ΑΘΗΝΑ
21:18
|
18.11.2024
Μισό εκατομμύριο Έλληνες πάσχουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και οι περισσότεροι δεν το ξέρουν.
ΧΑΠ και πνεύμονες
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περίπου 500.000 Έλληνες πάσχουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) αλλά οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία (ΕΠΕ) που ξεκινά ενημερωτική εκστρατεία και διανομή έντυπου υλικού από αύριο Τρίτη, 19 Νοεμβρίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στην Αθήνα η κεντρική ενημερωτική εκστρατεία θα πραγματοποιηθεί στο Εμπορικό Κέντρο Athens Metro Mall στον Άγιο Δημήτριο από τις 16.00 ως τις 20.30 το βράδυ και στη Θεσσαλονίκη τις  ώρες 17.00 με 20.30 στο Mediterranean Cosmos.

Επιπλέον θα αναρτηθούν αφίσες και θα διανεμηθούν ενημερωτικά έντυπα σε πέντε Πνευμονολογικές Κλινικές στην χώρα και συγκεκριμένα σε Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Λάρισα και Πάτρα.

Ολα αυτά γίνονται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) που κάθε χρόνο σηματοδοτεί ενημερωτικές εκδηλώσεις κατά την τρίτη Τετάρτη του Νοεμβρίου,που φέτος πέφτει στις 20 Νοεμβρίου 2024.


Τι είναι το ΧΑΠ

Η ΧΑΠ είναι μία ετερογενής «κατάσταση» των πνευμόνων. Χαρακτηρίζεται από χρόνια συμπτώματα του αναπνευστικού συστήματος (δύσπνοια, βήχας, απόχρεμψη, παροξύνσεις) που οφείλονται σε διαταραχές των αεραγωγών (βρογχίτιδα, βρογχιολίτιδα) ή/και των κυψελίδων (εμφύσημα) και προκαλούν εμμένοντα, συχνά προοδευτικό, περιορισμό της ροής του αέρα.

Η ΧΑΠ αποτελεί μία σύγχρονη συνεχιζόμενη πανδημία με συχνότερο παράγοντα κινδύνου το κάπνισμα και κάθε χρόνο οδηγεί στον θάνατο 3.000.000 ασθενείς παγκοσμίως.

Η επίπτωση της νόσου συνεχίζει να αυξάνεται με αποτέλεσμα η ΧΑΠ να αναμένεται να οδηγήσει σε περίπου 5.400.000 θανάτους ετησίως από το 2060 και έπειτα. Στη χώρα μας, περίπου 500.000 Έλληνες πάσχουν από ΧΑΠ και οι περισσότεροι μάλιστα δεν το γνωρίζουν.

Τα συμπτώματα που θα οδηγήσουν κάποιον στον έλεγχο με σπιρομέτρηση είναι «ο βήχας με ή χωρίς απόχρεμψη (φλέγματα), η δύσπνοια η οποία αρχικά εμφανίζεται στην προσπάθεια και ο συριγμός ο οποίος επιδεινώνεται ή εμφανίζεται κατά τη διάρκεια λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Δεν το παθαίνουν μόνον καπνιστές…

Τα άτομα που θα πρέπει να ελέγχονται είναι όλοι οι καπνιστές, οι εργαζόμενοι σε χώρους με σκόνη ή άλλα σωματίδια καθώς και όσοι ζουν σε περιβάλλον με αυξημένη ρύπανση ή έχουν ιστορικό συχνών λοιμώξεων αναπνευστικού κατά την παιδική τους ηλικία.

Οι ασθενείς με ΧΑΠ θα πρέπει να εμβολιάζονται κάθε χρόνο για τη γρίπη, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να πραγματοποιούν εμβόλια που σχετίζονται με την πρόληψη της covid 19, του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), του πνευμονιόκοκκου, του κοκκύτη και του έρπητα ζωστήρα.

Πιλοτικά προγράμματα αποκατάστασης σε Περιστέρι και Θεσσαλονίκη

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία υποστηρίζει τη λειτουργία δύο πιλοτικών προγραμμάτων πνευμονικής αποκατάστασης.

Τα προγράμματα υλοποιούνται στους Δήμους Θεσσαλονίκης και Περιστερίου και θα διαρκέσουν τρεις μήνες συμπεριλαμβάνοντας περιορισμένο αριθμό ασθενών.

Στόχος είναι η ενημέρωση τόσο του κοινού όσο και των φορέων για τα ευεργετικά αποτελέσματα των προγραμμάτων αποκατάστασης, καθώς και η απόκτηση της τεχνογνωσίας από την πλευρά των δήμων ώστε να καταστεί δυνατή η μελλοντική οργάνωση ανάλογων προγραμμάτων σε φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η πνευμονική αποκατάσταση στοχεύει στην εκγύμναση των ασθενών με ΧΑΠ υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένου προσωπικού ώστε να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση και να γίνουν περισσότερο δραστήριοι για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της καθημερινότητάς τους.

Τα προγράμματα αυτά έχουν σημαντικό αποτέλεσμα στα συμπτώματα και στην ποιότητα ζωής των ασθενών, ενώ συγχρόνως μειώνουν τη συχνότητα των παροξύνσεων και βελτιώνουν την επιβίωση.

Η θεραπεία για την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια περιλαμβάνει:

  • Φάρμακα (όπως εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά, εισπνεόμενα στεροειδή, βρογχοδιασταλτικά χάπια)
  • Οξυγόνο
    Σε προχωρημένα στάδια της νόσου ή λόγω συνοδών νοσημάτων (σύνδρομο υπνικής άπνοιας, καρδιακή ανεπάρκεια, πνευμονική υπέρταση).
  • Πνευμονική αποκατάσταση που γίνεται μέσω της βελτίωσης της φυσικής κατάστασης του ασθενούς, εκμάθηση του σωστού τρόπου αναπνοής και τεχνικών βελτίωσης της δύσπνοιας σε εξειδικευμένο εργαστήριο.
  • Τοποθέτηση βαλβίδων εμφυσήματος στους βρόγχους μέσω βρογχοσκοπίου (απομόνωση των μη λειτουργικών περιοχών των πνευμόνων).
  • Χειρουργική αφαίρεση των κατεστραμμένων περιοχών των πνευμόνων. Οι δύο τελευταίες θεραπείες εφαρμόζονται σε ασθενείς με πολύ σοβαρή Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, με στόχο τη βελτίωση της δύσπνοιας, χωρίς υψηλά ποσοστά επιτυχίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για εφάπαξ κουπόνι 200 ευρώ του Gigabit Voucher

Συνελήφθη 31χρονος για την έκρηξη στους Αμπελόκηπους

Εκλογική νίκη του PASTEF στη Σενεγάλη-Παραδέχθηκε την ήττα ο Μάκι Σαλ

Λίβανος: Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Βηρυτό-Σθεναρή αντίσταση της Χεζμπολάχ στον νότο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα