ΑΘΗΝΑ
22:27
|
25.06.2026
Νικητής εκλογών στο Κόσοβο ο Άλμπιν Κούρτι, με τις έδρες των μειονοτικών μη σερβικών κομμάτων να μην αρκούν για κυβέρνηση συνασπισμού.
Mια χώρα, που δεν είναι ακόμα πλήρως αναγνωρισμένη από ολόκληρο τον πλανήτη και η πολιτική σκηνή κυριαρχείται από τη σχέση με τη γειτονική Σερβία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νικητής των χθεσινών εκλογών στο Κόσοβο αναδείχθηκε ο νυν πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι, αλλά με μια πικρή αίσθηση, καθώς το κυβερνών κόμμα Vetevendosje (Αυτοδιάθεση) δεν κατάφερε να εξασφαλίσει αυτοδυναμία και θα αναγκαστεί σε κυβέρνηση συνεργασίας, η σύσταση της οποία θα είναι μια «δύσκολη άσκηση» καθώς οι 10 έδρες των μειονοτικών μη σερβικών κομμάτων με τα οποία συνεργάστηκε στην προηγούμενη βουλή, δεν αρκούν για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης.

Με καταμετρημένο το 88% των ψήφων ο Κούρτι αναδείχθηκε πρώτη δύναμη με 41,2% και 47 επί συνόλου 120 έδρες, χάνοντας 9 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, ωστόσο δήλωσε αισιόδοξος. «Ο νικηφόρος συνασπισμός μας θα σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση “Κούρτι 3” και με αυτόν τον τρόπο θα συνεχίσουμε και θα επεκτείνουμε το έργο που ξεκινήσαμε, δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Κούρτι είχε αποκλείσει σθεναρά το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού, λέγοντας ότι δεν θα συμμετείχε στην κυβέρνηση εάν δεν κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία. Ωστόσο, αργά την Κυριακή, μετά την ανακοίνωση της νίκης του, υπαναχώρησε λέγοντας ότι θα σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση χωρίς να υπαινιχθεί ποιος θα μπορούσε να είναι πιθανός εταίρος του.

Πολιτικοί αναλυτές λένε ότι η, έστω και μικρότερη από παλιότερα, δημοτικότητα του Κούρτι οφείλεται στις κινήσεις του για επέκταση του κυβερνητικού ελέγχου στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου όπου η πλειοψηφία του Σερβικού στοιχείου είναι συντριπτική. Ωστόσο, οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι δεν κατάφερε να προσφέρει υπηρεσίες εκπαίδευσης και υγείας και ότι οι πολιτικές του απομάκρυναν το Κοσσυφοπέδιο από τους παραδοσιακούς του συμμάχους, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η αντιπολιτευόμενη Δημοκρατική Ένωση (LDK) -που έκανε προεκλογική εκστρατεία με κύρια ζητήματα την αποκατάσταση των σχέσεων με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. και την ένταξη στο ΝΑΤΟ– παραδέχθηκε τη νίκη του Vetevendosje. Ο επικεφαλής της Λουμίρ Αμπντιτζίκου είπε ότι σύμφωνα με την καταμέτρηση ψήφων του LDK το Vetevendosje ήρθε πρώτο με 39,08% των ψήφων, το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα (PDK) του πρώην προέδρου Χάσιμ Θάτσι δεύτερο με 21,84% των ψήφων, ενώ το κόμμα του ήρθε τρίτο με 18,14% των ψήφων.

Στις σερβικές περιοχές -όπως ήταν αναμενόμενο- η Σερβική Λίστα που υποστηρίζεται από το Βελιγράδι, διατήρησε την παντοδυναμία της καταλαμβάνοντας και τις 10 έδρες που ανήκουν στην σερβική εθνική κοινότητα. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς χαιρέτησε την νίκη της «Σερβική Λίστας» και ευχαρίστησε το σερβικό λαό στο Κόσοβο που έδειξε για ακόμη μία φορά την εμπιστοσύνη του στην πολιτική που ασκεί το Βελιγράδι στο ζήτημα του Κοσόβου.

Σε μια χώρα, που δεν είναι ακόμα πλήρως αναγνωρισμένη από ολόκληρο τον πλανήτη και η πολιτική σκηνή κυριαρχείται από τη σχέση με τη γειτονική Σερβία και τους Σέρβους εντός των συνόρων της, ο δρόμος για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού θα είναι αναμφισβήτητα μακρύς.

Το Κόσοβο, η νεότερη χώρα της Ευρώπης, κέρδισε την ανεξαρτησία από τη Σερβία το 2008 με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών μετά τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ 78 ημερών κατά των σερβικών δυνάμεων το 1999.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιρανικά πυρά στο πλοίο Ever Lovely που προσπάθησε να περάσει δίχως συνεννόηση

Στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου προσφεύγει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος

Επτά πρώτα μέτρα από το υπουργείο Ανάπτυξης κατά του λαγοκέφαλου

Στη Βουδαπέστη ο Πιερρακάκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα