ΑΘΗΝΑ
01:23
|
07.06.2026
Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο των Εκκλησιών των Αγίων Τόπων, ο ύποπτος είναι φανατικός Ορθόδοξος Εβραίος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας άνδρας επιχείρησε να πυρπολήσει την εκκλησία της Γεθσημανής στην Ανατολική Ιερουσαλήμ αλλά συνελήφθη από την ισραηλινή αστυνομία.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 49χρονο, ο οποίος έριξε κάποιο “εύφλεκτο υγρό” μέσα στην εκκλησία, ανέφερε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις και κάνοντας μόνο λόγο για “ζημιές”.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο των Εκκλησιών των Αγίων Τόπων, τον Ουάντι Άμπου Νάσαρ, ο ύποπτος είναι φανατικός Ορθόδοξος Εβραίος.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς κατήγγειλε το συμβάν, υποστηρίζοντας ότι ο ύποπτος είναι ένας “τρομοκράτης Ισραηλινός έποικος” και ανέφερε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση ευθύνεται για αυτές τις επιθέσεις.

Με αφορμή την πρόσφατη επίθεση το Διεθνές Ινστιτούτο Al-Quds εφιστά την προσοχή στην Παλαιστινιακή Αρχή και την Ιορδανία ώστε να αναδειχθούν τα εγκλήματα των εποίκων, ενώ καλεί σε κοινή δράση των κατοίκων της πόλης για τη διαφύλαξη των ισλαμικών και χριστιανικών τόπων λατρείας ενάντια στον θρησκευτικό εξτρεμισμό των εποίκων.

Η Εκκλησία της Γεθσημανής ή Βασιλική της Αγωνίας, όπως αποκαλείται επίσης, είναι χτισμένη στους πρόποδες του Όρους των Ελαιών, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, στο σημείο όπου σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση προσευχήθηκε και συνελήφθη ο Ιησούς Χριστός.

Δέον να σημειωθεί πως η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων έχει σημαδευτεί ανά περιόδους από επιθέσεις ακροδεξιών φανατικών εποίκων σε χριστιανικούς ναούς, με πιο πρόσφατη αυτή της παραμονής των Χριστουγέννων του 2019. Λίγες μέρες πριν το τωρινό συμβάν είχε προηγηθεί η βεβήλωση χριστιανικού νεκροταφείου στη δυτική πλευρά της ιερής πόλης.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Middle East Monitor

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ: «Το Τέλος της Κανονικότητας και των Οικονομικών» – Δευτέρα 8/6 στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Μίνι ανασχηματισμός: Την Πέμπτη οι ανακοινώσεις για το νέο κυβερνητικό σχήμα

ΣΥΡΙΖΑ: Σήμα Φάμελλου για πλατιά προοδευτική σύγκλιση με το νέο κόμμα Τσίπρα (upd)

Κόσοβο: Τρίτες εκλογές, μέσα σε 18 μήνες, εν μέσω δυσαρέσκειας για το πολιτικό αδιέξοδο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα