Στο «χρονοντούλαπο» της Ιστορίας πάει ο διαγωνισμός καλλιστείων για τη «Μις Ολλανδία» καθώς οι διοργανωτές έκριναν πως ο κόσμος αλλάζει και μία τέτοια διοργάνωση χρειάζεται «εκσυγχρονισμό» αν όχι κατάργηση.
Η απόφαση αυτή ανακοινώνεται μετά την περσινή νίκη της τρανς, Ρίκι Κολέ.
Όπως ανακοινώθηκε, αντί του διαγωνισμού ομορφιάς που γινόταν εδώ και αρκετές δεκαετίες θα πραγματοποιηθεί μία νέα πρωτοβουλία με σκοπό να εμπνεύσει τις νέες κοπέλες «με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους».
Η νέα πλατφόρμα θα έχει την ονομασία «Niet Meer Van Deze Tijd» (που σημαίνει «Όχι πια από αυτή την εποχή»).
#VantageOnFirstpost: Miss Netherlands beauty pageant has been scrapped as "the world is changing", according to organisers. The beauty pageant has been held for 35 years but now it will be transformed into a platform for mental health. @Palkisu tells you why. pic.twitter.com/LiNf0MM3PT
— Firstpost (@firstpost) December 13, 2024
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων:
«Η Μις Ολλανδία αποχαιρετά το όνομα που βρέθηκε στις καρδιές πολλών ανθρώπων. Αλλά αυτό δεν είναι το τέλος. Είναι μια νέα αρχή. Ο κόσμος αλλάζει και εμείς αλλάζουμε μαζί του. Η Μις Ολλανδία μεταμορφώνεται σε “Όχι πια από αυτή την εποχή”: μια πλατφόρμα που περιστρέφεται γύρω από την ψυχική υγεία, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη διαφορετικότητα, την αυτοέκφραση και πολλά άλλα. Όχι πια στέμματα, αλλά ιστορίες που εμπνέουν. Όχι φορέματα, αλλά όνειρα που ζωντανεύουν. Εδώ θα εμπνεύσουμε τους νέους ανθρώπους να είναι ο εαυτός τους σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς».
Miss Netherlands 2023
— End Wokeness (@EndWokeness) July 9, 2023
Winner (male) vs the runner-up (female): pic.twitter.com/HMkg40j890
Η επικεφαλής των καλλιστείων και ιδρύτρια της νέας πλατφόρμας Μόνικα βαν Έι υπερασπίστηκε τους πολυετείς διαγωνισμούς ομορφιάς λέγοντας πως όλα αυτά τα χρόνια η ομάδα της εργάστηκε σκληρά και πως η ενδυνάμωση των γυναικών «δεν είναι απλώς κενά λόγια, αλλά κίνημα».
Η ίδια εξήγησε πως η απόφαση για εγκατάλειψη των καλλιστείων προέκυψε αρχικά από «το πείσμα των θεατών» και από κριτικές όπως «είναι πολύ λευκή» ή «είναι πολύ μαύρη».
Και κατέληξε επισημαίνοντας:
«Αυτό οδηγεί σε αρνητική ενέργεια κάθε χρόνο…Δεύτερον, θα θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε τη θετική μας ενέργεια, αντί να χρειάζεται πάντα να αμυνόμαστε. Τώρα μπορούμε να απευθυνθούμε σε όλους με αλληλεγγύη. Πιστεύουμε στην πλατφόρμα μας και ίσως το στέμμα να είναι ξεπερασμένο. Αλλά οι γυναίκες που υποστηρίζουν η μία την άλλη και βοηθούν η μία την άλλη, αυτό ήταν το σημαντικό για εμάς».
