μια ασυνήθιστη κίνηση, καθώς είναι σπάνιο για το Ταμείο να συζητά μεταρρυθμίσεις πριν από την αναθεώρηση του σχεδίου μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του προγράμματος δανεισμού.

Η πρώτη επανεξέταση των μεταρρυθμίσεων του Πακιστάν αναμένεται το πρώτο τρίμηνο του 2025.

«Συζητήσαμε τις μεταρρυθμίσεις στη φορολογία, τον ενεργειακό τομέα, την ιδιωτικοποίηση των ζημιογόνων κρατικών επιχειρήσεων (SOE) και τα δημόσια οικονομικά», δήλωσε ο Ορανγκζέμπ σε μαγνητοσκοπημένη βιντεοσκοπημένη δήλωση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, το ΔΝΤ είχε δηλώσει ότι ενθαρρύνεται από την επαναβεβαίωση της δέσμευσης του Ισλαμαμπάντ για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της διευρυμένης διευκόλυνσης του Ταμείου που είχε εγκρίνει το διοικητικό του συμβούλιο τον Σεπτέμβριο για τη μείωση των τρωτών σημείων.

Η αποστολή δεν ανέφερε τις αδυναμίες, αλλά πηγές στο υπουργείο Οικονομικών του Πακιστάν ανέφεραν ότι κάποιες σημαντικές παραλείψεις προκάλεσαν την επίσκεψη του ΔΝΤ.

Μεταξύ αυτών ήταν η υστέρηση σχεδόν 190 δισεκατομμυρίων ρουπιών (685 εκατομμύρια δολάρια) στην είσπραξη εσόδων κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος οικονομικού έτους, δήλωσαν οι πηγές.

Την περίοδο αυτή παρατηρήθηκε επίσης ένα κενό εξωτερικής χρηματοδότησης ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ το Πακιστάν απέτυχε στην προσπάθεια πώλησης της εθνικής του αεροπορικής εταιρείας.

Αυτό είχε προκαλέσει φόβους ότι το Πακιστάν ίσως χρειαστεί να επιβάλει νέους φόρους για να καλύψει το έλλειμμα.

Όμως ο Ορανγκζέμπ δήλωσε ότι το έλλειμμα θα αντιμετωπιστεί μόνο με την επιβολή της νομοθεσίας για να πληρώσουν οι πολίτες τους φόρους τους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα για τα έσοδα.

«Θα είμαστε πολύ αυστηροί όσον αφορά τη συμμόρφωση και την επιβολή», δήλωσε, προσθέτοντας ότι όλοι οι τομείς θα πρέπει να διαδραματίσουν το ρόλο τους στη συμβολή τους στην οικονομία της χώρας.

Το ΔΝΤ δήλωσε ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη να συνεχιστεί η συνετή δημοσιονομική και νομισματική πολιτική και να κινητοποιηθούν έσοδα από ανεκμετάλλευτες φορολογικές βάσεις.

Η οικονομία του Πακιστάν ύψους 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων παλεύει εδώ και δεκαετίες με κύκλους άνθησης και ύφεσης και χρειάστηκε 23 διασώσεις από το ΔΝΤ από το 1958.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι BRICS βάζουν στο ράφι το δολάριο;

Κασσελάκης: Τσίπρας-Πολάκης ήξεραν για νεκρούς στο Μάτι και το έκρυβαν

Ε.Ε.: Το 11,8% των υλικών χρήσης προήλθαν από ανακυκλωμένα απόβλητα για το 2023

Το Κογκρέσο διέθεσε $182 δισ. σε βοήθεια προς την Ουκρανία από τον Φεβρουάριο του 2022

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα