ΑΘΗΝΑ
13:23
|
22.11.2024
Η 'σκανδαλώδης' κάρτα εκτυπώθηκε τη χρονιά που δημοσιεύθηκε η 'Χριστουγεννιάτικη Ιστορία' του Ντίκενς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πρώτη Χριστουγεννιάτικη κάρτα που εκτυπώθηκε σε πιεστήριο και προοριζόταν για εμπορική χρήση βγαίνει σε δημοπρασία.

Η κάρτα, η οποία εμφανίστηκε στο Λονδίνο το 1843 και σκανδάλισε τους πουριτανούς της Βικτωριανής Μεγάλης Βρετανίας, θα πωληθεί σε online δημοπρασία που διοργανώνει ο Μάρβιν Γκέτμαν, έμπορος σπάνιων βιβλίων και χειρογράφων που εδρεύει στη Βοστώνη.

Η κάρτα απεικονίζει το εορταστικό τραπέζι μιας τυπικής καλοβαλμένης αγγλικής οικογένειας της περιόδου και γράφει: “Σας ευχόμαστε Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχές το Νέο Έτος”. Παρά την εντελώς συμβατική γραφικότητά της, κατάφερε να σκανδαλίσει τους πουριτανούς της αγλλικής κοινωνίας των μέσων του 19ου αιώνα, καθώς στο πρώτο πλάνο της εμφανίζεται ένα κοριτσάκι να δοκιμάζει μια γουλιά κόκκινη κρασί από το ποτήρι μιας ενήλικης γυναίκας.

Το σκάνδαλο μάλιστα πήρε τόσες διαστάσεις, ώστε η κάρτα να λογοκριθεί, και να απαγορευθεί η μαζική πώλησή της. Τελικά, χρειάστηκε να περάσουν τρία χρόνια μέχρι να εκτυπωθεί μια επόμενη “ηθικώς σωστή” Χριστουγεννιάτικη κάρτα.

Η λιθογραφία που πωλείται αυτές τις μέρες είναι χρωματισμένη στο χέρι και είναι μία από τις 1.000 πρωτότυπες κάρτες που πρόλαβαν να εκτυπωθούν και να πωληθούν (ένα σελίνι το κομμάτι) πριν τις απαγορεύσει η λογοκρισία. Και μία από τις μόλις 30 κάρτες που πιστεύεται ότι έχουν επιβιώσει μέχρι σήμερα από εκείνη την πρωτότυπη παρτίδα.

Η κάρτα σχεδιάστηκε από τον ζωγράφο και εικονογράφο Τζον Κάλκοτ Χόρσλεϊ, μετά από υπόδειξη και με τις οδηγίες του σερ Χένρι Κόουλ, του Βρετανού εφευρέτη που ίδρυσε το Μουσείο Βικτώρια & Άλμπερτ στο Λονδίνο.

Σήμερα ο Κόουλ αναγνωρίζεται ως ‘πατέρας’ των ευχετήριων καρτών, οι οποίες πλέον πωλούνται καθημερινά σε ολόκληρο τον πλανήτη και με κάθε αφορμή, αλλά παραμένουν άρρηκτα συνδεδεμένες με τη ζεστή ατμόσφαιρα των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ο Όμιλος Γκέτμαν έχει εκτιμήσει ότι η κάρτα που βγαίνει σε πλειστηριασμό κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1843, την ίδια εβδομάδα που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά η ‘Χριστουγεννιάτικη Ιστορία” του Τσαρλς Ντίκενς. Ο Οίκος Κρίστις, ο οποίος σύντομα θα βγάλει σε δημοπρασία μία ακόμα σπάνια Χριστουγεννιάτικη κάρτα, εκτιμά ότι η τιμή πώλησής της θα κινηθεί μεταξύ 6.000 και 11.000 ευρώ.

Με πληροφορίες από TheGuardian.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το τραγούδι της ημέρας

Πέθανε ο συγγραφέας Βασίλης Λιόγκαρης

Το τραγούδι της ημέρας

Πέθανε ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα