ΑΘΗΝΑ
17:33
|
27.04.2024
Πολλές οι αντιδράσεις και οι συζητήσεις για τον νέο χριστουγεννιάτικο διάκοσμο των 225.000 ευρώ σε μια πόλη που έχει χτυπηθεί από την πανδημία με τραγικές…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ποσό των 225.000 ευρώ θα ξοδέψει φέτος ο Δήμος Θεσσαλονίκης για να αγοράσει καινούργια χριστουγεννιάτικα στολίδια, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και συζητήσεις, δεδομένου ότι πέρσι η δημαρχιακή αρχή του Κωνσταντίνου Ζέρβα είχε προμηθευτεί νέο χριστουγεννιάτικο διάκοσμο και μάλιστα διπλάσιας αξίας.

Οι επικριτές της νέας αγοράς από το Δήμο Θεσσαλονίκης λένε χαρακτηριστικά ότι το συγκεκριμένο ποσό θα μπορούσε να διατεθεί για να ενισχυθούν τα νοσοκομεία τώρα που η πόλη βιώνει τις τραγικές συνέπειες της πανδημίας.

Το ποσό των 225.000 ευρώ (σ.σ. με ΦΠΑ) έχει εγκριθεί από την οικονομική επιτροπή και ήδη έχει υπογράψει τη σχετική σύμβαση ο εργολάβος που καλείται να τοποθετήσει αλλά και να απεγκαταστήσει τα στολίδια με το πέρας των χριστουγεννιάτικων εορτών. 

Τα Χριστούγεννα του 2019, δηλαδή μόλις λίγους μήνες αφότου ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας προχώρησε στην αγορά νέου διακόσμου αξίας περίπου 500.000 ευρώ. Η Διοίκηση του Δήμου τότε είχε ανακοινώσει ότι το μεγαλύτερο μέρος του ποσού, προέρχονταν από χορηγίες εταιρειών οι οποίες είτε δίνοντας χρήματα είτε αγοράζοντας τα διακοσμητικά ενίσχυσαν τον στολισμό της Θεσσαλονίκης. 

Ο τότε νέος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης μαζί με τους συνεργάτες του είχαν επισημάνει ότι ο στολισμός ήταν ένα μεγάλο στοίχημα το οποίο και κέρδισαν όπως έλεγαν, επικρίνοντας μάλιστα την προηγούμενη Διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη ότι δεν στόλιζε σωστά την πόλη. 

Το ποσό των 500.000 ευρώ θεωρήθηκε και τότε ιδιαίτερα υψηλό από τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, ενώ η λίστα με τις χορηγίες δόθηκε μετά από αρκετό καιρό και μετά από την επίμονη ζήτηση της αντιπολίτευσης. Μάλιστα και τότε σύμβουλοι της αντιπολίτευσης έλεγαν ότι η λίστα που δόθηκε ήταν ελλιπής. 

Σήμερα, ο στολισμός αξίας 225.000 ευρώ δόθηκε κατόπιν ανάθεσης σε εταιρεία μέσω fast track διαδικασίας, όπως λένε δημοτικοί σύμβουλοι προσθέτοντας μάλιστα ότι την περασμένη Παρασκευή κλήθηκαν σε συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής για να επικυρώσουν τη σύμβαση με τον εργολάβο. 

“Θα μπορούσε αυτά τα χρήματα να τα δώσει ο Δήμος για να ενισχύσουμε τα νοσοκομεία της πόλης. Γίνεται πόλεμος με τον κορονοϊό και τον Ζέρβα το μόνο που τον νοιάζει είναι να στολίσει για να πάει μετά να φωτογραφίζεται”, έλεγε δημοτική σύμβουλος της αντιπολίτευσης.

Την ίδια ώρα αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει ακόμα και στις τάξεις των εργαζόμενων η αγορά (εκ των υστέρων όπως λένε δημοτικοί σύμβουλοι) 1.500 rapid tests έναντι περίπου 23.000 ευρώ. 

Οι ίδιοι κύκλοι που μας μίλησαν για το θέμα αυτό ανέφεραν ότι η αγορά έγινε και πάλι στο πόδι και μάλιστα υπερτιμημένη, αφού τελικά η ίδια η κυβέρνηση έβαλε διατίμηση στο προϊόν τα 10 ευρώ. Άρα αντί για 15.000 ευρώ ο Δήμος θα πληρώσει πολλαπλάσιο ποσό, ενώ επισήμαναν ότι “εδώ και καιρό πιέζουμε τη Διοίκηση να αγοράσει για όλους τους εργαζόμενους του δήμου, που είναι περίπου 4.500 άτομα, και όχι μόνο για το ένα τρίτο”. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα