ΑΘΗΝΑ
05:23
|
07.06.2026
Ο Μπαχτσελί, υποστήριξε πως υπήρξε σφετερισμός των Δωδεκανήσων. ΥΠΕΞ: «Ζητήματα κυριαρχίας είναι εκτός συζήτησης».
Ντεβλέτ Μπαχτσελί
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την εύλογη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσαν οι νέες, απαράδεκτες δηλώσεις σφετερισμού των Δωδεκανήσων από τον ακροδεξιό εταίρο του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν, αρχηγό του «Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης» (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Ο Μπαχτσελί μιλώντας σε συνεδρίαση του κόμματος του, υποστήριξε πως υπήρξε σφετερισμός των Δωδεκανήσων και πως αποτελεί πρόκληση ο εξοπλισμός των νησιών από την Ελλάδα.

«Είναι ανοησία να πιστεύουμε ότι τα προβλήματα θα τελειώσουν εάν τα αγνοήσουμε. Αν έχουν σηκωθεί τα μανίκια για την επίλυση ενός προβλήματος, το αποτέλεσμα που θα προκύψει θα πυροδοτήσει μια αποκαλυπτική λύση συνείδησης. Η Τουρκία είναι ένα πολύ ισχυρό κράτος. Έχει το θάρρος και την ανθεκτικότητα να παίρνει με αποφασιστικότητα απόφαση για κάθε επικεφαλίδα προβλημάτων και να παρεμβαίνει εντός των ιστορικών της συνόρων» είπε επί λέξη ο αρχηγός του ΜΗΡ.

Και συνεχίζοντας το παραλήρημα πρόσθεσε:

«Δεν γίνεται να σκεφτούμε τα Δωδεκάνησα δίχως την Τουρκία. Ο εξοπλισμός εντός ενός σχεδίου αποτελεί πρόκληση για την Τουρκία και συμπαρασύρει το Αιγαίο σε μια δίνη εντάσεων. Τα Δωδεκάνησα τα έχουν σφετεριστεί και έχουν παρθεί με παιχνίδια του ποδαριού. Το να ζήσει η Τουρκία χωρίς τα Δωδεκάνησα είναι ένα όνειρο. Το να ακολουθείται μια επιθετική πολιτική στην απέναντι όχθη του Αιγαίου δεν έχει να ωφελήσει σε τίποτα καμία χώρα. Η Τουρκία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει ποτέ τη Γαλάζια Πατρίδα».

Επιπλέον προειδοποίησε την Ελλάδα «να προσέχει τα βήματά της» προειδοποιώντας πως τα αποτελέσματα των ενεργειών της θα είναι «βαριά». «Δεν υπάρχουν μόνιμες φιλίες ή εχθρότητες μεταξύ κρατών.Ούτε και υπήρξαν ως σήμερα. Μπαίνουμε σε μία περίοδο στον κόσμο όπου τελειώνει η μία κρίση και αρχίζει η άλλη».

Ελλάδα: Εκτός συζήτησης ζητήματα κυριαρχίας

Το Υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στις προκλητικές δηλώσεις του Ντ. Μπαχτσελί υπενθυμίζοντας πως «το καθεστώς των Δωδεκανήσων διέπεται από διεθνή συνθήκη, τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947».

Επαναλαμβάνει πως «η Ελλάδα, ως κυρίαρχο κράτος, δεν παραιτείται από το φυσικό και νόμιμο δικαίωμά της στην άμυνα, όπως προβλέπεται από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Πόσο μάλλον, τη στιγμή που απειλείται με πόλεμο (casus belli) σε περίπτωση που ασκήσει δικαίωμα που απορρέει από την κυριαρχία της, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο».

Παράλληλα διεμήνυσε στην Άγκυρα πως «για τη διατήρηση της ειρήνης απαιτείται σύνεση και υπευθυνότητα και όχι εχθροπαθείς δηλώσεις». Και κατέληξε:

«Ζητήματα κυριαρχίας είναι εκτός συζήτησης και αναθεωρητικές αντιλήψεις είναι καθολικά απορριπτέες».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η «διπλωματία των κόκκινων πάντα»: Η Κίνα σπάει τον πάγο με την Ταϊβάν μέσω ανταλλαγής ζώων

Μουντιάλ 2026: Μπλόκο των ΗΠΑ στις βίζες μελών της ιρανικής αποστολής

Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ: «Το Τέλος της Κανονικότητας και των Οικονομικών» – Δευτέρα 8/6 στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Μίνι ανασχηματισμός: Την Πέμπτη οι ανακοινώσεις για το νέο κυβερνητικό σχήμα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα