ΑΘΗΝΑ
09:27
|
05.06.2026
Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε πλέγμα μέτρων προστασίας των εργαζομένων ως και τις 3 Μαρτίου 2025.
Φηρά Σαντορίνης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δέσμη μέτρων με στόχο την αποτροπή αύξησης της ανεργίας στη Σαντορίνη και στήριξης των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις αναστέλλονται λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας.

Το υπουργείο σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα ακόλουθα μέτρα:

Αναστολή Συμβάσεων Εργασίας των εργαζομένων σε όλες τις επιχειρήσεις-εργοδότες ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται εντός των ορίων του Δήμου Θήρας για την περίοδο 1η Φεβρουαρίου ως και 3 Μαρτίου 2025.

Η ρύθμιση αυτή αφορά εργαζομένους που είχαν προσληφθεί έως και την 31η Ιανουαρίου 2025. Για την προστασία των εργαζομένων, οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής δεν επιτρέπεται να προβούν σε απολύσεις κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής. Τυχόν καταγγελίες συμβάσεων θεωρούνται αυτοδικαίως άκυρες.

Μετά τη λήξη της περιόδου αναστολής, οι επιχειρήσεις οι οποίες έκαναν χρήση του μέτρου, οφείλουν να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα ίσο με την περίοδο της αναστολής.

Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού: Οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ που αντιστοιχεί σε τριάντα ημέρες, κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους.

Παράλληλα, διασφαλίζεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού μισθού καθώς και η αναλογία δώρων εορτών. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, ενώ η σχετική δαπάνη καλύπτεται πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και να γνωστοποιήσουν το σχετικό πρωτόκολλο στους εργαζομένους.

Οι εργαζόμενοι, στη συνέχεια, θα υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης εργαζομένων (supportemployees.services.gov.gr) μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr. Τα παραπάνω θα τεθούν σε λειτουργία μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης θα είναι ο νέος Γραμματέας της ΝΔ

Βιβλιοπαρουσίαση: «Στα όπλα- Η ιστορία της Ράγιο Βαγιεκάνο» στον Ταύρο

Διπλό χτύπημα στα βόρεια προάστια: Ανατίναξαν ΑΤΜ στα Βριλήσσια και πυρπόλησαν οχήματα στο Μαρούσι

Ημέρα διαλόγου στη Θεσσαλονίκη: Προϋποθέσεις για μια κυρίαρχη χώρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα