ΑΘΗΝΑ
07:26
|
06.06.2026
Ο Πιτ Χέγκσεθ ξεκαθάρισε πως δεν είναι ρεαλιστική η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ούτε η επαναφορά των εδαφών που έχασε ως το 2014.
Πιτ Χεγκσεθ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανατριχίλα πρέπει να προκάλεσαν απόψε στην κυβέρνηση του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και των Ευρωπαίων συμμάχων του οι δηλώσεις που έκανε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ.

Ο Χέγκσεθ δήλωσε πως δεν είναι ρεαλιστική η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ προτείνοντας στην κυβέρνηση του Κιέβου να εγκαταλείψει τις ελπίδες να ανακτήσει όλα τα εδάφη που κατελήφθησαν από τις ρωσικές δυνάμεις στη διάρκεια του πολέμου. Αντ’ αυτού πρότεινε στην κυβέρνηση του Προέδρου Ζελένσκι να προετοιμαστεί για «ειρηνική διευθέτηση» με την στήριξη «διεθνούς» στρατιωτικής δύναμης.

Δεν θα αναπτυχθούν αμερικανικά στρατεύματα στην Ουκρανία

«Οποιαδήποτε εγγύηση ασφαλείας θα πρέπει να υποστηριχτεί από ικανά ευρωπαϊκά και μη ευρωπαϊκά στρατεύματα. Για να είμαστε σαφείς, στο πλαίσιο οποιασδήποτε εγγύησης ασφαλείας, δεν θα αναπτυχθούν αμερικανικά στρατεύματα στην Ουκρανία» είπε κατά λέξη ο Αμερικανός υπουργός στις Βρυξέλλες.

Ανέφερε επίσης πως δεν θα πρέπει να υπάρξει επιστροφή στην κατάσταση που διαμορφώθηκε στα σύνορα Ουκρανίας Ρωσίας ως το 2014 και πως δεν θα πρέπει να συνεχίσουν οι ΗΠΑ να επωμίζονται τη μερίδα του λέοντος των στρατιωτικών δαπανών.

Γαλλική παραφωνία και βρετανική ευελιξία…

Διαφοροποιημένη άποψη εξέφρασε απόψε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Νοέλ Μπαρό που είπε πως το ΝΑΤΟ «παραμένει η κύρια εγγύηση ασφαλείας για τις ευρωπαϊκές χώρες»

Παράλληλα, απόψε η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Κιίρ Στάρμερ ανακοίνωσε πως συμμερίζεται την επιθυμία του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, υιοθετώντας πιο συγκαταβατικούς τόνους.

Σε ανακοίνωση του Φόρεϊν Όφις αναφέρεται πως προτεραιότητα για το Λονδίνο είναι να βρεθεί το Κίεβο σε όσο το δυνατόν ισχυρότερη θέση σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις.

«Συμμεριζόμαστε την επιθυμία του Προέδρου (των ΗΠΑ) Τραμπ να τερματίσει αυτόν τον βάρβαρο πόλεμο. Η Ρωσία θα μπορούσε να το κάνει αύριο, αποσύροντας τις δυνάμεις της και τερματίζοντας την παράνομη εισβολή της», ανέφερε εκπρόσωπος του Φόρειν Όφις, καταλήγοντας:

«Έχουμε πει ότι θα υποστηρίξουμε την Ουκρανία για την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης. Προτεραιότητά μας αυτήν τη στιγμή είναι να βάλουμε την Ουκρανία σε όσο το δυνατόν ισχυρότερη θέση».

Αυτά ενώ προηγουμένως, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι είχε δηλώσει πως φέτος το Ηνωμένο Βασίλειο θα δώσει «4,5 δισ στερλίνες για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, πιο πολλά από ποτέ» και θα παράσχει επιπλέον 150 εκατ. στερλίνες για την αγορά ντρόουν, αρμάτων μάχης και αντιαεροπορικών πυραύλων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σύνοδος παλαιστινιακών κομμάτων στην Αίγυπτο στις 6 και 7 Ιουνίου, χωρίς τη Φατάχ

Ασυνήθιστες βραδινές διαδηλώσεις Υπερορθόδοξων Εβραίων σε Ιερουσαλήμ και Μπέιτ Σεμές

Οργή Λιβανέζου Προέδρου για το Ιράν αντί… για το Ισραήλ που βομβαρδίζει

Ηγετική ομιλία του Σαμαρά στο Ηράκλειο της Κρήτης, διαβεβαιώνοντας πως δεν πήρε…σύνταξη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα