Εντολή έναρξης της διαδικασίας πιθανής εθνικοποίησης της εταιρίας φυσικού αερίου Moldovagaz, το 50% της οποίας ανήκει στο ρωσικό ενεργειακό Κολοσσό, Gazprom έδωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας, Ντορίν Ρετσεάν.
Η απόφαση ανακοινώθηκε ένα 48ωρο προτού η Gazprom θέσει σε εφαρμογή το σχέδιό της για διακοπή των εξαγωγών αερίου στη Μολδαβία την 1η Ιανουαρίου 2025 στις 5.00 το πρωί (τοπική ώρα), λόγω απλήρωτων λογαριασμών.

Ωστόσο, ο 50χρονος Μολδαβός πρωθυπουργός όταν ανακοίνωσε το σχέδιό του στη διάρκεια σύσκεψης στελεχών της κυβέρνησης δεν αναφέρθηκε στο ρωσικό τελεσίγραφο, καθώς αμφισβητεί τα χρωστούμενα προτιμώντας να κατηγορεί τη Μόσχα για «αποσταθεροποίηση» της χώρας του.
Σε κάθε περίπτωση, το σχέδιο εθνικοποίησης της εταιρίας θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο.
Primo ministro della #Moldova Dorin Recean ha dato incarico per la nazionalizzazione della società Moldovagaz.
— The Kyiv Chronicles (@ChroniclesKiev) December 30, 2024
La quota di controllo della società appartiene a Gazprom.
Recean ha affermato la necessità di “liberarsi finalmente di ogni strumento di ricatto”https://t.co/kFfiIAPrBn
Εκτός από το μερίδιο της Gazprom, ο φιλορωσικός θύλακας της Υπερδνειστερίας κατέχει περίπου το 13%, ενώ η κυβέρνηση της Μολδαβίας κατέχει το 35,6%.
Η Ρωσία προμηθεύει τη Μολδαβία με περίπου 2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Η ποσότητα αυτή διοχετεύεται μέσω της γειτονικής Ουκρανίας, η σύμβαση της οποίας με τη Ρωσία για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.
Η Moldovagaz μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο στην Υπερδνειστερία, το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή φτηνής ενέργειας που πωλείται σε ελεγχόμενες από την κυβέρνηση της Μολδαβίας περιοχές.
